Средно по 160 хиляди лв. кредити от фирми заради коронакризата

Три банки се присъединяват към гаранционната програма за заеми
Обновена: 18 авг 2020 16:15 | 18 авг 2020 09:42, Петя Славова
0
Средно по 160 хиляди лв. кредити от фирми заради коронакризата
Снимка: БГНЕС

Средният размер на кредитите, теглени от фирми по гаранционната програма в помощ на микро, малки и средни предприятия, е 160 099 лв. Към средата на август 100 компании вече са сключили договори за финансова подкрепа, съобщи Българска банка за развитие (ББР).

Гаранционната схема е с капитал 500 млн. лв, съобщава "Монитор". Максималният размер на кредитите е до 300 хил. лв., като ББР гарантира до 80% от главницата по тях. До момента заявената от банките-партньори сума за гарантиране е над 16 млн. лв. Най-сериозен е интересът от компании, опериращи в секторите транспорт, туризъм, хотелиерство и ресторантьорство и търговия на едро.

Таванът за ползване на портфейлни гаранции е 1.6 млрд. лв., като целта е с тях да пъдат отпуснати кредити на МСП в размер до 2 млрд. лв. От програмата могат да се възползват компании, които отговарят на критериите за микро, малки и средни предприятия.

Към момента банките, които работят по програмата и са заявили интерес, са осем. От днес други три банки се присъединяват към гаранционната схема. Това са Алианц Банк, Търговска банка Д и УниКредит Булбанк.

Банките-партньори могат да включват в програмата както нови, така и съществуващи кредити. Условието е фирмите да изпитват затруднения през 2020 г. и да не са изпадали в просрочие над 90 дни за последната година. Заемите ще се отпускат при намалени изисквания за обезпечение – не повече от 20% от размера на търсеното финансиране. Предвижда се гратисен период за новоотпуснатите кредити, който ще позволява да не се плащат вноски по главниците и/или лихвите до 3 години.

Всички кандидати ще трябва да отговарят на поне едно от изискванията, като например: спад на оборота след първото тримесечие на 2020 г. спрямо същия период на 2019 г., неполучени вземания от клиенти или неразплатени суми към доставчици след 1 март т.г., отменени договори за износ или прекратени доставки от внос от началото на годината, затворени офиси или спряно производство, съкратен персонал.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари