Да се замрази ли минималната работна заплата?

От КНСБ се обявиха против идеята
Обновена: 9 сеп 2020 22:45 | 9 сеп 2020 22:38, Петя Славова
12

Работодатели искат замразяване на минималната работа заплата през 2021 г., но от КНСБ се обявиха против.

"Следва се фалшива теория, че облекчаването на минималната работа заплата и увеличаването на заплатите води до намаляване на заетостта. Дилемата заетост или доходи е фалшива. Статистическите данни последните години показват, че няма такава зависимост. Ние сме категорично против идеята за замразяването на минималната работна заплата, защото тя не е и нова, но това не е показало и предимства", каза директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ д-р Любен Томев за "Денят ON AIR".

Според него цената на труда е силно подценена.

"В макроикономически аспект това ще стесни потреблението, а това е основният двигател на икономическия растеж през последните години в България. Особено на фона на второто тримесечие, когато БВП спадна с 8%", допълни Томев пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че се очаква нивото на безработицата да се повиши.

"Възможно е някои отрасли да имат негативна тенденция в заетостта. Изключително важно е да овладеем този процес, да не надхвърли критични проценти, които достигат в някои европейски страни. Най-лесно е да бъде овладян с мерки, които са навременни. За съжаление, имахме един добър баланс между социални и икономически мерки, но икономическите закъсняха, а някои от тях още не са започнали да функционират", посочи експертът.

Д-р Любен Томев смята, че мерките, прилагани досега, все пак са ефективни.

"Имаме добри резултати, но трябва да се съсредоточим до оставащите месеци. Размерите и неяснотата идват от това, че никой не може да предвиди как ще се развие кризата с коронавируса. Засега ЕК дава V-образен изход от кризата - спад през тази година и съживяване през следващата", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Увеличаването на минималната работната заплата облагодетелства предимно тия, дето не работят или не са се квалифицирали. Първо защото всички помощи, сетете се на кого, са обвързани с МРЗ и второ, защото МРЗ се вдига по нареждане, съответно не се вдигат другите заплати, защото собственика не иска да си намаля печалбата. Това за частната фирма, в държавния сектор административно се вдигат всички заплати едновременно с минималната.
7
1
 
1
 
! Отговори
60/40 преди 3 години
Какви заплати в тази криза? Който иска да работи, да си плаща вход и PCR тест.И да си носите намордниците редовно.
6
0
 
19
 
! Отговори
RT преди 3 години
Нека да обвържат депутатската заплата с минималната работна заплата да видим дали някой ще я замрязи.
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ко? Не!Криза пък имоти и скъпи коли не спират да си купуват.Почнат ли да ги продават за да спасят бизнеса си, може и да им повярвам.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо продължават да използват Брутен Вътрешен Продукт (БВП), когато е Брутна вътрешна услуга? Ние продукти нямаме..
3
0
 
14
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
Време е богатите да платят за кризата и то с лихвите !
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Петя Славова, манипулатор на свободното Слово.Ще трие коментари, да угоди на Властта. Днес. Бг?
1
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То ако пите Рабододателите са съгласни да се замрази изобщо заплатата ехей така Да я няма !!! Да може някак си така Да вкарват Карфица и да изкарват Бодлива Тел от Аспуха си :)))

Спонсорирани публикации