Тасев: Студеният резерв гарантира стабилност

Експертът обяснява как се формира размерът му
Обновена: 17 юли 2020 22:32 | 17 юли 2020 22:31, Веселина Йорданова
15

Няма да се провеждат търгове за студен резерв. Държавата ще възложи енергийния резерв на държавната ТЕЦ "Марица изток 2".

"Студеният резерв е нормативно определен от управлението на европейски енергийни системи. Ние сме част от тази енергийна система. Всяка една от държавите, за да гарантира своята стабилност, трябва да поддържа студен резерв. Размерът на студения резерв се формулира по следния начин: или равен на максималната мощност, която съществува системата", каза проф. Атанас Тасев за "Денят ON AIR".

Той посочи, че при нас е 1000 мегавата ядреният реактор в АЕЦ "Козлодуй", или 20% от максималния зимен товар.

"При нас е 8000 мегавата, значи 1600, тоест 1000-1600 мегавата ние сме длъжни да поддържаме. Ние поддържаме 600, което е под норматива. Странно ми е, че този въпрос сега коментира. Преди няколко правителства беше взето решение да е на 500 мегавата. Такава промяна е опасна, студеният резерв задължително трябва да присъства. Ако ние дебалансираме системата си - нас могат да си извадят от паралел", коментира експертът.

Проф. Тасев допълни, че ТЕЦ 2 е в добро техническо състояние и винаги е под контрол.

"Оказа, че централите, които бяха в структурата на студения резерв, 2017 година успяха да рестартират и бяха наказани. Ние трябва да запазим тази централа, защото разходите за въглероден диоксид възлизаха на 360 млн. лв, а тази година ще бъдат малко повече. Чрез държавния резерв държавата дава възможност по-малко да има дефицити в работата на централата. Тя ни е нужна, като базова мощност. Странно е, че става без търг и конкурс", каза още професорът пред Bulgaria ON AIR.

Атанас Тасев, подчерта, че при нас няма "Турски поток". Той е до нашата газово измервателна станция в Странджа.

"Оттам нататък това е част от нашата газопреносна система. Що се касае до това да се санкционират фирми, които участват в "Турски поток 2", той е завършен. Морската част отдавна е изпълнена, сухопътната част също", добави проф. Тасев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
Не му вярвам преди 3 години
На този класьор на Русия и Тиквата....отдавна не му вярвам. Пример...убеждава ни колко е хубаво да имаме втора АЕЦ, а не споменава,че дори и сегашната работи с намалена мощност,защото няма нужда от толкова ток;игнорира,че втора АЕЦ ако имаме шанс,ще се изплаща 50 г.,че държави като Дания и Уругвай отдавна задоволяват всичките си нужди за ток с ВЕИ,че. ако са даде възможност на хората да сложат панели на покрива това бъда около 20 процента от досегашните ни нужди. Лизззач,нагаждач,лъжец и нечист
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпроса е теца на Доган въобще може ли да тръгне да не се окаже паметник на културата
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Старите тецове ни струват половин милиард на година, заради таксите за въглеродни емисии, а псувахте по американските тецове. Пари само във ВЕИ, България има потенциал, ама няма политическа воля за това. По лесно им е да гепат едни огромни пари от Белене, и ако токът не е субсидиран ще стане минимум 50ст. за киловат, тогава ще трябва сами да си произвеждаме тока, защото ще е по-ефтино и Белене ще остаме студен резерв.
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
естествено, че гарантира стабилност, виж Сердоган какъв палат си е вдигнал, ТЕЦ Свищов на къдравия партиен секретар след като му отнеха студения резерв фалира
10
1
 
9
 
! Отговори
Sante_dog преди 3 години
Студеният резерв на Ковачки се наложи да бъде включен преди 1-2 години и се оказа, че не може - въглищата бяха замръзнали!
9
0
 
6
 
! Отговори
Дончо Тръмпов преди 3 години
"Оказа, че централите, които бяха в структурата на студения резерв, 2017 година успяха да рестартират и бяха наказани"...почти нямате едно смислено изречение...
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПрИфесоре, санкциите няма да са за фирмите които строят руските патоци, а за фирмите които оперират с руска газ дошла от Турски поток.
7
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тасев: Студеният резерв гарантира стабилност на Ахмед Доган и Христо Ковачки.
6
4
 
11
 
! Отговори
Fena преди 3 години
Тоя е толкова експерт, колкото Софи Маринова е космонавт. Има директива на ЕС, която забранява резервирането на над 50% от капацитета от един доставчик. Ние сме продали на руснаците 80% вход и 90% изход. Алооооо, икспертити!
5
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Студения резерв отдавна се стопи, червенобузото момченце Влади също има принос за това!
4
4
 
15
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
Този човечец е просто един платен рупор на Доган. Плаща му се, изпълнява поръчката.
3
13
 
8
 
! Отговори
Alex2 преди 3 години
Да изгони мутрите от енергетиката и после Прецедента ще ни грее с кримски ***!
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Странно ми е, че този въпрос сега коментира."Това правилно изречение ли е? Абе вие само двойкаджии ли събирате в тази медия? Или просто реформите на любимците на народа, ГЕРБ, които самият народ си избира и преизбира, са довели до това ниво на образованието?
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Размерът на студения резерв се формулира по следния начин: или равен на максималната мощност, която съществува системата", каза проф. Атанас Тасев???Това е граматически неправилно изречение!