Лихвите у нас - рекордно ниски

Важи и за бизнеса, и за населението
Обновена: 30 юли 2020 22:14 | 30 юли 2020 22:14, Петя Славова
18
Лихвите у нас - рекордно ниски
Снимка: БГНЕС

Лихвите у нас никога не са били на толкова ниски нива. Това важи както за населението, така и за бизнеса. Те са най-ниските и за региона. На този етап няма риск за увеличаването им - ликвидността в системата е добра, конкуренцията между банките е твърде висока - вероятно лихвите ще останат на настоящите си нива до края на годината - между 4 и 6% за потребителските кредити и между 2,7 и 3,2%. Това каза Тихомир Тошев, изпълнителен директор на "Кредит Център" пред Bloombergtv.bg

Тошев посочи, че юни е бил силен месец за потребителските и ипотечни кредити у нас, очаква се такъв да е и юли. Той изтъкна, че засегнатите от пандемията сектори се отдръпват от пазара, но всички останали участници в него са доста активни.

Още по темата

"Неяснотата около коронакризата пред най-тежко засегнатите сектори доведе до намаляване на лихвите и по депозитите, банките са свръхликвидни, затова лихвите ще продължат да са ниски. Леко намаляват лихвите и по кредитите заради конкуренцията".

Специалистът отбеляза, че бизнесите трябва да се стимулират да харчат и да инвестират парите си, тъй като депозитите не им носят доходност.

"Пандемията създава несигурност, а най-сигурното място продължават да са банките... Част от бизнеса плаща за това парите му да са на сигурно място и да се пазят".

По думите на Тошев има други възможности и други инвестиционни инструменти, които могат да носят по-висока доходност. "Българите трябва да започват да се оглеждат и за други форми на инвестиция", изтъкна той.

Експертът добави, че ниските лихви водят до голяма активност в кредитния бизнес, но някои компании рискуват с необмислени модели на работата си, имайки се предвид настоящата обстановка.


18
Още от Технологии
Технологиите ще оформят бъдещето на бизнеса
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
До 16 преди 5 дни
Наскоро ми трябваха пари в кеш и теглих 3000лв от моя разплащателна сметка на каса. 18лв такса или 0.6% от сумата.
Веднага след това си вдигнах дневните лимити по 3-те дебитни карти.... Банките адски ги порязаха европейските регулации относно такси и комисионни за преводи в ЕС и затова се опитват да компенсират на вътрешния пазар. Но им се вижда края вече.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Бойчето затова трупа каше в чекмеджето.
16
0
 
7
 
! Отговори
Долу SIC (KДС)! преди 5 дни
В замяна на това са рекордно високи таксите за тегне на гише и от банкомат!

Стигат до 3 лева!

Теглиш 30 лева - плащаш 3 лева (три хляба)!

Изедници
15
1
 
3
 
! Отговори
До 14 преди 5 дни
Пълни глупости - за 50000 евро, 4% и 20 години общо изплащаш около 73000 евро.
И това е защото след всеки един месец, главницата ти намалява, т.е. лихвата в/у остатъка в/у намаляващата ти главница също намалява.Точно обратното при сложната лихва на депозит примерно,където самата лихва се олихлява и увеличава с времето.
Аз също смятам,че кредитирането си заслужава,още повече при това печатане на пари днес, един лев днес е много по-скъп от вдин лев след 1 година, а за след 20г да не говорим.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До 12
Теглиш 50 000'евро, връщаш 80 000 евро.

Не знам къде ди учил математика, но не е вярно!

Заем 50000€, 4% лихва и 20г. плащаш 147800€, а за 30г. са 188000€ обратно! Ето това е причината банките да дават дългосрочни кредити - питай всеки технически студент втора година (геометрични редове)!
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ниски са за Бойко. Тегли заеми, народа че ги връща. Тъпyнгер
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Теглиш 50 000'евро, връщаш 80 000 евро.
Важното е да има пари за банкерите за къщи в Дубай, майбах за милиони, самолети, докато клетите българи плащат и все не могат да изплатят един панел.
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Важно е банките да се чувстват супер и да ти бъркат в джоба за всяко дийствие с твойте пари. Всичко е сбъркано в тази държава и най-бедните го отнасят най-много, а за богатите е рахат. На властта не и пука за народа. Всичко се гласува в удобство на определени кръгове.
10
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
И какво му е ниското? В момента в холандия за ипотечен кредит лихвата е доста под 2%
9
0
 
15
 
! Отговори
Fool преди 5 дни
И понеже банките са свръх ликвидни държавата си купи 30% от *** на цена двойна над пазарната. Супер са платените драскачи просто...
8
6
 
4
 
! Отговори
Туск преди 5 дни
Заемите не са лошо нещо. Даже напротив, доста добри са, стига да знаеш да си правиш сметката и да знаеш управляваш риска. Сега заемите са доста добри. Аз от бизнес имам нетен приход на месец 15 000 лв. Банките веднага ми дадоха заем и ги инвестирах в недвижими имоти, скоито да разширя бизнеса си. Лихвите са направо символични.
7
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
да изметем недоразумението мухобойко
6
2
 
16
 
! Отговори
kaputt преди 5 дни
Мирише на задаваща се хиперинфлация или към края на 2020 или началото на 21ва
, и затова банките искат да се избавят от парите
5
5
 
4
 
! Отговори
V преди 5 дни
Сега модата е златото. Всички казват че трябва да минаваме на златни пари. Швейцарците започнаха да селат злато от един грам за храна дрехи и такива дребни сделки .Може да дойде края на измислените хартиени пари.
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Е у чекмето бе!
3
7
 
19
 
! Отговори
Djon преди 6 дни
Някой пробвал ли е тези дни да тегли кредит
Аз поисках овърдрафт и ми показаха вратата
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Парите са евтини не ми се мисли какви фалити ще има, ако лихвите се нормализират.
1
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Айде да не се лъжем така брутално.