Стабилно ли е икономическото възстановяване на Китай?

Мариана Трифонова от Института за икономическа политика
29 сеп 2020 01:00, Анисия Иванова
11
Стабилно ли е икономическото възстановяване на Китай?
Снимка: БГНЕС

Доколко икономическото възстановяване на Китай ще е стабилно зависи от пътя на пандемията и отношенията на страната с големи търговски партньори като САЩ и Европейския съюз. Икономическото възстановяване на Китай до голяма степен ще зависи от това дали ще има нова ескалация на напрежението на търговския фронт със САЩ. Това каза Мариана Трифонова, старши анализатор в Института за икономическа политика, в предаването “В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.

Трифонова коментира причините, довели до бързото възстановяване на Китай след удара от коронавирусната пандемията. Сред тях тя посочи готовността на страната за навременна реакция заради по-ранния ѝ опит с подобни ситуации, както и лидерството ѝ в доставките на медицински продукти и оборудване.

"Пекин използва момента да катализира процеси за трансформация на икономиката, които вече бяха в ход”, изтъкна анализаторът.

"Високите технологии ще бъдат ключови за Китай оттук нататък", каза тя.

По думите на Трифонова фокусът на САЩ все още е по-скоро към технологичната война с Китай, а Европа започва да става все по-внимателна по отношение на стратегическите си връзки с азиатската страна.

"Китай все още разглежда ЕС като един много важен балансьор на отношенията си със САЩ", добави Трифонова.

По думите й преходът към зелена икономика също е от ключово значение за Китай, но страната не цели лидерство в това отношение, както Европа, а по-скоро да представи себе си като един добър и надежден партньор.

Целият разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 10Не забравяй че Англия създадоха САЩ и винаги могат да ги унищо... хм, май не е точно така а?И е така, защото Китай са:- 1 износител на химикали за всичко- 1 износител на хай-тех (през Хон Конг... упс, за това била борбата да го контролират)- 4 ти по износ на храна- 1 по производство и износ на стомана- 1 по общ износ. Та как смяташ ще ги унищожат, без да се самозатрият. Единственият начин е да вземат да върнат производствата по територии, но това ще е много бавно
7
2
 
6
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 3 години
До Анонимен 8 Китай още не е 1 в света и няма да бъде. Ще се развиват толкова , колкото им позволи САЩ.Не забравяй че Запада и САЩ създадоха съвременен Китай и те ще го унищожат.
6
0
 
4
 
! Отговори
Я па ти.. преди 3 години
До Анонимен 8 Този 1 в света такова мамата на същия този свят.
5
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай е номер едно в света и такъв ще бъде стотици години напред. Между другото какъв е тоя институт за икономическа политика ? Кой го финансира ?
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 5 АнонименТи си трагичен случай и доказателство , че където природата докосне и медицината е безсилна. А може би само си се надрусал в ранни зори което е по вероятно тъй като това е модерно сред софииските сороскигендари
3
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 3 години
Анонимен, пишете анонимни Глупости :)
2
1
 
1
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Ех, и какви работни места имало в България...
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хле,бар,ките са обречени. Тръмп или следващият ще ги довършат.