Предприемач: Няма риск от срив в цените на имотите!

Покупателната способност все още на добро ниво
119

Категорично няма риск от срив в цените на имотите. Това заяви в ефира на "Денят ON AIR" председателят на Асоциацията на строителните предприемачи Георги Шопов.

"В една пазарна икономика цената на нещо се променя, когато има промяна в търсенето и предлагането. За добро или лошо, все още търсенето е по-голямо от предлагането, поради което цената е голяма", обясни той.

По думите му друг важен фактор, който влияе на цената, е покупателната способност.

"В България тя все още е на сравнително добро ниво. Има много важен показател, който измерва покупателната способност - това е отношението на цената на кв.м. към средната заплата. За София с една заплата можете да купите 0,8 кв. м. площ. В Мюнхен този показател е под 0,1 кв.м.", допълни председателят на Асоциацията на строителните предприемачи пред Bulgaria ON AIR.

"Цените на имотите за последните 2 месеца са се увеличили, но цените на наемите падат. Това се предопределя от това, че доста хора, заети в най-засегнатите сектори, ползват квартири", заяви Шопов.

По думите му това са хора, които изпадат в невъзможност да плащат за квартира и затова ги освобождават, което води до намаляването на наеми.

Той каза още, че не се наблюдава ръст на хора, които имат желание да си купят къща и че кризата не би могла да повлияе на такова важно решение.

Шопов бе категоричен, че и преди и сега една от най-сигурните инвестиции е тази в недвижимите имоти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
16
 
! Отговори
Maybe преди 3 години
До пецатаПич стига говори глупости, хвани прочети малко запознай се има графики за движението на цените на имотите години назад. Има статии в интернет също много години назад, които описват имотната криза в България в интервала 2009-2012. Виждам, че имаш няколко коментара, но нито един от тях не засяга този период, ако си такъв разбирач би трябвало да знаеш, че цените на имотите са на цикли разтеж следван от спад.Сега познай, кой цикък предстой и колко брокита като теб ще сменят пак професията?
89
1
 
11
 
! Отговори
Чърчил преди 3 години
При така развиващите неща в Света е твърде неразумно да се влагат пари в ненужни недвижими имоти...нямам предвид само корона вируса има и други фактори...хората трябва да се научат да живеят по скромно ако искат да оцелеят...!!!
88
2
 
11
 
! Отговори
До 91 преди 3 години
Идваме, чакай ни :)))
87
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахах мечтайте за срив, ще ги намля с 10процента, след като вече ги дигнах с 40 , елате сриват се
86
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не е забелязал господина,те вече започнаха да се сриват:)Нека обаче живеем в заблуда.
85
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕМИ ТОЙ ПРЕДПРИЕМАЧА (МУТРАТА) КАКВО ДА КАЖЕ.
84
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уф, тази история вече сме я живяли. Приказки, заклинания, ама пазарът е неумолим, дори и в България. Само си губите времето. Разбирам, че искате да продавате на високо, ама като няма по-добре да се отървеш от стоката и да се хванеш с нещо друго.
83
7
 
23
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
Иска ви се ама няма да се получи. След още 5 месеца и да свалите цените с 50% пак няма кой да ви купи колибите.
82
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Строителите са фалирали, ама още не могат да го осъзнаят. Сега Боко иска да ги спаси и да хвърли 2 милиарда от нашите пари, за да лепят стиропор на тройни цени, ама правителството скоро ще падне, така че това няма да се случи. Гладните бунтове започват скоро.
81
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Balgariq se upravlqva ikonomicheski i politicheski s plateni sratii i TV predavaniq . Yspeh
80
1
 
20
 
! Отговори
1 преди 3 години
Спад на цените имаше още Януари. В момента предполагам, че се пада с поне 10% от офертна цена още на първи разговор. Продавачите таят надежда, че ще стане чудо и още не свалят масово цени, но надеждата ще умре до няколко месеца. На хората с ипотечни кредити ще започне да и става тъжно съвсем скоро. Лихвите се вдигат, а от там и месечните вноски. Ще има загуба на работни места, по-ниски заплати и т.н. Я вижте цените на имотите в Банско, ще ви стане забавно.
79
3
 
21
 
! Отговори
Владо преди 3 години
До Веска брокер , Еи научи се да се произнасяш на Български език ,кои би ти дал капаро при този говор селяндурски , народа се усъзна вече се събуди от съня в които беше , а през брокери кои нормален купува да им праща комисиони на тези плъхове дето както каза само телефон вдигат.
78
4
 
27
 
! Отговори
Строител преди 3 години
Колегата е видимо снощен, не знае какво говори , положението е трагично СПАД в зделките с 90% имотите са безусловно надути , но до декември ще си доидат на цените поне 30% СПАД в цената .
77
9
 
10
 
! Отговори
Sherlock Holmes преди 3 години
Платено интервю, това е ясно. Реален спад на имотите все още няма, но ще има - след 1 година. Тогава кризата ще навлезе във пикова фаза. След 2-3 год. цените ще се възстановят, и даже ще поемат нагоре.
76
4
 
31
 
! Отговори
Gogo преди 3 години
Нямало риск... е да някои хора ще повярват както и много повярваха на целия цирк с короната и на това да пият дезинфектанти и на много други глупости. Аз само ще кажа че ако не ви е спешно си купете апартамент след 1-2 години, ще е с поне 30% по-евтин. Успех на останалите балъци
75
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който имал пари за капаро и предварително одобрение за ипотека -дал. Това свърши вече.
74
2
 
20
 
! Отговори
Ром"с преди 3 години
Реших да погледна как вървят цените на имоти в София и видях спад с 1-2 % от 26 януари до 1 май и то при положение ,че винаги в предишните две години 2019-2018 цените през пролета вървят нагоре и пика е през 2019 е бил 26 март ,а през 2018 е май месец,а сега надолу с 2 % откакто сме в карнатина,а да,а и пред НГ е имало лек спад с 2 % на цените на имотите ,което в другите години не е имало,тъй че си правете сами изводите .При предишната криза през 2008 ,цените паднаха с 40-50% .
73
1
 
16
 
! Отговори
Мутрострой 00Д преди 3 години
Едно по силничко земетресение и цените на недвижимите имоти (и не само цените), ще се сринат, като в Албания.
72
3
 
35
 
! Отговори
А преди 3 години
Тоя някъв комедиант ли е? Най-забавно беше как търсенето било по-голямо от предлагането. За това 4/5 от новото строителство е неизкупено, нали.
71
2
 
22
 
! Отговори
BB преди 3 години
До До 69Каква София там само по работа живеене не

Спонсорирани публикации