Спекула нямало, но цените в кварталните магазини тръгнаха нагоре

Повечето стоки поскъпват, макар и с по 10-20 стотинки
105
Спекула нямало, но цените в кварталните магазини тръгнаха нагоре
Снимка: Pixabay

Квартални магазини започнаха плавно да вдигат цените на повечето стоки, макар и с по 10-20 стотинки, показа проверка на „Труд” в София и страната. Официално спекула няма, но въпреки това пакетирани продукти като чипс и бонбони, брашно, ориз и качамак, домакински стоки като сапун, тоалетна и домакинска хартия, носни кърпи вече се търгуват с по-високи цени в малките бакалии. Цената на дезинфектантите, там, където още ги има, пък се различава в пъти, за едни и същи продукти, в различните магазини.

И докато за вносните стоки увеличението може да се отдаде на затруднените доставки в Европа, то за българските продукти няма обяснение, категорични са читатели на вестника. Това е и причината пред големите вериги все още да има дълги опашки, въпреки изискванията за по-малко посетители едновременно и повечето време, което отнема пазаруването. Причината е, че те все още поддържат цените на стоките, такива, каквито бяха и преди пандемията да се развихри, обясняват клиенти.

Само преди ден парламентът прие мерки, чиято цел е да регулира цените, но според работодатели, представители на големите вериги и дори финансовият министър Владислав Горанов подобни действия са неподходящи. И вместо да сложат край на спекулата могат да доведат до поскъпване на стоки и услуги, които в този период би трябвало сезонно да поевтинеят. От Сдружението за модерна търговия излязоха с позиция, че тези разпоредби ще доведат не до по-ниски цени, а до тежки последици за българската икономика като дефицити, хаос, корупция, фалити, спекула, увеличаване на сивия сектор и спад на приходите в държавния бюджет.
По-скъпи домати и лимони ядем през последната седмица. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата за движението на цените на едро. С една пета се е повишила цената на оранжерийните домати за периода или с 54 стотинки за килограм. Така зеленчуците на едро се търгуват срещу 2,65 лв./кг. През същия период на предходната година те са поевтинели и са се продавали за 2,27 лева за килограм.

При лимоните поскъпването е още по-драстично – 36,1 на сто, със 79 стотинки за килограм. Така цената им на едро достига 2,98 лв./кг на едро при 1,78 лева за килограм по същото време преди година. Тогава киселият плод отново е поскъпнал, но с малко над 1 процент. Причината за голямата разлика според търговци са затруднените доставки заради блокираните от пандемията граници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.

Спонсорирани публикации