ЧЕЗ Електро препоръчва разумно потребление на електроенергия

Използването на ел. уреди за по-дълго време ще се отрази на размера на месечните фактури
2 апр 2020 12:08, Елка Василева
18
ЧЕЗ Електро препоръчва разумно потребление на електроенергия
Снимка: архив, БГНЕС

Работата и обучението от вкъщи на повече членове на семейството, както и ниските температури от последните дни, са свързани с повишаване на потреблението на електроенергия в домакинствата

„ЧЕЗ Електро България“ АД напомня на клиентите да продължават да следят и активно да контролират потреблението на електроенергия в домовете си и през периода на извънредната ситуация. Поради изпълнение на разпоредените мерки за ограничаване възможността от заразяване с коронавирус, в голяма част от домакинствата повече членове на семейството остават вкъщи и дистанционно изпълняват своите служебни или други ангажименти.
Използването на електрически уреди за по-дълго време – осветителни тела, електронна техника, по-честото приготвяне на храна, както и отоплението през дните с ниски температури, ще се отразят и върху размера на месечните фактури за електроенергия.

Тъй като консумацията е основен фактор при формиране на сметката за ток, „ЧЕЗ Електро България“ АД призовава към разумно потребление и прилагане на мерки за енергийна ефективност. Някои от действията не изискват нито специални усилия, нито закупуването на нови уреди, но със сигурност водят до по-голям контрол на разходите за електроенергия в домакинствата, без да нарушават комфорта.

Прилагането на мерки за енергийна ефективност би могло да спести до 20% от разхода за енергия без да наруши спокойствието и уюта на домакинството. Използването на енергийно ефективни лампи, прането на дрехи на 30°C, изключването на електроуреди от мрежата, когато не се използват, са част от мерките, изискващи малки или никакви инвестиции, които също водят до намаляване на месечните сметки за ток.

Икономии при отоплението с електроуреди могат да се постигнат с намаляване на температурата в помещенията с 1 градус. Това ще понижи потреблението на ток с до 10%. Разходите за подгряване на вода ще се намалят също с до 10%, ако температурата на нагревателя се понижи от 60°C на 55°C.

Изключването на електрическите уреди от контакта, когато не се използват, може да намали сметката за електричество с до 5%, както и да предотврати евентуалните повреди по тях при по-дълго отсъствие от дома.

Ако при готвене се използва остатъчната топлина на фурната и тя се изключва 10 мин. преди края на времето за печене, може да се спести до 18% от сумата, която се заплаща за електроенергията за нейната работа. Близо 20% икономия на електроенергия ще осигури готвенето с капак и използването на тенджера под налягане, както и намаляването на фурната с 20оС, когато се приготвя ястие в керамични или стъклени съдове. Те задържат по-добре топлината, затова при готвенето с тях е нужна по-малко енергия. Върху котлоните на готварската електрическа печка е препоръчително да се поставят съдове с размер, съответстващ на размера на котлона, с дебело и равно дъно – неравност от 1 мм на дъното води до преразход на 15% електроенергия.

Около 6-10% от всяка сметка за електроенергия на едно домакинство са за осветление. Модерните технологии позволяват да се пести енергия от осветлението в дома без да се нарушава необходимият комфорт за осветеност. Замяната на крушките с енергоспестяващи – например компактни луминисцентни или светодиодни (LED), може да осигури до 80% икономия на енергия от осветление.

Полезна информация и други практични съвети за пестене на енергия в дома са публикувани на корпоративния уебсайт www.cez.bg, в раздел „За клиента“, секция „Енергийна ефективност“ и във фейсбук-профила на „ЧЕЗ Електро България“ АД на @cezelectrobg.

 


18
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз се къпя също само от неделя на неделя, бойлера ми е на дърва, подмивам се със студена вода, за да не хабя ток.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ей ЧЕЗ добри хора сте, мислите за сметките ни. Щото знаете, че няма да имате право да спирате тока за известно време. Но нищо, хора икономисвайте. Друго си е по време на вирусна епидемия да си стоиш на студено вкъщи и да се къпеш със студена вода. И да ядеш скапани кексове, щото това става като изключиш фурната 10 минути по-рано, когато печеш кекс.
12
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Цял свят и без извънредно положение полага усилия за по-ефективно използване на електроенергията, но Ганьо пуснал 3 духалки по 2 киловата всяка или китайски климатик за 100лв, открехнал прозореца "да се проветрява" и после се чуди защо сметката му е 200-300лв.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От както съм вкъщи се къпя само неделя , като вода топля в кофата с един нагревател, за да не поддържам бойлера. Ламби не пускам, защото компа е с осветление на клавиатурата.
10
1
 
10
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 2 месеца
За първи път чувам --ТЪРГОВЕЦ ДА СИ ПРОДАВА ТОРТИТЕ И ДА КАЗВА ДА НЕ КУПУВАТ МНОГО ЗАЩОТО ЩЕ НАДЕБЕЛЕЯТ!! КАКЪВ ЦИНИЗЪМ 'БЛИКА' ОТ ДУМИТЕ НА ЧЕЗ!
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
- ало , енергото ли е ?
- не , ВиК .
- нищо , и на вас да ви го натаковам ..
8
0
 
5
 
! Отговори
ммм преди 2 месеца
Вчера платих сметката за ток - 27,38 лв.; но за мобилния телефон, домашния телефон, ВиК, парно - 158,35 лв.
В къщи уж правим жестока икономия, поне на мен така ми се иска, но незнам дали се получава.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ааа ясно ! - скоро няма да има и ток.
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много интересно нито една мисирка не се престраши да драсне нЕкой ред за увеличението на заплатите от 1-ви април на политическата шайка, а публикуват статийки как от ЧЕЗ ронят крокодилски сълзи за потребителите.
5
0
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 2 месеца
Икономията е майка на мизерията!
На какво е майка политическата икономия?
4
1
 
5
 
! Отговори
az преди 2 месеца
това да не е вода бе другари, да я пуснеш да тече? Или да гасим крушките в коридора през деня че в хола е светло? ОК спирам манифактурата в мазето тогава, 10kWh от мен аванта...
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 2
Още две седмици без доходи и ще имат БУМ НА КРАЖБИТЕ на електроенергия.
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Още две седмици без доходи и ще имат излишък на енергия.
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Майката на мизерията.