Коронавирусът удари и бирата покрай заведенията

Расте обемът на консумираното безалкохолно пиво
Обновена: 20 юли 2020 13:34 | 20 юли 2020 13:34, Веселина Йорданова
12
Коронавирусът удари и бирата покрай заведенията
Снимка: Съюз на пивоварите

Спад отчитат в пивоварния бранш заради кризата с коронавируса.

Наливното пиво, т.е кеговете, са едва 2% от бирения пазар за шестмесечието. Поради намалената покупателна способност на потребителите, стагнираната реализация през заведенията, силно намалелия туристически поток, сегментът на стъклените бутилки също намалява, а на пластмасовите се увеличава. Запазва се обаче тенденцията за увеличаване на продажбите в кенове, съобщиха от браншовата организация в навечерието на професионалния си празник Илинден.

Над 150 различни марки и стилове пиво се произвеждат в България, като в страната оперират три големи компании и 28 малки и средни предприятия.

Пазарните данни показват, че продажбите на бира за 2019 г. са  5.4 млн. хектолитра, като портфолиото на пивоварните компании се е разширило с 25 нови марки и асортимента бира. При опаковките обновяването включва 40 кенове и бутилки с нови визии.

Според отчета на Агенция "Митници" постъпленията от акциз за бира за 2019 г. са 78.8 млн. лева - с 2.7% под предходната 2018 г., което кореспондира и на лекия спад в обема на реализираното пиво.

Над 10 млн. литра е консумираната безалкохолна и нискоалкохолна бира у нас през 2019 г., като тенденцията е всяка година този обем да расте. В страните от ЕС като осреднената стойност сегментът на безалкохолните бири е 3%.

Според проучване от юни всеки втори българин (55% от респондентите) твърди, че пие бира поне веднъж седмично.

В пивоварната индустрия работят 2 100 души. Въпреки кризата, няма освободени работници.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: бирапивовари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
глас от тъдява преди 3 години
Преди години жулех от лидълските кенчето по 18-20цента , последно време купувам най вече като пуснат промоции из карефюра 3х2 , 2х1 и използвам да купя нещо от рода на Leffe /Гинес , излизат под 1? Също в селото има един дето си е направил пивоварна и като вземеш кашонче излиза по 90цента/330мл. Скъпо но поне е качествена работа.
10
1
 
3
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Бира само в стъкло!
9
0
 
5
 
! Отговори
До8 преди 3 години
В голяма грешка си,стъклото е класика!
8
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бира и кола само в кенчета, останалото е за прасета.
7
2
 
10
 
! Отговори
Петя гърдата преди 3 години
Пия само Леденика. Ама и тя нещо вече не ми харесва. Не знам, възможно ли е да променят рецептата 5-6 пъти в годината, и особено лятото?! Назобаме се на първото намаление да я опитаме, хареса ни, и следващите партиди са леш. Ловчански номера, селски, ***.
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изреваха производителите на безалкохолни, сега на бирата, явно нищо не е вечно. Минаваме на по-горно ниво, където не се комсумират такива химии.
5
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма вече истинска бира в България. Който още не я е спрял, да побърза преди да се е натровил.
4
2
 
10
 
! Отговори
хмм преди 3 години
Ужас.. кой нормален човек пие това нещо в пластмасовите бутилки. Обичам бирата, но защо ми е да се наливам с 2л. Взимам си в стъкло различни крафт бири и се наслаждавам на пивото и на вкуса, на интересните комбинации. Не мога да го разбера това да изпиеш 2-3-4-5 бири или да седнеш с жената и да се наливате цяла вечер със салатата
3
1
 
20
 
! Отговори
Paulaner преди 3 години
Ако миризливите пенливи джибри на бочко и цар киро ,загорки,кашеници са бира, аз съм принца на Нидерландия.
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спрях да пия бира , лятото купувам 3-4 стъклени бутилки за има из хладилника , като намине някой приятел да ме види.
1
4
 
21
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 3 години
Голямата мизерия заради измамата коронавирус тепърва предстои.Бочко се е наредил на опашката за пари в Брюксел, но е най-накрая.Ще дуаме супата заради игрите на политиците и стремежът към тотален контрол и вечна власт на световния елит.Който не умре от стреса причинен от истерията коронавирусна, ще мре от глад.

Спонсорирани публикации