Предприемач: Няма риск от срив в цените на имотите!

Покупателната способност все още на добро ниво
119

Категорично няма риск от срив в цените на имотите. Това заяви в ефира на "Денят ON AIR" председателят на Асоциацията на строителните предприемачи Георги Шопов.

"В една пазарна икономика цената на нещо се променя, когато има промяна в търсенето и предлагането. За добро или лошо, все още търсенето е по-голямо от предлагането, поради което цената е голяма", обясни той.

По думите му друг важен фактор, който влияе на цената, е покупателната способност.

"В България тя все още е на сравнително добро ниво. Има много важен показател, който измерва покупателната способност - това е отношението на цената на кв.м. към средната заплата. За София с една заплата можете да купите 0,8 кв. м. площ. В Мюнхен този показател е под 0,1 кв.м.", допълни председателят на Асоциацията на строителните предприемачи пред Bulgaria ON AIR.

"Цените на имотите за последните 2 месеца са се увеличили, но цените на наемите падат. Това се предопределя от това, че доста хора, заети в най-засегнатите сектори, ползват квартири", заяви Шопов.

По думите му това са хора, които изпадат в невъзможност да плащат за квартира и затова ги освобождават, което води до намаляването на наеми.

Той каза още, че не се наблюдава ръст на хора, които имат желание да си купят къща и че кризата не би могла да повлияе на такова важно решение.

Шопов бе категоричен, че и преди и сега една от най-сигурните инвестиции е тази в недвижимите имоти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
3
 
31
 
! Отговори
мхм преди 3 години
само спекулират, никой не купува. имотите в барселона и ню йорк са по-евтини!
69
25
 
12
 
! Отговори
пецата преди 3 години
1во никой не купува имот с последни пари, 2ро все ще намери работа да плаща и да не продава имота на безценицаИмот се продава спешно с намалена цена по няколко причини примерно болест или фалиращ бизнес и такъв имот изскача на пазара 1 път на 10г , същия шанс имаш да удариш 6ца от тото-тоМного си мечтаете да купите тристаен в центъра за 20хил евро ама няма да се случи в този живот
68
3
 
37
 
! Отговори
Додо преди 3 години
До Гошо ТъпотоГоше, Титаник потъва, а тоя минд3ил ни кара да си купим апартаменти!
67
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
72, аз съм готов да загубя няколко кутийки при положение, че бг изчезне от картата:)
66
4
 
44
 
! Отговори
До 69 преди 3 години
Ха ха.В София има необитаеми поне 150 хиляди жилища.Младежите постоянно намаляват.Има над 300 хиляди възрастни хора.Ама ти си мечтай.Досега далаверата ви беше,че много хора си държаха празни апартаменти и нито продаваха,нито даваха под наем.Сега заради кризата много хора ще почнат да продават.А и все по-малко хора ще ходят в София заради демографският срив.Които няма да са навити и да купуват.
65
1
 
9
 
! Отговори
Корона вирус преди 3 години
Хо-хо-хо!
64
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
64, а ако кризата продължи 10г. Вие сте приключени като държава и население. За такива случай има други стратегии. Учи, младежи, учи!
63
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
64, банките нямат право да държат имоти. Продават ги на асет компаниите си. Те имат да връщат пари на банката майка и НЕ могат да свалят цените. По-скоро пак ще ви напълнят с кредити и колелото се върти:) а ако един апартамент се изплаща само за 10 г. - купувам го веднага. 15 -18 е 5-6% доходност и за мен е супер!
62
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено, след 10-15 г. Когато от БГ се изнесат и най-зсблудените младежи продаваш на арабските и ЧАО! В Европа също може да се инвестира.
61
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
65, ще имам, споко. Бизнес извън София няма. Ще плащате. Сега не. Сега се купуват "мишеловки", ремонт и чакаш. Готовата пара си е готова пара, момко:)
60
1
 
24
 
! Отговори
Ром'с преди 3 години
Еми то какво може да се очаква да каже човек свързан с имотите, че ще падат ли!?) Аз мога да му извадя показатели 3_4 които показват, че цените на имотите са надценени и то не малко.Ето един -цената на имота се равнява на 10 годишен наем... . Но щом се Е появил и докладва,че цените няма да падат, то работата с продажбата на имотите Е "чечева"-както казваше баба ми...!
59
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 61То изобщо няма да имаш наем, ти за надолу говориш.
58
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 61Да де,ама ако е година две ок,но ако е 10?А и ти нямаш заем,но другите имат и като не плащат банките ще им приберат жилищата и ще ги пуснат на половина на твоята цена.Тогава какво правиш?Та дори за две години ще се появи толкова предлагане,че ще избират по цена.Ще се вдигнат претенциите и ще стане все едно имаш магазинче за хранителни стоки и до теб да построят магазин за хр.стоки от някоя верига да те бие по цени.Гориш!
57
1
 
26
 
! Отговори
Факт преди 3 години
При нас тъкмо довършват една кооперация, започната през... 2008 година. Друга до нея ще чака пари от арменския поп, за да я довършат. Предприемачът кара камион. И тогава казваха, че кризата няма да се отрази на бранша.
56
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Към Рождество ще е време да се купува. Тъкмо ще и направя ремонт и ще чакам новите софиянци:)))))
55
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
52, ще изгорят тези, който са купували с кредит за инвестиция. Аз не дължа пари на банки и просто ще ги заключа за 1 година. Или 2. Все ми е едно. Наем надолу при мен няма.
54
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доста хора със заеми ще изгорят сега.Колкотто и да отлагат вноските в един момент банките ще им вземат жилищата.Тогава обаче няма да има кой да ги купи и ще ги отдават дългосрочно на приличен наем.Ще дойде време да няма човек изгода да изплаща жилище,а да живее под евтин наем.
53
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъжа. Имам приятел, който има средна строителна фирма. Продажби -50%. Естествен резултат от криза. Спокойно. След 5 г. Пак ще се нормализират цените
52
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя филм вече сме го гледали преди има няма 10-11 години. Тогава някои хора не си научиха урока, сега ще боли още повече. Продавай и се спасявай.
51
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе друго си е къща с двор.Да си купиш кутийка и да те дразнят комшиите не е оферта.Земята си е земя!Война стане,бомба падне,земята си остава!Земетресение,пожар и да бутне къщата пак се построява,ако земята си е твоя!Тия панелки а и новото строителство на някои парцели е без собственост за земята,или съсобственост с всички комшии.Ако стане нещо всички ли ще участват да се възстанови,като повечето нямат застраховка?А и да имат,преди време фалира една компания и доста хора изгоряха с ГО за колите.

Спонсорирани публикации