КНСБ отчете съкращения в 13% наблюдавани фирми

86 предприятия с нас 46 хил. служители са засегнати от кризата
Обновена: 21 апр 2020 14:08 | 21 апр 2020 14:08, Веселина Йорданова
3
КНСБ отчете съкращения в 13% наблюдавани фирми
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

86 средни и големи предприятия са засегнати до този момент от кризата. В тях са заети над 46 245 служители.

Това показва проучване на КНСБ към 21 април чрез регионалните стуктури на синдиката в цялата страна. Общо наблюдаваните предприятия са 114, съобщиха от синдиката.

Още по темата
Съкращения на работници или предстоящи такива се наблюдават в 13 на сто от фирмите. В 78% от предприятията работниците са в платен отпуск, а в 26 на сто - в неплатен.

Най-много засегнати предприятия (извън ресторантьорство, хотелиерство, туризма и кафетерийната сфера) има във ВиК сектора, леката промишленост, автомобилостроенето, транспорта (предимно вътрешен), преработващата промишленост.

Военната промишленост и сектор дървообработване също са засегнати. Усещат се засилващи проблеми и в бюжетния сектор. Най-много засегнати работещи са в градовете Казанлък, Благоевград, Добрич, Стара Загора, Димитровград, Враца, Сливен, Габрово, Разлог, Банско, следван от Бургас, Варна и Хасково.

Анализът на данните показва, че в големите предприятия и бюджетните организации, в които има изградени синдикални организации, с няколко изключения, към момента не са предприети съкращения на персонал.

Това се дължи основно на непрестанния социален диалог и възможностите, договорени чрез колективните трудови договори и показва предимствата от наличието на такива и в трудни ситуации като настоящата, изтъкват от синдиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Пак манипулации !!!! Ами какво значение има платен неплатен, като свърши, пак затварят!!! Е тогава 13 пр ли са съкращенията? Какво смятате бе?
2
0
 
3
 
! Отговори
И,У,” преди 3 години
*** не думайте, тази мръснa за кирчо гела думичка КНСБ. човекът вдига кръвно само като види тази абревиатура.
1
0
 
3
 
! Отговори
Балъков преди 3 години
Вижте БМФ порт Бургас на Киро Гела колко стотици служители е съкратило от декември 2019- до сега !!

Спонсорирани публикации