България можела да си осигури ток в бъдеще само от АЕЦ "Белене"

Куюмджиев: Топлофикация София е в оперативен фалит от много време
5 юни 2020 14:40, Анисия Иванова
37
България можела да си осигури ток в бъдеще само от АЕЦ "Белене"
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria.

На теория въглищните централи нямат бъдеще, а е важно да се фокусираме върху бъдещето в средносрочен план. След няколко години те ще са толкова неефективни заради зелените емисии, че ще трябва да затворят или да се инвестират в тях колосални пари за привеждането им в екологично съответствие. Това каза Явор Куюмджиев, бивш зам.-министър на енергетиката, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"За нас като държава е важно да си осигурим електричеството след няколко години. Това може да стане само чрез ускореното и реално изграждане на АЕЦ "Белене", посочи той.

Също така той коментира, че ще има увеличение спрямо сегашната цена на парното и намаление спрямо миналогодишните цени за същия период.

"Стана недоразумение, защото КЕВР не обясни правилно какво прави и за мен остава загадка защо точно в този момент трябваше да обявяват прогноза цена за цялата година, а не се придържаха към установената практика да определят ценните на по-къс период от време. По този начин ще могат да реагират адекватно на доста динамично развиващата се цена на природния газ, която е основна за определянето на цената на парното", коментира той.

Според него през последните 10 години цената на парното се използва като социален инструмент. "От икономическа гледна точка това води до ситуацията, че Топлофикация София е в оперативен фалит от много време", допълни Куюмджиев.

Целият разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Макрон щял да закрива Рено и Пежо, защото искал да кара по-хубави германски коли. Френските коли били по-лоши от германските.
15
3
 
8
 
! Отговори
до 13 преди 3 години
Абе стига си филосoфствал бе добре, че си ти да кажеш как било. Братушките ти подават от там насетне Топлофикация носи отговорност за цените и КЕВР. Eй много лоши тия руснаци бе Ама цяла Германия от там купува, там що нямат оперативни фалити.
14
1
 
4
 
! Отговори
Фелейшио Кейн преди 3 години
няма братушки за ле кета, не разбрахте ли, заминавайте да подписвате декларации
13
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 12Газта падна, но сега. 30 години работеха с двойно по-скъпа газ, благодарение на "братушките".
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Газта пада, а те пред фалит не става тъй. Ние какво сме виновни, че те са пред фалит, да фалират бе. Не може вечно да ги носим, като воденични камъни на врата си. Изолираш се, слагаш си една дyхалка и се топлиш чиста работа няма тръби, няма течове, няма топломери, няма измами и надписване на сметки. Все нещо не им е тъй, не стават отникъде, както и да ги погледнеш.
11
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кое е по-изгодно: България да купува ток да речем на 20 ст/КвЧ или да поризвежда ток на 25 ст/КвЧ?
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ало Овч., ти ли си бе ?
9
1
 
6
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Защото Топлофикация софия се интересува само как да обере парите на клиентите, карайки ги да плащат за собствената си лоша работа.
8
2
 
5
 
! Отговори
. преди 3 години
Ами да! Ама слуша ли го някой този човек??
7
5
 
2
 
! Отговори
Котки преди 3 години
Ние нали имахме един реактор някъде, какво стана с него? В смисъл не критикувам, питам, щото си спомням, че комунистите в познатия си стил "каруцата пред коня" преди време купиха един, после къде отиде... Май си простират чорапите на него.
6
0
 
7
 
! Отговори
Абе стига преди 3 години
С тази Топлофикация! Пускайте я на пазарен принцип да си подписва договори с всеки и който ползва плаща.Какво само ги мислите?Ако не могат на свободен пазар закривай....това са само разходи.
5
3
 
9
 
! Отговори
Бунак Обама преди 3 години
ако кажат западните ни партньори - и без ток ще седим. Или ще купим за няколко милиарда от техни хартиени електроцентрали. Вси пак сме партньори, трябва да слушаме.
4
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като е в оперативен фалит Топлофикация фалирайте и да си отдъхнат всички. Купете два нови раектора за АЕЦ Козлодуй пък АЕЦ Белене ще го направим паметник, като Бузлуджа докато не се намери инвеститор, народа няма да го плаща тоя гьол.
3
15
 
4
 
! Отговори
опетков преди 3 години
Има още много други възможности за задоволяване енергийните нужди на страната, но ядреното лоби е много напористо. А трябва да има и за износ за енергийните барони от БСП.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
90 милиона имаше топлофикация София в КТБ...КЪДЕ СА...и защо не фалират...
1
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АЕЦ Белене е един гьол.

Спонсорирани публикации