Матраци с мемори пяна – всичко което трябва да знаем

2
Матраци с мемори пяна – всичко което трябва да знаем
Ако сте си отпочинали добре снощи, най-вероятно не сте от онези хора, които спят на стар матрак и непрестанно се оплакват от болки в кръста и гърба. Според Бенджамин Франклин и един негов известен слоуган „Ще се спи достатъчно в задгробния живот“. Повечето хора застават зад идеята, че добрият нощен сън оказва огромно положително влияние върху качеството на живот. От онлайн борса за матраци E-sleep.bg имат какво да разкажат за матраци с мемори пяна, за прекрасният материал, неговото създаване и свойства.
 
Какво е специалното при този материал?
 
Много хора години наред спят на обикновен матрак, но след това за броени часове се приспособяват към матраците с мемори пяна и не искат да спят повече на друг вид. На какво се дължи това? Нека да разгледаме мемори пяната и нейното създаване по-обстойно.
 
Първата мемори пяна е материал, създаден от НАСА, чиято цел е да осигури на астронавтите омекотени условия в кокпита при излитане. Естествено, мемори пяната, която днес се използва за изработката на матраци е усъвършенствана спрямо предшественичката си. Матраците с мемори пяна са точно толкова разнообразни като размери и цялостно устройство, колкото и останалите матраци. Безспорно, най-разпространените модели са тези в размери 160x200 и 164х190, но затова пък устройството им може да е комбинация от мемори пяна и латекс, мемори пяна и друг вид пяна, мемори пяна и естествени материали и др.
 
Проблемът със съня е, че костите ни пречат. Колкото и смешно да звучи, ако бяхме устроени без кости, а само от месо, тогава спането върху всякакви повърхности щеше да е удобно. За съжаление, не сме устроени така и всеки от нас притежава скелет, изграден от кокали и кости. Традиционните матраци имат мек материал, който е поставен върху навити метални пружини, които са захванати една за друга, за да могат да се движат едновременно. Когато човек легне върху тях, те потъват надолу, но не реагират точно на формата на вашето тяло.
 
Ако лежите по гръб, то тазът ви ще потъне надолу и кръстът ви ще остане неподкрепян. Това е и причината, хората, които спят на остарели матраци, да изпитват болка в гърбовете си сутрин. Ако не лежите по гръб, а настрани, тогава ще потъне не само тазът, ами и бедрата и раменете. Това на практика означава, че тялото ви ще се чувства некомфортно, докато се предполага, че трябва да отпочива. Ако пък спите с партньор на матрак с пружини, двамата ще образувате наклон, който ще ви придърпва един към друг.
 
Донякъде, тези проблеми са решени от пружинните матраци с по-сложно устройство - матраците с покет пружини. Те имат повече намотки, в някои случаи 10 пъти повече, като всичките са подредени в малки джобчета и не са свързани помежду си. Тоест всяка пружина при натиск се огъва самостоятелно. Някои производители на матраци дори не слагат една и съща гъстота пружини на целия матрак, защото някои места от телата ни се нуждаят от по-сериозна подкрепа. Матраците с покет пружини имат по-висока цена и са по-тежки на тегло.
 
Мемори пяната има малко по-различна идея. Вместо пружини, тя представлява дебел слой от пяна, който се отдръпва, когато е притиснат. Това отдръпване се нарича още вискоеластичност и идва от вискозен, гъст, леплив. Еластичността пък се изразява във връщането в първоначалната форма, когато натискът се премахне. Пяната е термочувствителна, тоест когато я притиснете с тяло, легнете на матрак с мемори пяна, тя потъва повече, защото тялото ви е с по-висока температура. Мемори пяната се оформя по контурите на тялото ви.
 
Ако спите на една страна, пяната потъва много повече при раменете и бедрата. Това означава, че те получават нужната им опора и тялото ви е перфектно поддържано, гръбначният ви стълб е прав и сутринта ще се събудите отпочинали. Това  е и причината да се твърди, че матраците с мемори пяна помагат да се облекчат болките при артрит. Когато се завъртите насън, тогава матракът малко по малко придобива новата форма.
 
Какво означава вискоеластичен материал?
 
Макар вискоеластичността да звучи, като термин, който е създаден в лаборатория, всъщност не е. Заобиколени сме от безброй материали, които притежават това свойство, като кожата на пример или дървото, бетона и др. Човешкото тяло също е вискоеластично, можете да натиснете с пръст бедрото си и след като го махнете, да забележите колко време е нужно да си възстанови първоначалната форма. Ако свойството вискоеластичност липсваше, бедрото щеше да си остане във видоизменената форма. На типичният матрак с мемори пяна са му необходими 5-10 секунди, за да възстанови обратно формата си. Това е много по-дълъг период спрямо една гъба за баня, която също реагира при натиск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

2
Още по темата: матраци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Copy - paste преди 3 години
1. Астронавтите спят в безтегловност2. Вискоеластичност е точно обратното на вискозен, гъст, леплив. Мемори пяната е обратното на еластична - тя е пластична
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я съм на дюшек.