Големите собственици на земи скочиха срещу новия данък "нива"

Щял да доведе до ръст на цената на рентата и наема
52
Големите собственици на земи скочиха срещу новия данък "нива"
Снимка: Pixabay

Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) изразява категоричното си несъгласие с внесения Законопроект за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси от група народни представители. Той предвижда въвеждане на данъчно облагане на физическите и юридическите лица собственици на повече от 20 хиляди декара земеделска земя в страната. Аргументите на членовете на асоциацията са изложени в становище изпратено до Комисията по бюджет и финанси, Комисията по земеделието и храните, както и Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление при 44-тото Народно събрание.

Още по темата

Предложенията за допълнителна финансова тежест за земеделския бранш се правят в година с незапомнена суша, изключително ниски добиви и слаба реколта, спад в икономическата активност поради глобалната пандемия, които поставят българските земеделски производители пред тежки изпитания. Тези негативни последици, с които трябва да се справи земеделският сектор у нас, ще бъдат дълготрайни и няма да могат да се преодолеят само в рамките на една стопанска година, прогнозират от БАСЗЗ.

Най-тежкото последствие от така предложения законопроект е, че увеличението на данъчното бреме върху един производствен актив, какъвто е земеделска земя, ще доведе до ръст на цената на рентата и наема на земеделска земя, прогнозират от организацията. Земеделската земя е основно средство за производство, което противоречи на данъчния принцип да не се облагат с данъци основни средства за производство. В крайна сметка потърпевши ще бъдат земеделските производители – ползватели на земеделска земя, които ще трябва да понесат финансовата и икономическа тежест от предлагания имуществен данък, смятат от асоциацията.

В представения законопроект липсват аргументи относно избрания количествен праг на собственост от 20 000 дка. По същия начин би могло да бъде избран праг от 1000, 2000, 5000, 10 000, 500 000 дка, коментират в становището си от асоциацията. Според БАСЗЗ подобно имуществено облагане е непродуктивно и трябва да се прави на база не само на количествени, но и на качествени показатели свързани с цената на самото имущество. В тази връзка в предложените промени не е взето предвид, че цената на 10 000 дка земеделска земя в Северна България е с много по-висока реална стойност в сравнение с 20 000 дка земеделска земя в повечето части на Южна България, например.

Внесените промени са в нарушение на основните принципи на данъчното право, смятат от БАСЗЗ. Липсва точно и неподлежащо на интерпретации определяне на размера на данъчната основа, съответно на размера на данъка, както и не е определен начинът за упражняването на адекватен контрол и администриране на данъка, който според внесения законопроект е национален, но същевременно е предвидено да се администрира “на парче“ от всяка отделна община.

От БАСЗЗ са категорични, че новият налог ще доведе и до замразяване на инвестиционния процес и развитието на земеделието като цяло, защото индиректно ще се спрат възможностите за подобряване на земеделската инфраструктура и хидромелиорациите. Ще бъде изцяло замразен и процесът по окрупняване на земеделските парцели, необходим за едно по-ефективно и рентабилно българско земеделие, като България ще продължи задълго да бъде сред страните в ЕС с най-висока разпокъсаност и маломерност на земеделски площи.

Членовете на асоциацията смятат още, че направеното предложение е дискриминационно и противоречи на Конституцията на страната, според която не се допускат никакви ограничения на правата или привилегиите, основани на лично и обществено положение или имуществено състояние. С така внесеният законопроект на практика се търси като ефект ограничаване на добито по законен начин право на собственост на определен кръг български граждани и организации. Неприкосновеността на частната собственост, която е гарантирана от Основния закон също е нарушена, смятат от БАСЗЗ. Чрез така направените промени в данъчното законодателство се посяга пряко на българските инвеститори и земеделски производители, които са вложили много в активи за производство, създават заетост, плащат данъци и са сред малкото участници в стопанския оборот, които работят за развитието на икономическата активност в селските райони и запазването на българските села.

Посочените от асоциацията аргументи против предложените промени показват несъстоятелността на този спорен законопроект, с което те призовават в становището си трите парламентарни комисии, той да не бъде подкрепен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами като са недоволни от решенията на този парламент - по една палатка и - айде на Орлов мост в София! Така се прави.Ама както някой намекна преди мен - тия имат пари, ще си платят?А тия с палатките нямат пари - затова са там! Това е единствената разлика между тях.Иначе всички са недоволни - при мафиотите е така.
22
1
 
