Как да изберем подходящ климатик за отопление?

Вижте важни съвети
Обновена: 14 сеп 2020 11:12 | 14 сеп 2020 09:22, Александър Попов
Как да изберем подходящ климатик за отопление?
Снимка: Pixabay

Отоплителният сезон наближава и много от нас си задават въпроса „Как е най-изгодно и удобно да се отоплявам?“. Независимо дали се нанасяте в чисто ново жилище или просто искате да смените досегашното отопление с нещо по-икономично и комфортно, климатик за отопление е една от най-често разглежданите възможности. В тази статия ще ви дадем насоки за какво да внимавате и как да изберете правилните климатици за отопление.

Не правете компромис с качеството

Когато избирате климатик, на който ще разчитате за отоплението на дома си през зимата, е важно да направите малко по-сериозно проучване, преди да купите произволен модел. Причините са няколко. От една страна, технологично климатиците са малко по-ефективни в режим охлаждане, отколкото при отопление, особено ако става въпрос за отопление при екстремно ниски температури. Затова и ако търсите климатик основно за охлаждане, и по-нисък клас и бюджетен модел най-вероятно ще ви свърши работа. Но за да се сдобиете с ефективен и икономичен климатик за отопление, на който ще можете да разчитате през цялата зима, по-добре се насочете към среден или висок клас инверторен климатик, или хиперинверторен климатик. Така ще си гарантирате надеждно и комфортно отопление при ниска консумация на електроенергия. Недостатъците на по-ниските класове са, че може да не успеят да се справят адекватно със суровите зимни условия, а в същото време да консумират повече енергия в опит да наваксат разликата в температурата.

Изчислете от какво точно имате нужда

При избор на всеки климатик е важно да си изясните няколко неща: кубатурата на помещението, възможните топлозагуби (които може да произтичат от лоша изолация), изложението на помещението, възможните места за поставяне на климатика.

Мощността на климатика за отопление трябва да бъде равностойна или малко по-голяма от необходимата за помещението отдадена мощност, за да може климатикът да отоплява ефективно в най-студените дни, без да се претоварва. Ако по изчисления помещението ви попада в гранична зона и имате колебания между два типоразмера, изберете по-големия.

Енергийният клас е добър ориентир за ефективността на климатика и бъдещата икономия на електроенергия. Но внимавайте – оглеждайте специално енергийния клас в режим отопление, защото един климатик може да е от клас А++ за охлаждане, но A+ за отопление. Както споменахме по-рано, климатиците по правило са по-ефективни в режим охлаждане. Но при по-високите класове можете да откриете клас A++ и дори клас А+++ и за двата режима.

Ако пространството в дома ви е ограничено, имате скосени тавани или просто нямате подходящо място за поставяне на стандартен климатик, разгледайте и вариантите за подови климатици. Те са много подходящи за отопление заради естествената конвекция на въздуха. Въздушната струя на подовия климатик е ниско долу, което ви гарантира комфортното усещане за топли крака - безценно в студените сезони.

Внимавайте в детайлите

Изборът от висококачествени инверторни и хиперинверторни климатици е много голям, но не всеки от тях ще е перфектният за вашите нужди.

Ако живеете в планински район, район с чести мъгли или екстремно ниски температури през зимата, напр. -15 градуса, трябва да търсите климатик за отопление с повишено внимание. Границата при повечето стандартните и по-бюджетни модели климатици обикновено е до -15 градуса, но съществуват и модели, които се справят отлично при -30 градуса. При по-студено време, неподходящият климатик може да не успее да затопля добре, а да консумира много електроенергия. В същото време, ако живеете в район с по-мек климат и екстремно ниските температури са изключителна рядкост, е напълно възможно климатик от среден и дори от по-нисък клас да отговори на вашите потребности. В този случай, разликата с климатик от по-висок клас може да не е в отдаваната енергия, но със сигурност ще има разлика в икономията. Едно от най-сериозните предимства на високите класове инверторни и хиперинверторни климатици е именно изключителната икономия на енергия. Затова и ако имате възможност за по-голяма инвестиция във висок клас климатик за отопление – не се колебайте. Той ще ви гарантира осезаемо и дългосрочно намаляване на разходите за отопление.

Не подценявайте екстрите

Най-важните неща в един климатик за отопление наистина са две – от една страна способността да поддържа комфортна температура във вашето помещение и от друга – ефективността, с която го прави. Но много от съвременните модели климатици са оборудвани с десетки изключигтелно полезни екстри, които осезаемо подобряват комфорта и качеството ви на живот. Ето някои от най-полезните екстри, които може да има един климатик за отопление:

-     Защита от замръзване на външното тяло. Скрежът по външното тяло може да попречи на климатика да работи пълноценно и в същото време да повиши консумацията на енергия. Много климатици са оборудвани със системи, предпазващи външното тяло от замръзване и спомагащи за по-ефективното му размразяване, включително нагреватели на външното тяло. Почти задължително е да изберете климатик с такива функции, ако минусовите температури са стандарт за зимата във вашия район.

-     Функция Защита на дома. Тази функция позволява поддържане на температура от 8-10 градуса при дълго отсъствие на обитателите на помещението. Това предпазва обзавеждането и уредите от замръзване и повреди, докато в същото време климатикът консумира минимални количества енергия. Много полезна функция както за вили, които не се обитават непрекъснато, така и за моментите, в които просто решите да отидете на зимна почивка.

-     Таймер за автоматично пускане и спиране. Изключително полезна функция, станала стандарт за почти всички модели климатици. След като зададете времето за включване и изключване, можете да сте сигурни, че домът ви ще е приятно затоплен, когато се приберете, без климатикът да е работил цял ден напразно.

-     Управление на климатика през мобилно приложение. Много модели климатици се предлагат с вграден Wi-Fi контролер или имат опция за такъв, който да бъде поставен при монтажа. Отдалеченият контрол през мобилно приложение ви позволява да включвате, изключвате или контролирате температурата на климатичната система, така че да пестите енергия, когато сте извън дома си и да си осигурите желания комфорт още преди да се приберете.

Как да изберем правилния климатик за отопление?

Разбира се, изборът на климатик е лично ваш и често е ограничен от чисто субективни фактори като бюджет, дизайн, предпочитания за цвят и други. По отношение на техническите параметри обаче, е препоръчително да се консултирате с професионалист с опит в продажбата и поддръжката на климатици. В магазин за климатици ХоумМарт можете да разчитате на безплатна професионална консултация за избор на климатик, изцяло съобразена с вашите лични предпочитания и бюджет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

Още по темата: отоплениеклиматици
Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации