Кредитната ваканция оскъпява още повече заемите

При 100 000 лв. ипотека сумата набъбва с още 1500 лева
Обновена: 24 апр 2020 07:33 | 24 апр 2020 07:20, Камелия Цветанова
17
Кредитната ваканция оскъпява още повече заемите
Снимка: Dnes.bg

Жилищен заем от 100 000 лв. се оскъпява с 1500 лв. лихва при ползване отклиента на кредитна ваканция.

Ако не използваме отсрочване, общо изплатената сума в края на периода ще е 133 103 лв., от които 33 103 лв. са лихвите. Отсрочката по заема обаче  значително завишава сумата за връщане.

Още по темата

При ипотека със срок за връщане 20 години или 240 месеца с 3% годишна лихва месечната вноска по заема е 554.60 лв. Годишният процент на разходите (ГПР) е 3.04%. Отложим ли плащането само на главница с 6 месеца, месечната ни вноска намалява повече от наполовина и пада на 250 лв. или това е лихвата, която ще продължим да внасяме, обясни кредитният консултант Петър Илиев по време на семинар, посветен на банковата ваканция, пише "Монитор".

Гратисният период става 6 месеца, тъй като с толкова отлагаме, но целият период на погасяване се качва на 246 месеца.

След изтичането му месечната вноска отново става 554.60 лв., но е налице оскъпяване от 1500 лв., като в края на периода за лихви ще дадем 34 603 лв. Причината за това е, че след изтичане на мораториума ще трябва да се плати отложената главница, върху която все още се дължи лихва. Така крайната сума набъбва на 134 603 лв. и ГПР се запазва на 3.04%. „Реално ще се платят същите кредитни вноски и ще приключим с кредита след 20.6 години”, обясни експертът Петър Илиев. Това ще е случаят, ако не погасим предсрочно задължението или ако запазим този погасителен план, даден от банката след приключване на гратисния период.

Отложим ли и главница, и лихва, оскъпяването ще е същото, но с различно разсрочване. Вместо вноска от 554.60 лв. ще плащаме 560.85 лв. заради отсрочени лихви, които са по 6.25 лв. „Лихвите се разпределят в остатъчния погасителен план, без да се капитализират – тоест не се качва главницата и не се плаща лихва върху тези лихви”, увери Илиев. В този случай ГПР ще намалее на 3%. Това се обяснява с теорията за намаляващата цена на парите във времето, които се обезценяват. Кредитните консултанти обаче поясняват, че това не са единствените варианти за отсрочване. Банкитеможе да изготвят и индивидуални схеми, но ако клиентите нямат крайна необходимост да го правят, то е по-добре да не отсрочват. „Препоръчваме на хората, които са минимално засегнати или са от някои от отраслите, които не са засегнати, да продължават да си плащат вноските, ако не искат това оскъпяване”, посъветва Илиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
62-19 преди 3 години
Здравейте, всъщност като отсрочиш да речем, примерно главницата по ипотечен кредит за 6 месеца на седмия ще пратиш цялата непогасявана за шестте месеца главница.Това са реалностите, които кредитния консултант Петър Илиев не коментира.Бъдете здрави.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До locustЗащото ти начисляват лихви и такси и за тези три месеца!
14
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
ТЕ И ЗАТОВА АПЕЛИРАТ КЪМ НАРОДА ДА ВЗЕМАТ ЗАЕМИ ЗА ДА ПРЕОДОЛЕЯТ ВИРУСА НО НЕ С ОТЛОЖЕНО ПЛАЩАНЕ И БЕЗ ЛИХВИ. БАНКИТЕ ГО ЗАКЪСАХА В МОМЕНТА НИКОЙ НЕ ТЕГЛИ КРЕДИТИ А ТЕ СЕ ИЗДЪРЖАТ ЕДИНСТВЕНО ОТ ЛИХВИТЕ И ТАКСИТЕ. ДА ФАЛИРВАТ КАКТО ФАЛИРАХА НАРОДА.
13
2
 
3
 
! Отговори
locust преди 3 години
Който има затруднение да си покрие кредита и го съобщи на банката , например че в следващите 3 месеца не може да плати, то банката да си удължи срока на договора с 3 месеца. Защо потребителя да е прецакан?
12
1
 
4
 
! Отговори
Ужас бг преди 3 години
На това му викахме "мечешка услуга" едно време, голяма помощ за хората, няма що
11
2
 
4
 
! Отговори
locust преди 3 години
Е нали е кредитна ваканция? Защо да се оскъпява?
10
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като взимахте кредити с лека ръка, не ревахте. Аз ли да ви го платя?
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оскъпяват се кредитите то е ясно и на децата, не виждам смисъл от тази кредитна ваканция, която удължава скубането
8
1
 
11
 
! Отговори
:) преди 3 години
Туй ни е възможно - питайте Боко.
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гласувайте пак за герб бегеДебили
6
6
 
18
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Значи вземащите решения ти забраняват да правиш бизнес и вземаш заплата с нормативни актове заповеди и наредби, обаче никой не ти отписва вноските по кредита. Сещам се за едни други времена когато нормата ти на полето се удвоява когатонси болен или недохранен...... Социализма ще се върне, хората сами ще го поискат .....
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 3.Драги мой, не може да ти забранят да работиш,да нямаш доходи,и през това време да дерат кожиужким "на помощ"Банките е ясно че няма да се минати от покойници ще си търсят парите/въпреки задължителната застраховкакоято се сключва/ама правителството на кой е!?На гражданите или на банките?Кой го е избирал?
4
1
 
14
 
! Отговори
северозапад преди 3 години
честито на печелившите
3
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Гадно правителство.Вместо да отворят кръчмите и да кажат: "Ей ви на, от утре алкохола и цигарите - безплатни", та да е щастлив народа, те кредитна ваканция ще ми дават.Како е туй кредитна ваканция?Яде ли се?Пие ли се?
2
0
 
14
 
! Отговори
ал куропаткин преди 3 години
отлагане на дрането с 6 месеца
1
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То това правителство няма да измислинякаква реална помощ за хората- само дране!

Спонсорирани публикации