Каква е икономическата перспектива пред страната ни през 2021 г.?

Бизнесанализаторът Лилия Горанова пред Bloomberg TV Bulgaria
7 авг 2020 21:15, Анисия Иванова
41
Каква е икономическата перспектива пред страната ни през 2021 г.?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Спадът в цените на недвижимите имоти в България няма да бъде толкова осезаем като в други държави. Това заяви в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria Лилия Горанова, ръководител на отдела за бизнес анализи и проучвания в SeeNews, по повод проучване сред 11 държави в ЮИЕ, сред които Албания, Босна, България, Армения, Косово, Сърбия, Словения, Румъния, Северна Македония.

Тя обясни, че значение за сектора у нас има банковата политика по отпускане на кредити.

"В момента икономическите перспективи са добри пред България. Но има риск да не успеем да възстановим БВП от преди пандемията, ако не успеем да овладеем заразата. По притеснително е, че страната ни вече бива поставена в „червени списъци“, смята Горанова.

Регионът на Югоизточна Европа (ЮИЕ) към момента е в добра позиция за справяне с кризата, която пандемията донесе. Имаме обиколка пред други по-развити икономики по различни причини, каза Лилия Горанова.

"В момента регионът губи битката в контролирането на коронавируса. Към 4-и август имаме 1231 активни случая на 1 млн. души средно за региона, докато в глобален мащаб това число е 781. В средата на юни 8 държави контролиха успешно заболеваемостта, а сега това успяват да направят само три - Хърватия, Словения и България".

България се движи близо до средните стойности със 719 активни случая на 1 млн. души.

Преди кризата консенсусът беше, че се очаква среден растеж на БВП в региона от 3.3% през 2020 и 2021 г. След това тези прогнози претърпяха драстична актуализация. В момента според актуализираните прогнози на МВФ и Световната банка е за спад с около 5%. След това през следващата година трябва да се върнем към растеж през 2021 г. между 4.7 и 5.8%.

"Словения е лидер във връзка с пакета от мерки, който е 13,4% от техния БВП за 2019 г. Средната стойност за региона е 5%, докато за Европа е 9,3%", уточни гостът. Сръбското правителството постави акцент върху монетарни мерки, намалявайки и основния лихвен процент", каза още Горанова.

На трето място се нарежда България с пакет от мерки в размер на 10,7% от БВП", посочи тя, като уточни, че повече от половината от това процентно изражение е предвидено за стимулиране и запазване ликвидността на банките.

"Не очакваме тези мерки да имат директен ефект върху икономиката", каза още тя.

"Губещите сектори от кризата като туризъм и транспорт ще доведат до спад в данъчните плащания и до фискални рискове. Повечето от 11-те държави, които сме изследвали, ще успеят да възстановят БВП през 2021 г. до нивата от преди пандемията. 4 от тях обаче няма да успеят - Словения, Хърватия, Румъния и Черна гора", обобщи гостът.

Целият разговор - във видеото
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
9
 
! Отговори
не знам за отровното преди 3 години
ама безполезното трио в коaлиция ни разказа играта
11
1
 
6
 
! Отговори
муспи преди 3 години
Мафио наша свободна, Мяфио наша здравей...
10
2
 
15
 
! Отговори
haha преди 3 години
Перспективата е никаква, ако не се излезе от сегашното мислене - инвестиции от чужбина. Никой не инвестира за черните ти очи а още повече да вдигне стандарта на живот на некакви си ***.
9
2
 
4
 
! Отговори
Е няма преди 3 години
Угодия на този народ!Ако стискаш и пестиш-вижте Гърция ,Италия,какви пари дават!Ако вземеш заем за да даваш-Аман Брутния продукт,ощететяваме децата!
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Богати смеСпадащ БВП и растящ дълг на България са признаци за фалирала държава.
7
4
 
12
 
! Отговори
Богати сме преди 3 години
Плащаме авансово милиарди за "модерни" 50 годишни американски ф-16 които никога няма да бъдат доставени ( а и без това са напълно безполезни ).
6
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България в васал. По-зле от колония. България винаги ще бъде бедна страна от третия свят.
5
15
 
4
 
! Отговори
economix преди 3 години
Перспективите пред България са добри. 1 - няма голям външен дълг както на запад. 2 - няма лигаво население както на разглезения запад. 3 - може само да се развива в положителна посока. 4 - цените на имотите не са надути с компресор както на запад и може само да растат. Извод - едно е да паднеш отвисоко, друго е от ниско.
4
2
 
8
 
! Отговори
A преди 3 години
добър пакет от мерки да "облажнят" приближените на управляващите
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Банките са пълни с пари и ще раздават заеми на държавата която е закъсала за кинти. Ръст на държавния дълг и следва фалит.
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фалити на банки и международни компании и България също ще фалира най-късно през зимата на 2021 г.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новонавлизащите международни компании, даващи високи заплати, ще дърпат пликаджиите, взимащи всичко под масата напред. Това е. Технологичният сектор с петцифрените си заплати ще издържа всякакви нули, които не плащат осигуровки. Както е било и досега.

Спонсорирани публикации