Евростат ще следи апартаментите за краткосрочен наем

Имали дълготрайно въздействие върху икономиката
6 мар 2020 12:48, Петя Славова
2
Евростат ще следи апартаментите за краткосрочен наем
Снимка: Pixabay

Краткосрочният наем е нов източник на доходи, за който има опасения, че ще е със засилващо въздействие върху икономиката. Затова Евростат започва да събира данни на апартаментите за краткосрочно настаняване.

Наемодателите ще са длъжни да посочват броя на гостите си, както и броя на нощувките. Информацията ще се предава периодично, предава "Монитор".

Още по темата

В същото време личните данни на гражданите ще бъдат защитени, като няма да се разкрива самоличността на собственика на даден имот. Според ЕК тази обмяна ще допринесе за по-точна статистика относно настаняването на туристи в Европа и ще помогне на властите да разберат по-добре начина на действие на споделената икономика.

"Туризмът е ключова икономическа дейност в Европа. Сега за пръв път ще имаме надеждна информация, с която европейските градове ще могат да преценят как да се справят с тази реалност балансирано", заяви еврокомисарят, отговарящ за вътрешния пазар, Тиъри Бретън, цитиран от ведомството.

Мнението му е споделено и от икономическия комисар Паоло Жентилони. "Данните ще спомогнат за създаването на политики относно краткосрочното настаняване в бъдеще", каза Жентилони.

Това ще е още една стъпка към постигането на споделена икономика. Според проучване на Евростат 21% от европейските граждани използват сайт или приложение, за да намерят настаняване от друг човек. 8% правят същото и при търсене на транспорт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
корона вируса ще ликвидира освен туризма като бизнес и това краткосрочно наемане така че ще отпадне като проблем
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лойитата нема да минат тоя път.За всеки оплакал се от партиджии има 20 доволни. Просто AirBNB трябва да си промени политиката за парти местата, преди да му я променим ние!