Собственикът на Zara с имотна империя за $17.2 млрд.

84-годишният Ортега инвестирал 2.1 милиарда евро в недвижими имоти
9
Собственикът на Zara с имотна империя за $17.2 млрд.
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

След като направи състояние от обеклата, Амансио Ортега се насочва към недвижимите имоти, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Имуществото на испанския милиардер нарасна до 15,2 милиарда евро (17,2 милиарда долара), посочи неговата компания във вторник за пръв път. Ортега има най-голямото портфолио с недвижими имоти сред супербогатите европейци.

84-годишният основател и собственик на Zara е инвестирал 2.1 милиарда евро в недвижими имоти през миналата година чрез различни дъщерни дружества на Pontegadea, става ясно от изявлението. Pontegadea, която притежава 59.3% от Inditex - компанията майка на Zara, има нетни приходи от 1.8 милиарда евро през 2019 г., включително 1,64 милиарда евро от дивиденти на Inditex и 621 милиона евро от недвижими имоти.

Ортега, най-богатият човек в Испания, диверсифицира инвестициите си, като насочи над 3 милиарда долара към американския пазар на недвижими имоти.

Придобиванията включват забележителни имоти като сградата Haughwout в Манхатън и най-високата офис кула в Маями. Миналата година неговият инвестиционен посредник сключи сделка за 72.5 милиона долара за хотел в центъра на Чикаго, следвайки покупката на сграда в централния бизнес район на Вашингтон и две офис сгради в Сиатъл.

Ортега има нетно богатство в размер на 58.5 милиарда долара, сочи индексът Bloomberg Billionaire
s, по-голямата част от което се дължи на мажоритарния му дял в Inditex. Неговото богатство се свива с над една пета през тази година заради коронавирусната пандемия, която принуди Inditex да затвори магазините.

Акциите на компанията поевтиняват с 22% през 2020 г.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Той просто ще си отиде от тоя свят в по-скъп ковчег,нищо повече...
7
1
 
3
 
! Отговори
Пепи преди 2 месеца
Топ магазин на зара в центъра на Мадрид ???? Това е магазин за бедни.Ако искаш качествени дрехи - el corte inglés.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да, ама и колкото да дарява няма да оправи живота на хората които го носят на гърба си, включая бедните шивачки в покрайнините на родния край от които са ушити джинсите които си купих от топ магазина им в Мадрид.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В магазините Zara моделите, които се предлагат са почти винаги s или sx размер. ХL или L почти никога няма и също са много умалени. Големи икономии на плат не само на рокли, панталони,блузи, а и на зимни якета или кожени изделия. Да не вярваш, че собственикът им бил милиардер. Ако може ще накара шивачите да ушият едно малко парче отпред и едно отзад и да печели пари. Голяма стипца е, сега го и доказа като затваря магазини. Кой знае как ще гърчи като сардини хората в малки апартаменти сега.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да се пази от короната, че неговите доктори казаха, колко е страшно.
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Народен човек, боже чувал ли си за бизнес модела на Зара?
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този поне се опитва да го раздава народен човек. Затвори магазините, но не се възползва от испанската схема 60/40, а хората продължиха за си вземат заплатите. Миналата година дари апаратура за резонанси на 50 болници и въобще се старае да помага с туйцък-онуйцък
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Добре де, и за какво му е на 84-гофишна възраст?
Аз ако имам 17 милиарда на 84, ще дам на децата по милиард-два, а останалите по цял ден ще ги харча за проститутки!