Ниски добиви от зърно, провал на реколтата, ще поскъпне ли хлябът?

Причината - сухите есен и зима и поройната пролет
114
Ниски добиви от зърно, провал на реколтата, ще поскъпне ли хлябът?
Снимка: Pixabay

Заради коронавируса е отменено насроченото за днес официално откриване на тазгодишната жътвената кампания и зажънването на ръжта по международния проект "Хляб на мира". След сухите есен и зима и поройната пролет зърнопроизводителите посрещат жътвата с тревога.

Още по темата

Много ни е тревожна жътвата тази година, каза пред БНР  Мариела Йорданова, зърнопроизводител и представител на браншовата Асоциация на зърнопроизводителите.

В Добруджа става дума за добиви от 0 до 300 кг пшеница от декар и положението там е повече от трагично, някъде има по-добри добиви на ечемик, обясни тя. В Лудогорието очакваните количества са между 300 и 500 кг.

Северозападът стои малко по-добре, по-прилични добиви се очертават и на места в Южна България, но е много зле положението в Бургаско, Сливенско, Ямболско, очерта картината Мариела Йорданова.

„Никой не е допускал, предполагал в най-големите си кошмари, че ще се случи такава тежка суша и такъв провал на реколтата“, подчерта тя.

По-малките количества не означават директно по-високи цени, категорична е Мариела Йорданова.

„Зърното е борсова стока. България не е решаващ фактор и играч в борсовите сделки“, изтъкна тя. 

Според нея печалба няма да има.

„Става въпрос за големи загуби, особено в районите, където сушата е била най-тежка и са били засегнати от сланите през март“, допълни зърнопроизводителят.

„За суша застраховки няма или има плахи опити. Управление на риска от климатични проблеми, от климатични аномалии няма. Нито държавата, нито ние като браншови организации сме изградили такава система за управление на риска“, заяви Мариела Йорданова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази постановка не я ли играят всяка година
53
1
 
13
 
! Отговори
земеделец преди 3 години
Пшеница има достатъчно, колегите спекулират. Некадърниците хвърлиха много тор и си изгориха посевите. Последното торене беше излишно и вредно!!!!
52
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цената на зърното е 390-400 лв за тон.Била е по 600 лв предишни години. Горивата са ан рекордно ниски цени. Хляба няма реална причина за поскъпване. 600гр. хляб във Варна е 1,35 -1,40 лв. Прилича на направен от някакви третокачествени суровини и има повече набухватели и подобрители от колкото качествено пшенично брашно в него. Гледайте да консумирате по малко хляб.
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
няма бизнес без злоупотреби иначе печалбата е малка
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
от какъв зор, при положение че нашето жито на 100% , а това което ядем ние е 100% внос?
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
от сегашния хляб се затлъстява здраво не знам какъв е, но няма човек, койдо спре хляба и да не свали килограми
48
0
 
15
 
! Отговори
Цървул с Бентли преди 3 години
Аре, лапайте хляб по 3 лв за 500 грама, че требе да си направя ежегодната подмяна на автопарка.
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
че кой яде хляб ?
46
0
 
2
 
! Отговори
Извънредно Мисирки!! преди 3 години
Бецален!
45
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия станаха милионери и все реват, че добивите им са малки.
44
0
 
4
 
! Отговори
f преди 3 години
тур.ците поробват и себе си и си съперничат, но и те виждат малко, че българите най-богати на света, от нас да крадат, тука да идват да съсипват, да видиш дали няма и сили на злото!! Мръсната църква само предава добрите хора, кои са, пред силите на злото, уволнете ги тия смешници! Те нали вярват в доброто тия свещенници, трябва да помагат на народа и да раздават заеми,нищо подобно, само се лакомят за по-големи заплати,да проповядват това което зубрили или им диктуват без да мислят,че закво са ни
43
0
 
14
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
И защо,ще го вдигат обаче!?Горивата бяха рекордно ниски,газта падна в пъти,или работим по-други математически и икономически формули
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПРИ УПРАВЛЕНИЕТО НА ТУЛУПА БЪЛГАРИЯ ПРЕСТАНА ДА БЪДЕ ДЪРЖАВА И ВСИЧКО ПОТЪНА.
41
1
 
9
 
! Отговори
ЕвроПачкаЗлатноКюлче преди 3 години
Малко е! Алчен съм!!
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При огромното ми уважение към зърнопроизводителите, всяка година от януари до август се оплакват, че реколтата е пред провал, а след август прибират зърното и почват публикации за рекордни добиви. Лошо няма, ако перефразираме наскоро казаното от една министърка - по-добре да се оплакват, че реколтата е малка, та онези да не ни спрат субсидиите.
39
2
 
9
 
! Отговори
Хлебар преди 3 години
Да в България всичко поскъпва, причини да искаш. За всяко нещо намират оправдание, за това са кадърни. Виж да докарат преки инвестиции в страната, да вдигнат стандарта на живот, да направят по-благоприятна икономическа обстановка... Това нямат идея как да направят, но от гърба на овчия народ кожи да свалят, ЕС трябва да се учи от нашите политици как се прави!
38
0
 
9
 
! Отговори
Сатира преди 3 години
Айде стига миналата година пак същото говориха. А реколтата си беше повече от добра. Тази година зимата найстина беше суха, но пък дъждовете бяха точно навременни - Март месец
37
1
 
10
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Абе аз ли съм в грешка ... каква суша ... толквоа дъждовна пролет не сме имали отдавна !!!Суша е от около две-три седмици !!!
36
1
 
7
 
! Отговори
22 МСП преди 3 години
""Никой не е допускал, предполагал в най-големите си кошмари, че ще се случи такава тежка суша и такъв провал на реколтата, подчерта тя.""На калпава ракета космосът и крив
35
0
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
А при високи добиви на зърно, хляба поевтинява ли ?

Спонсорирани публикации