Веригите да имат преференции за купуване на местна продукция

Трябват изкупвателни пунктове по борсите
8 апр 2020 22:40, Боряна Павлова
16

1707 гледания   |  Още видео
След като днес се заговори, че големите хранителни магазини ще бъдат "накарани със закон" да предлагат 50% местна продукция последваха остри реакции. Бившият заместник-министър на земеделието Явор Гечев заяви, че реакцията е очаквана, защото веригите имат вече утвърден начин на снабдяване. А именно - централно снабдяване. Те разчитат на доставчици. Гечев заяви в "Денят ON AIR", че количеството на българската продукция по големите вериги трябва да е много над 50%.
Още по темата

"Само със законодателство не става. Нека да разберем най-после, че структурата на земеделието ни е сбъркана, че нямаме коопериране, нямаме структури , които да обединяват тази продукция. Крайно време е да разберем, че земеделието е въпрос на "хранителна сигурност" на държавата. И то сега много ясно си проличава", подчерта той.

Гечев заяви още, че освен да задължава веригите със закон, държавата трябва да осигури и преференции. По думите му, трябва да се изградят изкупвателни пунктове по борсите.

"Трябва малко да се натиснат веригите, да се задължат с партньорски начела, включително с преференции. Изкупвателните пунктове са нужни. Иначе няма кой да отиде във всеки от дворовете",  разясни той пред Bulgaria ON AIR.

По отношение на агнешкото месо за Великден Гечев заяви, че агнешко има и то е съвсем достатъчно за целия български пазар.

"Категорично ви заявявам, че българските продукти, включително и агнешкото са далеч по-качествени от западните продукти. Друг е въпросът дали големите вериги ще реализират българска продукция или ще си изпълнят договорите", допълни бившият заместник-министър.

Според него затворените европейски граници ще възпрепятстват вноса на агнешко от чужбина. Явор Гечев добави още, че работници в момента не се търсят в сектора. Но прогнозира, че с настъпването на сезона на  розобера ще се отворят места.


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Boko bo
има фермерски пазари, там продуктите са натурални и не са толкова скъпи
15
3
 
1
 
! Отговори
БАНко преди 1 месец
МРАЗЯ КОМУНИЗМА И
КОМУНИЗМА НА ....б.б.
СЕГА КУПУВАМ И ОТ ПАЗАРА МЕСНИ СТОКИ И ОТ "ВЕРИГИТЕ"
14
3
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
от била купих развалени нарове от тмаркет развалени турски домати месото
от Европа е гадно на външен вид и безвкусно не се знае на колко години е
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Повечето вериги са Чужди и Изнасят капитала си в Чужбина ! В момента кешират Печалби и Никаква Солидарност с Българския народ ! те са тук за Печалба !
Могат да раздадът храна на пенсионери,социялно слаби, безработни - Няма да фалират Ама пуста Алчност !
12
4
 
7
 
! Отговори
Ко? Не! преди 1 месец
"Категорично ви заявявам, че българските продукти, включително и агнешкото са далеч по-качествени от западните продукти." !!! А аз категорично заявявам, че ТОВА НЕ Е ВЯРНО !!!
11
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Живях в Италия. Да сравняваш италианските храни с български е все едно да избираш между Джак Даниълс и Пещерска гроздова. Много има да учим, а като гледам и какви хора се занимават със земеделие в БГ, толкова и ще се научим. Дори италианското III качество е по-вкусно от това, което тук минава за I качество. Кажете кои БГ продукти са по-добри от италианските, френските, испанските, за швейцарските да не говорим. С пребоядисани комунисти земеделие не се прави. Нищо не се прави освен разруха.
10
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Читавите български продукти и сега си се продават във веригите, та даже и в чуждестранните им клонове. Няма никакъв проблем ако предлагаш нещо качествено на разумна цена да го вкараш в асортимента им (от опит). Некадърниците не могат да разберат, че единственият шанс да си продават боклуците е да станат задължителни и да са монополисти. И 100% да са българските стоки, ако са *** пак никой няма да си ги купи, ами ще се оглеждаме за Кореком-и и нелегален внос.
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Половината от българските продукти са надценена некачествена стока. Примери - саламите, кашкавалите, сирената и десертите.

От останалите има откровени бо..уци на международни фирми, произведени у нас(това предполагам също минава за българско) - кока кола и пепси с глюкозено-фруктозен сироп, Милка и Своге с палмово масло. Интересно, че в произведените на запад се ползват захар и нормално масло.

Месните продукти изобщо няма да ги коментирам. Кашкавалите и заместителите - също. Сами се прецакват.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пълни глупости! Първо трябва да се махнат прекупвачите. След това производителите да си включат касовите апарати и да си наемат сергии по борсите. Трето да се проверят рушветите при БАБХ щото много продукция с нитрати се допуска от чужбина!
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никакви прецеренции, нужни са квоти! Писна ми! Да се махат като не могат да продават наши продукти! В Гърция могат, в България не могат! Марш!
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не само българските храни са с лошо качество. Баба ми казваше на всички магазински храни "купешки" и избягваше да ги ползва, но живя на село, а там има работа цялата година. Ние сме в град и купуваме даже чесън, копър и коприва..Скоро попаднах на чешка лиофилицирана копива с косерванти и Е-та. Изядохме я с ориз. Общо взето всичко "купешко" е така, консерванти, палми, Гмо соя, царевица и т.н. Каквато и форма и вкус да има, все е пълно с химия. Това е храната на бедните и трябва да е трайна и евт
5
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То ако някой си ги купуваше българските ***, веригите сами щяха да се натискат да зареждат от тях. Сега какво, ще стоят по рафтовете да гният и да мухлясват? Отделно, че да ми казва държавата с какво да си зареждам собствения магазин... все едно Кауфланд да се обадят на Бойко и да му кажат: "От утре 50% от министрите ние ги назначаваме".
4
6
 
11
 
! Отговори
Boko bo преди 1 месец
Любен Беров, Филип Димитров, Костов, Тиквата, Луканов и хиляди други направиха всичко възможно да унищожат българското Стопанство в цялост. А то се гради десетилетия. Сега ще ми ядете дедовия. Не дай си Боже стане наистина нещо сериозно ние нямаме ресурси дори за хляб. Целият бг хляб се прави от фуражна пшеница щото хлебната се изнася на 100%. Абе скапан и *** народ. Дано се затрие по-бързо. Друго не заслужаваме.
3
4
 
8
 
! Отговори
Смях преди 1 месец
Чуе ли човек фамилията Гечев и му идва да избяга през девет планини в десета. Баща му, корифеят Румен, затри спестяванията, банките и държавата, а синчето е подбрало земеделието. Тия хора до каквото се докоснат и става на камънье и дръвье. Жалкари...
2
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българските стоки са по-качествени, ама друг път. Кашкавал с палмово масло, прясно мляко от сухо мляко, колбаси с мазнина, имитираща естествена и много други... На кого ще ги разправя тоя, че българските продукти били много качествени??? Само на някой, който скоро не си е подавал носа в бяла държава! А качественото се изнася в чужбина и се продава на приблизителни цени.
1
2
 
19
 
! Отговори
Boko bo преди 1 месец
Стига бе хора. Къде живеете? Дори кибрита се внася от Румъния. Няма производство в България, което да има индустриално значение за битови и ежедневни цели. Стига вече. Тая пропаганда я нямаше и при ай Тошо лека му пръст.