Туризмът ни губи 800 млн. евро заради коронакризата

Пандемията е подложила на безпрецедентен натиск сектора
36
Туризмът ни губи 800 млн. евро заради коронакризата
Снимка: БГНЕС

Кризата, причинена от коронавируса, лишава българския туризъм от приблизително 800 млн. евро, които не могат да бъдат компенсирани от насрещните разходи дори ако българите останат да почиват в страната (очакваната разлика е приблизително 600 млн. евро). Това е един от изводите в анализ на БАН за предизвикателствата пред  туризма у нас в контекста на коронакризата, цитиран от Investor.bg.

Пандемията е подложила на безпрецедентен натиск туристическата индустрия в България. За месеците на блокадите – април, май, юни, още преди старта на активния летен сезон, сривът е с над 90 на сто и при реализираните нощувки, и при броя на пренощували лица.

Спадът в търговията, хотелиерството и ресторантьорството е около 20% спрямо прогнозните очаквания от 2019 г. (и реално около 18% от нивата през 2019 г.), като най-силно са засегнати общините, които разчитат на масово привличане на чужденци. Там е съсредоточена и основната загуба на работни места, посочва се в доклада.

Що се отнася до зимния туризъм в България, то той е с много по-ниски показатели от летния, дори и без криза. По тази причина, въпреки мерките, не може да се очаква приходите от зимните курорти да успеят да компенсират загубите от летните (особено предвид факта, че към момента Австрия не планира да затваря своите ски курорти), отчита се в анализа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: туризъмзагубипандемия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
11
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Журналята като напишат, че туризна, авиокомпании те или банките "губят" от вируса, направо умирам от смях. Хора, като не сте ходили достатъчно на училище и в университети, поне четете сега и се самообразовайте(ако искате и можете). Загубата като иконом. термин означава, че правиш вложения без да направиш нужния оборот и печалба. Айде сега за мислете се какви вложения са направили хотели, ресторанти, авиокомпании и банки, ако не работят. Да ви обясня,
7
2
 
23
 
! Отговори
хехе преди 3 години
аз пък се кефя че туризъма ни губи...те това си заслужават. Собствениците на хотели по черномморието са нагли мутри забогатели по нечестен начин ....Черно морието ни се превърна в една голамя МАГУРА.... където всеке е отишъл ад печели пари за сметка на турстите..... Стрижат ни като ягнета....Ай Хак да им е сега ! освен това не икам България да е Туристическа и селскостопанска държава .....искам да е индустриялна държава Бизнеса да се преориентира.... аре да ви видим сега !
6
1
 
11
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Сезона продължава до края на Октомври.Алчните и простите, не успяха да изплатят големите наеми и избЕгаха през глава.Догодина пак елате, предплатили безбожно високите наеми !!
5
0
 
6
 
! Отговори
Фалиракис преди 3 години
*|*алит ли ?!Мижи да те лАжем !Както всеки път ...
4
0
 
19
 
! Отговори
БЦЖ преди 3 години
По света пропадат много бизнеси.Колкото по - голяма инвестицията толкова е по- голям риска.Защо трябва на едни да се дават пари на едни други които произвеждат нещо не или при трудни условия.Дали хотелите и ресторантите плащат данъци за всеки клиент.И не се ли перяха пари най-лесно през тези услуги.И закщо да жалим известни хора в Бг ато не са жалене ако са живи.
3
0
 
30
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ХОТЕЛИТЕ КАТО ЦЯЛО ОТКАЗАХА ДА СИ НАМАЛЯТ ЦЕНИТЕ!!!!НА 100 ХОТЕЛА 1 СИ НАМАЛИ ЦЕНИТЕ !!!
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туризмът ни е загубен и без кризата.
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако това е вярно какви данъци са платили за миналата година да не се излезе, че и тогава е имало вирус по джобовете на "бизнесмените" ни в туризма.

Спонсорирани публикации