Бъдещето: Гражданите да произвеждат енергията, от която имат нужда

В Гърция тази трансформация вече е започнала, обясни експерт
14 авг 2020 15:24, Анисия Иванова
75
Бъдещето: Гражданите да произвеждат енергията, от която имат нужда
Снимка: БГНЕС

Така наречените енергийни граждани могат да бъдат новите производители на електрическа енергия. Това е бъдещето на енергийната система – гражданите да произвеждат енергията, от която имат нужда, заяви Балин Балинов, координатор "Енергийни решения" към "Грийнпийс" – България, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

"В Гърция тази трансформация вече е започнала, като такива процеси се случват и в други държави. В България също може да се случва. Хората трябва да пожелаят промяната, за да се случи", заяви Балинов.

Според него делът на възобновяемата енергия като част от енергийния микс ще продължава да расте.

"Важно е как правителствата по места решават това да се случи. Доста държави в Европейския съюз обявиха крайна дата за използването на въглища“, допълни той.

"Грийнпийс настоява до 2030 г. най-късно България да е излязла от употребата на въглища. Трябва обаче разговор в много широк обхват – общини, синдикати, министерства и изобщо да бъдат включени всички засегнати страни“, каза още Балинов.

По думите му е важно никой да не бъде ощетен от този преход. Според него България може да стане център на производство на възобновяема енергия с много добри показатели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Германия това да си сложиш няколко панела на покрива е толкова разпространено, че миналата година имаха моменти в които общото производство на страната надвишава потреблението и хората им бе платено да го потребяват. Покрай пандемията в няколко държави от Европа производството на енергия от ВЕИ надмина това на енергия от въглищни централи (около 40% от общото)В даден момент с развитието на технологиите за съхранение на енергия ВЕИ може и да са достатъчни да покрият нуждите ни. И още ТОКАМАК
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора хайде малко прочетете това онова за ВЕИ-тата и тогава пишете... Има соларни паркове, които са с кула в средата и топят сол, която после може да дава енергия и през времето когато няма слънчево греене. Ветрогенератори - вече има такива с мощност 14 Мвата, което пък е достатъчно за един град с население от 10 000 души. че и остава. Всичко това е ОК, но за стабилната система в момента няма друго измислено освен АЕЦ в комбинация с ПАВЕЦ. В момента има проекти за ВяЕЦ и батерии на Тесла ...
48
2
 
1
 
! Отговори
Ninna преди 3 години
Аз предпочитам безусловен базов доход по 10К евро на месец. И кой откъде е. Аз например веднага отивам на Сейшелите .
47
0
 
2
 
! Отговори
До 46 преди 3 години
Не, двама работници отишли да охлаждат реактора без защитно облекло, са жертвите. От къде идват тези 14 хил. умрели, само ти си знаеш.
46
0
 
2
 
! Отговори
енергото преди 3 години
няма как да стане. мутрите и енергийната мафия няма да го допуснат.има поне десет ВЕИ т.е. перки изградени в добруджата от частни лица , на които енерго про отказва достъпа до тяхната мрежа ср. напрежение за да подават генерираната енергия и да продават.вижте кои са собственици на фатововолтаичните паркове. има ли случайни?
45
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 43И 14 000 умрели от лъчева болест няколко месеца след това.
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото силно да се борим с реалността, жени с п**** няма и няма слънчеви панели които да заменят традиционните източници на енергия. Най-големите ферми за слънчева енергия в Калифорния сега са пустеещи сметища. Само с искане не става.
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Перките вече ги забраняват във Франция щото замърсяват пейзажа и променят културното наследство, а и са шумни. А за слънцето- ок, ама нощем какво правим? Разбирам, че някой има технология да продава и иска да го прави принудително щото кой нормален ще остави евтиното и ще гони Михаля... Аз съм ок да сме на перки, слънце и морска вода, но в замяна по един завод от БМВ и Фолксваген и после им купуваме измишльотините. Инак схемата е като с тировете- взимат ти и не питат, а обяснения- бол.
42
3
 
2
 
! Отговори
До 38 преди 3 години
Аварията в АЕЦ Фукушима единствено доказва колко надежни са АЕЦ. След земетресение с магнитут 9 по скалата на Рихтер и удар от 15 метрово цунами, редица технически проблеми и човешки грешки, имаме минимално изтичане на радиоактивни изопоти и жертви.
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 35Ядрен синтез има в звездите включително и в Слънцето, АЕЦ използват ядрен разпад делене на атоми при които радиоактивните материали са в изобилие несъвместимо с живота на човека. Синтез и разпад са два коренно различни физически процеси.
40
3
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
ЕС да осигури по ЕКО програма безвъзмездно средства на всяко по- бедно домакинство да закупи и инсталира подходящи соларни панели, батерии, и климатици. А на отделни жилищни райони и вятърни мощности. Стига с тия ЧЕЗ, ЕВН, Енерго и прочие дружества-печалбари...
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 38"Радиоактивните изотопи имат период на разпад, след това не са опасни"Става въпрос за хиляди години моето момче.
38
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 32Аз предпочитам в България да няма никаква АЕЦ включително и тази в Козлодуй, която служи единствено няколко червени гащника да се обогатяват като изкупуват енергията без пари и я изнасят навън и то на цени за които българите само могат да си мечтаят.
37
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отработеното ядрено гориво е незначително количество и при правилно съхранение, няма опастност за хората. Радиоактивните изотопи имат период на разпад, след това не са опасниТези работи ги разправяй на баба Спаска от Долно Койнаре! Японците едвам удържаха Йокошима! Пияндурниците едва ли ще го сторят!
36
0
 
0
 
! Отговори
До 35 преди 3 години
А с какво има общо?
35
2
 
0
 
! Отговори
До 32 преди 3 години
Аз не те карам да ми вярваш, че съм русофоб. И предпочитам в България да няма руски АЕЦ.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 29АЕЦ няма нищо общо с контролиран ядрен синтез.
33
1
 
1
 
! Отговори
До 30 преди 3 години
Отработеното ядрено гориво е незначително количество и при правилно съхранение, няма опастност за хората. Радиоактивните изотопи имат период на разпад, след това не са опасни.
32
1
 
0
 
! Отговори
До 29 преди 3 години
Дай пример за по-висока технология от контролиран ядрен синтез?
31
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 26Лъжеш че си русофоб, за да прокараш руската идиотщина АЕЦ през 21 век.