Бизнесът иска две години без данък печалба заради пандемията

Това е предложение на Българска стопанска камара
1 окт 2020 17:07, Петя Славова
40
Бизнесът иска две години без данък печалба заради пандемията
Снимка: БГНЕС

Поне две години бизнесът да не плаща данък печалба заради пандемията от COVID-19, предлагат от Българска стопанска камара (БСК). Приходът от корпоративен данък в последните две години е в размер на 2,3-2,6 млрд. лв., който може да бъдат използвани непосредствено подпомагане на българския бизнес.

В своя позиция БСК предлага също така физическите лица да бъдат освободени от заплащане на данък върху дивидента, в размер на 5%, предаде "Монитор".

Сред предложенията са също и спазването на конституционния принцип при определяне на административните такси спрямо разходите за тях и предвиждане на данъчни преференции за предприятия, които инвестират във високи и иновативни технологии.

В своята позиция от работодателската организация се обявяват против радикални промени в данъчната система, предложени от КНСБ, които включват въвеждането на нови данъци, без задълбочена оценка на въздействието и широк обществен и експертен дебат.

Срещу промените се обявиха и от Българската търговско-промишлена палата. Според Палатата всички промени на действащите у нас системи трябва да бъдат разглеждани комплексно, а не частично. Към момента България има сравнително добре функционираща данъчна система, която през последните години показа и добра събираемост.

В ситуация на трудно предвидима икономическата обстановка и очаквания за спад на БВП от над 7% (по данни на Европейската комисия) БТПП смята, че всяка промяна в данъчната система на страната може да създаде не само неяснота, но дори и хаос сред бизнеса и гражданите и възможност за негативен ефект върху събираемостта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако бизнесът е на печалба да плаща. Тези които доказано са мамили с ддс,неиздаване на касови бележки,неплащане на заплати и осигуровки да не подлежат на облекчения. За съвестните може да им се помогне.
14
3
 
1
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
До Пенсионер-ТИ НАЛИ ВЗИМАШ ПЕНСИЯ?-КАДЕ ДА ТЕ НАЗНАЧА?-ЗА МЛАДИТЕ НЯМА РАБОТА ЕЙ.
13
10
 
9
 
! Отговори
Владо преди 3 години
До БизнесАланколу, ако няма бизнес, кой ще ти дава работа и заплата? Я се осъзнай малко! Плюете само по успелите хора, но ако ги нямаше тях, щяхме още да сме аграрна икономика с 3 бона годишен БВП на човек. Да завиждаш на другите, защото ти самия си *** и некадърен е висша форма на тъпота!
12
1
 
10
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 години
Тези бизнесмени са изключително нагли. Да поискат и две години да не плащат заплати.Заради тези наглеци отпаднаха парите за прослужени години. Не искат да назначават по възрастни хора. И правителството дели ги обгрижва.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Три или четири години им дайте ,да сменят колите и любовниците!
10
1
 
6
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Руските фирми в България от над 10 години не плащат данък печалба.
9
0
 
6
 
! Отговори
Ало преди 3 години
Вие се не наядохте. Хиперхолестероли и хиперпиянки
8
3
 
11
 
! Отговори
Бизнес преди 3 години
Вие от бизнеса сте мутри, които харчат парите на България. Сега искат тотално да лапат само, за да може да се надува още повече. Не ви разбирам, вместо да предложат помощ на държавата искат още повече да крадат. Аман от вас мутри.
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахаха че аз мога ли две години да пазарувам без ДДС за същия период ?
6
0
 
5
 
! Отговори
vlady преди 3 години
Да представят исканията си пред архиепископ Датев Акобян. За съжаление компетентните служители са претоварени покрай събитията в Карабах и разглеждането е бавно.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е наглост. А защо пък точно две години, как го изчислиха? Не искат ли да са 4 или 5?
4
1
 
9
 
! Отговори
Счетоводител преди 3 години
Голяма част от бизнеса и сега не плащат този данък. Всички знаем как стоят нещата.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бг "бизнесът" иска да се работи принудително и без заплащане (ако може), заради кризата.
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В своя позиция БСК предлага също така физическите лица да бъдат освободени от заплащане на данък---------тъй наречените физически лица са дребни тарикатчета които по всякакъв начин се опитват да преекарат държавата , никакво намаление на данъците .
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз викам и заплати да не плащат, и пак ще са недоволни.

Спонсорирани публикации