Спад на добивите от домати с 36,9%, на чушките с 25,4%

Реколтата от картофи е с 28,8% повече от миналата година
15
Спад на добивите от домати с 36,9%, на чушките с 25,4%
Снимка: Pixabay

Сушата в половин България и дъждовете в останалата са се отразили добре на реколтата от картофи и зле на тази от домати и пипер. Средните добиви при картофите са с 28,8% по-високи, отколкото през миналата година, показват оперативните данни за основни земеделски култури на земеделското министерство. В същото време при доматите от полето спадът в добивите е с 36,9%, а при пипера намалението е с 25,4 на сто, пише "24 часа".

Това все още са първоначални данни, защото при картофите е прибрана продукцията от близо 1/3 от площите, при доматите на открито от 1/4, а при пипера - от под 20% от засаденото.

Спад от 11,5% е отчетен и на средните добиви от дини, докато пъпешите са с ръст от 9,6 на сто.

Над 4,5 млн. тона вече е прибраната пшеница в силозите, ожънати са 97,6% от площите. Реколтата е с около 20% по-ниска от миналогодишната. Въпреки това има достатъчно зърно за хляб и семена, както и за износ. Експортът на жито през пристанище Варна е над 260 000 тона от началото на сезона до 2 август.

Увеличение на производството на ръж с 36,6% и на ечемик с 3,1% показват данните на земеделското министерство. Експертите уточняват, че това е преди всичко заради по-големия размер на засетите площи. При ръжта обаче се отчита и по-висок добив.

Леко нагоре е тръгнала изкупната цена на пшеницата - за седмица увеличението е с 1,6% до средно 324 лв./т. На годишна база ръстът е с 11,3 на сто. Почти толкова е поскъпнала и фуражната пшеница спрямо 2019 г. За седмица обаче нейната цена е надолу с 1,3 процента - 303 лв./г.

Като цяло всички основни зърнени и маслодайни култури се търгуват на по-високи ценови нива, отколкото по същото време на миналата година. Поскъпването е в границите от 4% при царевицата до 15,5 на сто при слънчогледа.

Въпреки по-ниските добиви заради сушата прибраната реколта от лавандула вече надхвърля миналогодишната. Това се дължи на многото площи с етерично-маслената култура, които вече са над 200 000 дка у нас. Според експертите заради свръхпроизводството има и срив в изкупните цени, което може да доведе до фалити на някои производители.

Голям ръст има и при реколтата от едролистните тютюни “Вирджиния” и “Бърлей”. При тях производството е съответно с 30,1 и 58,5 на сто повече, отколкото през миналата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: доматикартофичушки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
Агроном преди 3 години
Реколтата от пипер в България е близка до тази от банани.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До пипердоматПрез 1980 година сме произвели 648 хил.тона домати, а през 2020 година се очаква да произведем 148 хил.тона домати, което е увеличение с 2% спрямо 2019 година.
11
1
 
2
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 3 години
преди повече от 40 години нехаресваният и даже мразеният Т.Живков беше казал, че при низка реколта е примитивно и обидно да се оправдаваме със сушата и липсата на дъжд...през 70те години беше започнала масова операция по увеличаване на напоителните площи...а сега?...погледнете днешна модерна и демократична България...шопска салата с китайски домати и румънско сирене...по ли сме добре?
10
1
 
3
 
! Отговори
Пипердомат преди 3 години
А в статия на agri.bg пише,че производството на доматите у нас ще има ръст от 2%, а на чушките - спад от 5% в сравнение с 2019 г. Големи прогнози, големи статистики, няма що!
9
1
 
1
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
яжте картофи, горещи картофи и кажете "Ф''.
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Майка ми вчера: повече да не си купил турски домати, голям *** са и тези твърди ципи са ужасни
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Факт: българска пшеница се изнася за САЩ от пристанище Варна, а се внася гмо тяхна пшеница. Погледнете какво пише на 25кг чували, но кой да мисли за това, за народа, за здравето ...След това нали ви заливат с реклами за лекарста и има аптека на всеки ъгъл.БГ е на първо място в света по изчезвашо население, пак факт. Прочетете го и се замислете
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди 1989 добивът от зърнените култури беше около 7 милиона тона на година. През 1986 година беше 7,262 милиона тона, а сега колко е?
5
2
 
1
 
! Отговори
Уууууу преди 3 години
Спекулата е на макс. Мутрафонкьовците лъжат! Долни прекупвачи - фалирайте!
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
то мутроландия започва от селското стопанство, лани избиха ***, коьи и овце за да може на Баце зетя да хване бизнеса с за вносно месо. Земеделието още от седесарски време си го поделиха на 4 части, Венци Върбанов говори ли ви нещо, най големия латифундист в централна Бя....
3
3
 
15
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
до ТерсенетоТака е.И в земеделието е мафия голяма.Както навсякъде в България ...
2
2
 
6
 
! Отговори
Зеленчукча преди 3 години
Чушки и домати, който не яде, голям не ще му порасте.
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И да има и да няма у нас е все тая цените си вървят нагоре, а по-голямата част от зеленчуците, плодовете и всичко останало е внос така, че каква е реколтата у нас няма кой знае какво значение.

Спонсорирани публикации