2
 
! Отговори
Туск преди 3 години
До 8 Да купиш от ЧСИ е набутвация. там са само коптори, няма почти никакво предлагане. А и на конкурсите се явяват по 20 човека някой път. Тва направо убива далаверата. Даже в един момент се оказва, че си платил 20 - 30 % над пазарната цена. 2 Да чакаш да купиш имот тва е най - голямата простотия. В тоя бизнес важи правилото на бързите риби. Ако чакаш балона да се спука, ще има да чакаш На мене при приспазат ДДС като купя директно от строител Имам си начини.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
народ който съхранява това което има оцелява а такъв който разрушава миналото си е обречен на изчезванечестито на печелившите
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе умници в чехия никой не разтури кооперативити това с ликвидационните съвети го имаше само в българияима регистрирани хора с над 500 хил декара земя това са от 10 до 15 селачестито феодализъми сега обяснете на децата си как направихте сами да ви вземат земята за жълти стотинкивръщане назад няма простотията е много тежко заболяванепо лошо от рак е защото още не са намерили никакъв лекда не говорим за стотиците заводи дето ги разтуриха с ваша помощи сега ще сте само готвачи и сервитьо
19
0
 
25
 
! Отговори
Хо преди 3 години
Сега ще полетят пачките към вносителите на проекта и той ще изчезне. Така се прави политически рекет.Междувременно всички в страната ще забравят как се отглеждат плодове и зеленчуци (защото от въпросната асоциация отглеждат само жито и царевица, за да не се налага да плащат заплати на работници) и ни чака глад или пластмасови продукти внос.
18
2
 
15
 
! Отговори
Ха ха ха преди 3 години
ТОВА Е СУПЕР ДОБРЕ ЗА ДЪРЖАВАТА! СПРАВЕДЛИВОСТ ТРЯБВА! С П Р А В Е Д Л И В О С Т!!!!!!!!!!!!
17
1
 
36
 
! Отговори
Човек преди 3 години
СТАВА ВЪПРОС ЗА ЕДРИ СОБСТВЕНИЦИ НА ЗЕМЯ НАД 20 000 ДКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЗАЩО РЕВЕТЕ ЗА ТЯХ? ЗНАЕТЕ ЛИ КОИ СА ТЕ?
16
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очаквам скоро и данък пръдня. Ще има цифка с манометър и като се срежеш, плащаш. Щом се режеш, значи има кво да ядеш и следва данък
15
6
 
28
 
! Отговори
Цйехк преди 3 години
ами ше плащате бе , няма само да лапате !
14
2
 
44
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Маломерността и разпокъсаността на земеделските парцели се направи след 1990г. при ликвидацията на АПК,ПАК,ТКЗС. Върнаха нивите на хората, така както са били при дядовците им! И почнаха едни делби и стана още по на дребно! Гражданите от селски произход, а и много селяни продадоха нивите за жълти стотинки! Знае се на кого - на новите едри собственици които сега реват, че им слагат европейски данъци! Дошло е време е да върнат кредита с който някога купиха евтино нивите!
13
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега тепърва ще чуваме и виждаме повишение на данъците.Хазната трябва да се пълни от нещо.Очаквам освен комунистическия прогресивен данък (работиш много,по-производителен си,значи ще плащаш по 40% на държавата), да се огледат в най-големия актив на българина - жилищата.Ще започнат лекичко - първоначално без да засягат основното жилище,след което ще го обложат и него.Данък празно жилище (да щипнат и тези които не декларират доход от наеми).Ще вдигнат и налозите на автомобилите.
12
1
 
48
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Тези ревнаха като ощипани моми.Те са милиардери отдавна.В Добруджа има 20-30 едри земевладелци(с наета и частна земя),които вземат всички субсидии от ЕС за зърнопроизводство.Житото,което е първо качество го продават на високи цени в чужбина,а на нас внасят най-лошото и евтино зърно за хляб.
11
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бря...хотелиери,ресторантьори,кафеджии ,туроператори,у др.милионери и багаташчета ,скачат ...като петли)
10
0
 
31
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
Милионерски бунтове.
9
0
 
41
 
! Отговори
ТКЗС преди 3 години
Зърнарската мафия си имала асоциация?!? Много е лесно да си цоцаш държавни пари, под формата на субсидия, обаче келепиря свърши.
8
1
 
45
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
Това сигурно са стотици хиляди засегнати отрудени собственици на над 20 хиляди декара земя. Стойността на данъка за всичките 20К дка сигурно е по ниска от цената на гумите на джиповете им.
7
2
 
3
 
! Отговори
До Tusk преди 3 години
Как виждаш цените на НИ в София в следващите 2 години? А наемите? В момента купуваш или изчакваш ЧСИ-та и по-ниски цени?
6
1
 
49
 
! Отговори
факт преди 3 години
да сте чули някога някой от тия с десетки хиляди декари да е фалирал.. нагли далавераджии колкото искаш
5
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като скачате - с тракторите в гето софия и да свалите терористичната хунта!Тази гробарска *** знае само едно - да краде и дере!
4
21
 
5
 
! Отговори
Tusk преди 3 години
аз имам 27 апртамента и купувам още. Ако ми вдигнат данъците има два варианта масово криене на данъци и масово разпродаване на имущество и ще набича парите в германия и пак ще има изтичане на пари от бг. Вместо да налееме ние ще изгониме парите.

Спонсорирани публикации