Туризмът ни губи 800 млн. евро заради коронакризата

Пандемията е подложила на безпрецедентен натиск сектора
36
Туризмът ни губи 800 млн. евро заради коронакризата
Снимка: БГНЕС

Кризата, причинена от коронавируса, лишава българския туризъм от приблизително 800 млн. евро, които не могат да бъдат компенсирани от насрещните разходи дори ако българите останат да почиват в страната (очакваната разлика е приблизително 600 млн. евро). Това е един от изводите в анализ на БАН за предизвикателствата пред  туризма у нас в контекста на коронакризата, цитиран от Investor.bg.

Пандемията е подложила на безпрецедентен натиск туристическата индустрия в България. За месеците на блокадите – април, май, юни, още преди старта на активния летен сезон, сривът е с над 90 на сто и при реализираните нощувки, и при броя на пренощували лица.

Спадът в търговията, хотелиерството и ресторантьорството е около 20% спрямо прогнозните очаквания от 2019 г. (и реално около 18% от нивата през 2019 г.), като най-силно са засегнати общините, които разчитат на масово привличане на чужденци. Там е съсредоточена и основната загуба на работни места, посочва се в доклада.

Що се отнася до зимния туризъм в България, то той е с много по-ниски показатели от летния, дори и без криза. По тази причина, въпреки мерките, не може да се очаква приходите от зимните курорти да успеят да компенсират загубите от летните (особено предвид факта, че към момента Австрия не планира да затваря своите ски курорти), отчита се в анализа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: туризъмзагубипандемия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Бах преди 3 години
Не ни интересува.Много скоро ще настъпи посевместен глад,смрад и мизерия.Ще си броим ребрата и водата ще стане кът
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Две нощни шкафчета ! Нищо не е...
26
1
 
11
 
! Отговори
ws преди 3 години
Стига с това лъготене бе. Като изключим Слънчака и една две други клоаки, останалите се размазаха от клиенти тая година. Повече и от обикновено, защото тия с парите не ходиха по Гърция тая година. В началото на карантината минаваха тия приказки, ама съвсем друго е положението сега. Да *** догодина, като огладнеят гърците и махнат ограниченията.
25
2
 
2
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До MR BuchТо не е въпроса до държавата и до нас - въпросът е в това колко шкафчета са останали ненапълнени и колко мезонета не е успял да получи Ревизоро от "опорните" стени.
24
0
 
0
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 3 години
Тогава корона вирусът ще убие вас.
23
0
 
10
 
! Отговори
чети внимателно преди 3 години
В момента броя клиенти = броя проверяващи.Разбирам, че хазната е празна.Не е точно този начина, да я напълнят.Къщи за гости напр., са от години в сивия сектор, чак в черния !Там проверки има изключително рядко.Защо ли ?!
22
6
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
Глупости българина нямал пари скъпо било незнам си кво яко хойка по ресторанти заведения и хотели няма криза няма нищо
21
0
 
22
 
! Отговори
MR Buch преди 3 години
държавата и в частност ние съвестните данъкоплатци не сме загубили нищо. този бизнес крие данъци и обороти на 100%
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че да не е само нашия,стига сте се оплаквали...няма световен туризъм,вие за българския пишете. Пишете за световните събития,информирайте раята,да знаят и да не са в информационно затъмнение! Вие медиите манипулирате хората в България, държите ни в неведение и така до абсолютна неурентированост и затъпяване.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Prekrasna vest. :-))) Zapochvat demontajj na hoteli i eko sanirane na zalivi i bregove...tova veche blestiasto e trenirano v voenni igrichki s bg kazarmi, zastavi, voenni hoteli...:-))))) iiiihuuuuu!
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шти мъ разплачите. Нимъ бригъ
17
0
 
4
 
! Отговори
хехе преди 3 години
До Терсенетов Лондон е 5 паунда ...и кво !
16
1
 
8
 
! Отговори
хехе преди 3 години
До Терсенетоти па ако мислиш че българина се е засили за Черноморието.....бъркаш ...тази година ограничиха свободното движение ...за гърция ...и Турция ...та за това ..... иначе вввввввооообще не им се стъпва на хората там !Заслушай се какво говори есеки 2-ри българин за морето ни ....почти всеки е ходил вече в Гърция по два три пъти...в Турция даже по Хърватско вече е по добре отколкото на БГ Черноморието.....
15
0
 
15
 
! Отговори
глас от тъдява преди 3 години
много е притиснат туристическия отрасъл, някакво кафене с големи претенции във Велико Търново - бирата по 5 кинта, чипс- 50гр - 6лв , в Испания бирата 2-3? и чипса ти е бонус.В друто кафене Кафе 2,59лв мляко 60мл 79ст , в Испания кафе с мляко в голяма чаша(300мл) ти е същите пари....
14
0
 
17
 
! Отговори
До хе-хе преди 3 години
Да ти си прав донякъде, защото те не са правили реални финансови вложения, а това са крадени пари или пари от "схеми" това първо, а второ, какво ще кажете за данъците, те не плащат реални данъци дори при пълни хотели, да не говорим сега. А нещо да кажете за капак за намаленото им ДДС, оххх те горките, айде стига сте плакали за тези мутро-бизнесмени, полуграмотни.
13
0
 
8
 
! Отговори
2луп преди 3 години
Аз съм си купил апартамент в подпорната стена на Алепу. Най-сигурно то място е там.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ama morenceto mnogo kristalno chisto i bistro, veee :-)))kakva krasota! :-)))
11
0
 
18
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
На Сънито в Шмъркало бийч, оборотно вървеше белия прах.Печалбата от него е успешно изпрана.Баси и Туризма мутрински е там ... !
10
1
 
8
 
! Отговори
хехе преди 3 години
До Азтова не е съвсем вярно....по простата причина че една част от тези псевдо бизнесмени...защото те са си мутри дефакто... са взели кредити за да завъртят бизнеса..... и сега влитат яко защото няма обороти.... и приходи.....абе дето се вика и да стои празен хотела пак губят, понеже има разходи които са им задължителни !
9
1
 
29
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Да ви обясня, това не е финансова загуба, а невъзможност заради кризата да трупат още милиони. Има разлика, ако го разбирате. Айде стига неграмотност и платени статии.

Спонсорирани публикации