Петролът изпраща най-лошото си тримесечие в историята

Цените паднаха с 65%, търсенето намаля драстично
31 мар 2020 11:45, Красимир Ангелов
32
Петролът изпраща най-лошото си тримесечие в историята
Снимка: БГНЕС

Петролът e напът да изпрати най-лошото си тримесечие в историята въпреки поскъпването в сутрешните часове на днешната сесия благодарение на сигналите за възстановяване на китайската икономика и засилващите се надежди за подобряване на търсенето, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Малко преди 10 часа българско време фючърсите върху американския суров петрол WTI отчитат ръст в цената си с 5.87% до 21.27 долара за барел за контракти с доставка през май. Сортът Брент поскъпва с 1.32% до 23.06 долара за барел.

Още по темата
Цените на петрола обаче все още са 65% по-ниски спрямо края на декември, тъй като търсенето изчезва, а пазарът се наводнява с огромни обеми продукция. Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е загрижен за цените на петрола и призова руския президент Владимир Путин да обсъдят битката на Русия със Саудитска Арабия за пазарен дял.

Петролните рафинерии в Китай възстановяват дейността си до нивата от преди избухване на епидемията, но тези усилия могат да се окажат напразни, отбелязва Bloomberg. Търсенето в световен мащаб намалява, тъй като пандемията доведе до блокирането почти на целия свят.

Спадът в търсенето затвори рафинерии от Южна Африка до Канада, докато пазарът продължава да страда от пренасищане заради рекордните обеми, които изпомпва Саудитска Арабия. Огромното свръхпредлагане може да създаде и друг проблем, тъй като светът бързо изчерпва капацитета си за съхранение.

Американският суров петрол в понеделник достигна най-ниските си нива от февруари 2002 г., а цените са паднали с 53% само този месец. При Брент ситуацията е подобна – понижение в цените с 54% през март и с около 65% през това тримесечие.

След разговора между Тръмп и Путин Белият дом излезе с изявление, в което се казва, че двамата лидери са се съгласили за важността световните енергийни пазари да бъдат стабилни.

От икономическия институт IHS Markit очакват производството на петрол в световен мащаб да бъде намалено с 10 млн. барела на ден от април до юни, тъй като складовете се запълват, а търсенето спада заради епидемията на Covid-19.

Предвижда се продукцията да намалее във всеки регион на света, като членовете на ОПЕК, Русия и САЩ ще са най-силно засегнати. Очаква се търсенето на петрол през второто тримесечие да се свие с 16.4 милиона барела на ден в сравнение със същия период на миналата година.

Още четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Mnoooo преди 4 години
До Разбирачси прав.
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кое му е лошото?На борсите спадът е 48%, на бензиностанциите - 12%...Смятай какво ла па не е
25
2
 
2
 
! Отговори
Дойчланд преди 4 години
Живея в юго-западна Германия. Цената на горивото тук, падна доста за последните 2-3 седмици. Едни 15-20%
24
4
 
2
 
! Отговори
??? преди 4 години
Досега цената на нефтът се използваше за икономическа война на САЩ срещу СССР, а после срещу Русия. Явно руснаците са се поучили от грешките си и сега тестват новата си стратегия. Засега успешно.
23
0
 
6
 
! Отговори
??? преди 4 години
Защо най-лошото тримесечие? Според потребителите би трябвало да е най-доброто тримесечие.
22
1
 
2
 
! Отговори
ужас преди 4 години
пуснах сълза, мама му
21
0
 
6
 
! Отговори
vvv преди 4 години
Ето ви една добра новина ! Единственият отрасъл, за чиито срив се радвам от сърце !
20
0
 
16
 
! Отговори
123 преди 4 години
Тука е пълно с оФФчици. 95 по големите вериги е 1.95 днес. При Марешки е 1.62. Картел има и само потребителите могат да го унищожат - само за 2 месеца. Давам пример:Всички спират да зареждат на ШЕЛ. За 1 месец са фалирали или са излезнали от картела. Ама това става на места където има хора - тука са 95% оФФце.
19
0
 
4
 
! Отговори
Супер преди 4 години
Доста бензиностанции ще дадат фира у Бг-то.Щом не свалят цени да фалират до един.
18
0
 
10
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Преди време 2014-15 цената на петрола стана около 70$ тогава бензина се продаваше по бензиностанциите по 1.95 лв , газта беше 0.75-0.77 стВ момента цената на петрола е 27$, бензина в станциите е 2,10 , газта 0.88стКрадци и спекуланти сър!
17
0
 
15
 
! Отговори
Разбирач преди 4 години
Това само доказва твърдението ,че Бг горивата не се произвеждат от петрол понеже цената на петрола не влияе на цената на горивата
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И кое му е лошото, че цените падат?!?!?! Лошото е, че у нас прокуратурата се прави на ощипана мома и още се чуди дали има картел и най-вече защото държавата няма сметка от ниски цени.
15
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спирайте строителството на Северен и Южен поток...това са хвърлени пари на вятъра !После ще плащате на ромите да "берат" железните тръби, но те няма да искат.
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние не го усетихме, но днес гледам родните бензиностанции веднага реагираха с покачване на цените.
13
0
 
16
 
! Отговори
Мо преди 4 години
Лошо, лошо...за кого е лошо тримесечието с ниските цени на петрола? :)
12
0
 
7
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
реалната цена на бензина половината е акциз. в кувейт, иран, арапистан и т.н. цената е 30 цента и по малко за местните. ако искаш да го изнесеш така ще те разчекнат с камили че следващите кандидати за слава и през ум нема да им мине да изнасят. имаше некви тарикатчета дето в иран се опитваха да изнасят така за африка и им свиват сърмите доста бързо, бесилка по бързата процедура, да заповядар следващите.
11
2
 
27
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
А в България бензина си е на цена все едно барел петрол се продава за 120 долара ама нали сме амсалаци и си плащаме !!!
10
1
 
14
 
! Отговори
фалю златеф преди 4 години
а бе чух че руснаците и арапистан искали да продават на отрицателна цена скоро само да им го зима някой че иначе требва да пломбират кладенци. викам им елати при мени бре братя, товариши, май френдс, алау акбар, че се разберем. у нас цената е още 140 долара на барел и не сме я сваляли. че делнем фифти фифти и всички ще сме сити.
9
3
 
21
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
АКО ПОРЪЧАМ ЕДИН БЕНЗИНОВ ТАНКЕР ОТ АЛЖИР ИЛИ КУВЕЙТ КЪДЕТО Е ПО 30СТ НА ЛИТЪР КАКВИТО И ДА ИМА ТАКСИ И ТАМ И ТУК ЩЕ ГО ПРОДАВАМ С ПЕЧАЛБА ПРИ 1 ЛЕВ ЗА ЛИТЪР!!!ОБАЧЕ СЪМ УБЕДЕН, ЧЕ АКО ПРОДАВАМ БЕНЗИНА НА РЕАЛНАТА МУ ЦЕНА ОТ 1 ЛЕВ И ПО-МАЛКО ЗА ЛИТЪР ЩЕ МЕ УБИЯТ И ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ И ОТ КАРТЕЛА НА ГОРИВАТА!
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
главния прокурор с касета дее нали много обича да говори за организирана престъпна групаама май само тия дето не са платили дето трябва

Спонсорирани публикации