Фалити на малки земеделски стопани очакват в Добруджа

Рекордно ниско производство заради сушата
Обновена: 21 авг 2020 20:45 | 21 авг 2020 20:41, Камелия Цветанова
21

Фалити на малки земеделски стопани очакват в Добруджа, заради опустошителната суша тази година. Жътвата на пролетниците стартира 10 дни по-рано от обичайното, а прогнозите са рекордно ниско производство на пшеница.

Едва 178 кг. средно от декар хлебно зърно прибраха в хамбарите стопаните от област Добрич. Не се сбъднаха надеждите им огромните загуби да бъдат поне отчасти компенсирани с пролетниците.

Земеделският производител Петър Петров коментира, че реколата е била унищожена в огромна степен.

"Юни месец паднаха дъждове, които създадоха надежди, че могат да се получат прилични добиви от царевица и слънчоглед, но за съжаление суховеите, които започнаха от средата на юли и продължиха в началото на август, направо изгориха реколтата", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Жътвата на слънчогледът в отделни полета вече е приключила. Зърното от маслодайната култура варира между 50 и 80 кг/дка, като само в отделни полета достига 200.

Очакванията са средният добив в областта да не надхвърли 130 кг/дка, което всъщност е една трета от оптималното.

Подобна е ситуацията и в Шабла и Каварна, където освен при пшеницата, вече има напълно пропаднали площи и при царевицата.

 Детелина Симеонова, която е правен консултант на две асоциации на зърнопроизводителите, изрази тревога за предстоящи фалити.

"Моето притеснение е изключително сериозно относно това, че аз очаквам много големи фалити в дребните фермери, дребните производители на зърно, защото те няма да могат да се справят с година, в която вече ще имаме провалени три култури", каза тя.

А земеделците очакват помощ от държавата.

Според специалистите, за да се запазят и работните места в сектора, който е ключов за област Добрич, е необходимо и субсидиите да се изплатят авансово, за да могат стопаните да купят зърно за есенната сеитба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: добивжитореколта
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Даниела преди 6 месеца
До ?!?!?Не са наясно на нищо. Ако някой им подари 100 декара ще бързат да ги продадат или дадат под аренда. Никой няма да иска да ги обработва. Писна ми от нашите диванни юнаци, честна дума!Трябват истински мъже на тази държава.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наистина много лузери пишат тук, и се дразнят на богатите..Ами срещу продукт субсидиите .На не възможно поле маслини.Или още по лошо трева, докога бе джаньм таз ДПС.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я земеделската мафия в калъфа на малък невинен фалиращ държавен служител.Колко майбаха искате бате.
18
4
 
4
 
! Отговори
Бг преди 3 години
Наистина много лузери пишат тук, и се дразнят на богатите.. Но тези заможни хота наистина работят. Комунизма свърши вече другари.. трябва работа, за да имаш!!
17
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нагли, нагли , нагли до безобразие евросубсидирани от нашите данъци Беге земеделци. Мразя ги
16
10
 
11
 
! Отговори
?!?!? преди 3 години
Трагична е ситуацията на българския плебей! Субсидии, Бентлита, пара бол... Ми хванете се и вие на лапаницата бе смешници! Цял живот непрокопсаници, на две магарета сламата неможете да разделите.Абсолютни ***... то си е за ваша сметка.Човек, който някога се е занимавал с бизнес и знае как се изкарват пари, НИКОГА няма да реди такива глупости.Всичко е обвързано с кредити, защото машините са безбожно скъпи!
15
11
 
10
 
! Отговори
?!?!? преди 3 години
Забележителана е омразата ви към хората, които си чупят гърба от работа.Говорите разни измислици за Бентлита(думи на един от многото неадекватни министри на Бойко), а грам идея си нямате за какво говорите."А като жънаха по 300-400-500 не реваха!", ти въобще наясно ли си въобще колко трябва да ожънеш, че да излезеш на + ? Наясно ли сте колко пари се инвестират (РИСКУВАТ) всяка година в земята, за да ожънеш нещо ? На чужд гръб и сто тояги са малко.Тя злобата ви е убила вече, така или иначе.Лузъри.
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Верно си програмист, щом си мислиш че може да напояваш масиви с пшеница.Гледай си градинката, вероятно виртуална или ако си упорит изчети малко книги и тогава давай акъл.
13
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе вие четете ли статията изобщо или карате наизуст? Става дума за МАЛКИТЕ земеделци, не за големите. Какви джипове и бентлита балнувате?
12
4
 
8
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
По-добре ще е Хляба да стане 2 лева , и да внасяме Зърно . Сега Хляба е 1,50 и на Зърнопроизводителите се дават Субсидии от 5 милиарда евро Годишно .Това са Заеми от МВФ и ще го плащат Правнуците ни , по -добре и по-евтино е да Внасяме и Мафията да остане без Пари .Така ще има Пари за Заводи и Работа за Нас .
11
3
 
8
 
! Отговори
123 преди 3 години
Малките фалират, а тези за които се пишеше скоро,че имат по 20000 декара на човек ще станат тотални феодали.Честито ви ново робство, евала на Гербавите!
10
3
 
16
 
! Отговори
Работнк преди 3 години
Имат земи да продават, това е решението.Ние нямаме земи и ходинм на работа за заплата.
9
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, и?! Влагат пари в напоителни системи, ето ти реколта. Ама искаме пак безплатно и да се молим на неволята. Казвам го това като програмист по професия, но паралелно и производител- имам наследствени земи, които реших сам да обработвам. Именно заради климатичните промени последните 3 години видях, че няма да се случат нещата и вложих в напоителна система. 800 декара.
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато се надпреварват с рентите по 100-120 лв, така ще е! Господ вижда и ги връща в 1-клас ако реши.
7
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Празно говорене е цялата работа. Малките производители на пшеница, при условие, че процеса е всред най механизираните в аграрното производство, не са неравнопоставени в порядък спрямо големите.Поредната неумност.За жалост, добивите явно няма да са очакваните. Но такава е съдбата в лоши години. Няма да е последната за жалост. Климата се сменя драстично.
6
3
 
24
 
! Отговори
The Ghost преди 3 години
А когато жънеха по 300-400-500кг от дка, не рИваха. Народа го е казал: трябва да се заделят бели пари за черни дни.
5
4
 
17
 
! Отговори
Зеленчукопроизводите преди 3 години
Е тази година ще пропуснат да вкарат в гаража си новото Бентли...ще го преживеем!
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя трактор на снимката струва колкото едно ново порше...
3
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И по тая причина опечалените фермери ще си купят нови джипове.
2
2
 
10
 
! Отговори
Шефа преди 3 години
Ако очакват помощ от Мутрат пиши ги фалирали!Да продават нивите!

Спонсорирани публикации