Всеки пети безработен от затворените хотели или ресторанти

Те получават и ниски обезщетения заради минимални осигуровки
26
Всеки пети безработен от затворените хотели или ресторанти
Снимка: Dnes.bg

Всеки пети от новорегистрираните безработни до момента е от сферата на хотелиерството и ресторантьорството, според данни на КНСБ. Става дума за близо 20 000 души.

От синдиката алармират, че близо 40% от заетите в тази сфера се осигуряват на минималната заплата, а това означава и ниски обезщетения за безработица.

Още по темата
Според данните на Националния статистически институт заетите в хотелиерството и ресторантьорството са около 105 000 души.

А тази сфера е една от най-засегнатите от кризата с коронавируса - между 15 и 20% от всички новорегистрирани до момента безработни са от нея, каза икономическият експерт на КНСБ Любослав Костов.

По думите му по последни данни хората, които са работили на минимална заплата в този отрасъл, са около 38%. Най-много хора работят на минимална заплата в отрасъл "Хотелиерство и ресторантьорство".

Това означава и много ниско обезщетение за безработица, допълни той, цитиран от БНР.

Синдикалистите са категорични, че в кризата в крайна сметка има и нещо здравословно - ако например става въпрос за недекларирана заетост.

"Сега ще усетим на практика какво губим, а ние губим права, когато не се осигуряваме реално на дохода, който получаваме. Това са права не само за обезщетения за безработица, а и за майчинство, за пенсии, за болнични. Мисля, че хората ще започнат да са стриктни", смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
mnogo komentari koito naistina ne sa deistvitelni,koito ne e rabotil v turizmapo dobre da ne pishe gluposti.Turizma ima kapaciteta na rabotna rakaot poriadaka na 300 000 hiliadi 4oveka koito sa angajirani v tozi otrasal.Samo v Slan4ev briag ,hotelite sa okolo 250-300 minimum po 10 ... 4oveka v hotel rabotiat.ami restorantite,diskoteki, barove,magazini i t.n. Vsi4ki te raz4itat na 5 meseca sezon. A sega kakvo nema sezonnema pari.Niama darjavaVsi4ki rabotnici doprinasiat s neshto v Bg
23
2
 
2
 
! Отговори
Търнокоп преди 3 години
Не, хубавото няма да е това, че хората ще се "поправят", хубавото ще е това, че безмозъчните им "работодатели" или поне повечето ще фалират. И изведнъж у мен напира приятно чувство на задоволство.
22
0
 
12
 
! Отговори
една българка преди 3 години
Не "се осигуряват", а "ги осигуряват работодателите". Има огромна разлика.
21
2
 
13
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Според мен сервитьорО освен, че беснее тука по коментарите май е швед. Поне се е научил почти да чете, защото писането не му е сила. За 38 години не се е научил как се пише буквата Щ! Или е някакъв ***, защото поне аутокоректа трябва да му поправя част от думите ш, а той не изглежда като човек, който знае как да си оправи настройките на телефона.
20
3
 
9
 
! Отговори
До 19 преди 3 години
50 лева на ден са смешна сума и си на линията на бедността
19
2
 
10
 
! Отговори
sss преди 3 години
аз взимам 50 лева на час, ахахах тоя ми говори на ден този трябва да е ***
18
11
 
1
 
! Отговори
До А преди 3 години
Аз сам прибирал по 50 лева бакшиши наден ама кво ли ти обяснявам бачкаи си за 500 лв намесец
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АЕ аз едно сервитьорче ако не прейба, кого?
16
0
 
8
 
! Отговори
А преди 3 години
Забавен си. Ще ти звънне да. Да му платиш за счупените чинии, дето не те е таксувал.
15
7
 
0
 
! Отговори
До А преди 3 години
Ти *** ли си. Нали ти обясних, не мое ме наеме 6 месеца а сега маи каза че трябва да отвори и ще ми звъне.
14
1
 
13
 
! Отговори
А преди 3 години
Абе келнер. Глупи, хората ти го казаха, че си се прецакал яко като не си избрал да те съкратят. Ама ти пак си правиш тънки сметки. В кръчмата не са ли ви учили да не си правите сметките без кръчмаря?
13
9
 
2
 
! Отговори
До А преди 3 години
Ти за мен не се притесняваи аз сам на 38 и цял живот сам бил сервитьор и за мен ше има доста работа *** за теб не знам как ше е
12
0
 
10
 
! Отговори
А преди 3 години
Ей, некъв подивел келнер броди само и заплашва с цакане на клиенти.
11
1
 
20
 
! Отговори
До сервитьора преди 3 години
Шефа ти те е метал.Ако беше съкратен щеше да получиш повече пари от бюрото по труда. На него 400лв са му уискито за деня. Обаче си връзва гащите, че пак може да те наеме. Като отворят пак ресторантите май месец оборота ще е мижав - има много уплашени и нови безработни.Използвай това време да си търсиш друга работа.
10
3
 
6
 
! Отговори
А преди 3 години
Много правилно се изказа човека в първия коментар. Ресторанти и хотели са работа за студенти. Та като удари кризата да си търсят работа по специалността, а не да ***.
9
5
 
2
 
! Отговори
До А преди 3 години
Аз няма да виса по опашки штот не ме сакратиха, *** си да не казвам какво. По взаимно сагласие стана иначе 6 месеца не може да ме наеме.
8
1
 
5
 
! Отговори
А преди 3 години
Ще ме цакаш ти. Такива ли си ги разправяте докато висоте на опашката?
7
2
 
9
 
! Отговори
лошия преди 3 години
ХАХАХА сега всияки знаем на колко се осигуряват в този бизнес.....90% от тях са на минималните осигуровки и пак държавата ви е виновна .....бизнесмени
6
8
 
2
 
! Отговори
До А преди 3 години
Ти ще спреш ли да спамиш после пак при мен ше доидеш и ще те цакам в сметката и бакшиши ше ми оставаш.
5
5
 
11
 
! Отговори
А преди 3 години
Основния им проблем в скоро време, е че са хиляди и хиляди всякакви ресторанти и хотели. А клиентите ще намалеят драстично. Ама природата ще си свърши работата. Га цоцаха паричките на хората не риваха.

Спонсорирани публикации