Лихвите у нас - рекордно ниски

Важи и за бизнеса, и за населението
Обновена: 30 юли 2020 22:14 | 30 юли 2020 22:14, Петя Славова
18
Лихвите у нас - рекордно ниски
Снимка: БГНЕС

Лихвите у нас никога не са били на толкова ниски нива. Това важи както за населението, така и за бизнеса. Те са най-ниските и за региона. На този етап няма риск за увеличаването им - ликвидността в системата е добра, конкуренцията между банките е твърде висока - вероятно лихвите ще останат на настоящите си нива до края на годината - между 4 и 6% за потребителските кредити и между 2,7 и 3,2%. Това каза Тихомир Тошев, изпълнителен директор на "Кредит Център" пред Bloombergtv.bg

Тошев посочи, че юни е бил силен месец за потребителските и ипотечни кредити у нас, очаква се такъв да е и юли. Той изтъкна, че засегнатите от пандемията сектори се отдръпват от пазара, но всички останали участници в него са доста активни.

Още по темата

"Неяснотата около коронакризата пред най-тежко засегнатите сектори доведе до намаляване на лихвите и по депозитите, банките са свръхликвидни, затова лихвите ще продължат да са ниски. Леко намаляват лихвите и по кредитите заради конкуренцията".

Специалистът отбеляза, че бизнесите трябва да се стимулират да харчат и да инвестират парите си, тъй като депозитите не им носят доходност.

"Пандемията създава несигурност, а най-сигурното място продължават да са банките... Част от бизнеса плаща за това парите му да са на сигурно място и да се пазят".

По думите на Тошев има други възможности и други инвестиционни инструменти, които могат да носят по-висока доходност. "Българите трябва да започват да се оглеждат и за други форми на инвестиция", изтъкна той.

Експертът добави, че ниските лихви водят до голяма активност в кредитния бизнес, но някои компании рискуват с необмислени модели на работата си, имайки се предвид настоящата обстановка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
До 16 преди 3 години
Наскоро ми трябваха пари в кеш и теглих 3000лв от моя разплащателна сметка на каса. 18лв такса или 0.6% от сумата.Веднага след това си вдигнах дневните лимити по 3-те дебитни карти.... Банките адски ги порязаха европейските регулации относно такси и комисионни за преводи в ЕС и затова се опитват да компенсират на вътрешния пазар. Но им се вижда края вече.
13
1
 
4
 
! Отговори
До 14 преди 3 години
Пълни глупости - за 50000 евро, 4% и 20 години общо изплащаш около 73000 евро.И това е защото след всеки един месец, главницата ти намалява, т.е. лихвата в/у остатъка в/у намаляващата ти главница също намалява.Точно обратното при сложната лихва на депозит примерно,където самата лихва се олихлява и увеличава с времето.Аз също смятам,че кредитирането си заслужава,още повече при това печатане на пари днес, един лев днес е много по-скъп от вдин лев след 1 година, а за след 20г да не говорим.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 12Теглиш 50 000'евро, връщаш 80 000 евро.Не знам къде ди учил математика, но не е вярно!Заем 50000?, 4% лихва и 20г. плащаш 147800?, а за 30г. са 188000? обратно! Ето това е причината банките да дават дългосрочни кредити - питай всеки технически студент втора година (геометрични редове)!
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ниски са за Бойко. Тегли заеми, народа че ги връща. Тъпyнгер
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Теглиш 50 000'евро, връщаш 80 000 евро.Важното е да има пари за банкерите за къщи в Дубай, майбах за милиони, самолети, докато клетите българи плащат и все не могат да изплатят един панел.
9
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво му е ниското? В момента в холандия за ипотечен кредит лихвата е доста под 2%
8
0
 
15
 
! Отговори
Fool преди 3 години
И понеже банките са свръх ликвидни държавата си купи 30% от *** на цена двойна над пазарната. Супер са платените драскачи просто...
7
6
 
4
 
! Отговори
Туск преди 3 години
Заемите не са лошо нещо. Даже напротив, доста добри са, стига да знаеш да си правиш сметката и да знаеш управляваш риска. Сега заемите са доста добри. Аз от бизнес имам нетен приход на месец 15 000 лв. Банките веднага ми дадоха заем и ги инвестирах в недвижими имоти, скоито да разширя бизнеса си. Лихвите са направо символични.
6
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да изметем недоразумението мухобойко
5
2
 
16
 
! Отговори
kaputt преди 3 години
Мирише на задаваща се хиперинфлация или към края на 2020 или началото на 21ва, и затова банките искат да се избавят от парите
4
5
 
4
 
! Отговори
V преди 3 години
Сега модата е златото. Всички казват че трябва да минаваме на златни пари. Швейцарците започнаха да селат злато от един грам за храна дрехи и такива дребни сделки .Може да дойде края на измислените хартиени пари.
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е у чекмето бе!
2
7
 
19
 
! Отговори
Djon преди 3 години
Някой пробвал ли е тези дни да тегли кредит Аз поисках овърдрафт и ми показаха вратата
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Парите са евтини не ми се мисли какви фалити ще има, ако лихвите се нормализират.

Спонсорирани публикации