Бизнесът иска две години без данък печалба заради пандемията

Това е предложение на Българска стопанска камара
1 окт 2020 17:07, Петя Славова
40
Бизнесът иска две години без данък печалба заради пандемията
Снимка: БГНЕС

Поне две години бизнесът да не плаща данък печалба заради пандемията от COVID-19, предлагат от Българска стопанска камара (БСК). Приходът от корпоративен данък в последните две години е в размер на 2,3-2,6 млрд. лв., който може да бъдат използвани непосредствено подпомагане на българския бизнес.

В своя позиция БСК предлага също така физическите лица да бъдат освободени от заплащане на данък върху дивидента, в размер на 5%, предаде "Монитор".

Сред предложенията са също и спазването на конституционния принцип при определяне на административните такси спрямо разходите за тях и предвиждане на данъчни преференции за предприятия, които инвестират във високи и иновативни технологии.

В своята позиция от работодателската организация се обявяват против радикални промени в данъчната система, предложени от КНСБ, които включват въвеждането на нови данъци, без задълбочена оценка на въздействието и широк обществен и експертен дебат.

Срещу промените се обявиха и от Българската търговско-промишлена палата. Според Палатата всички промени на действащите у нас системи трябва да бъдат разглеждани комплексно, а не частично. Към момента България има сравнително добре функционираща данъчна система, която през последните години показа и добра събираемост.

В ситуация на трудно предвидима икономическата обстановка и очаквания за спад на БВП от над 7% (по данни на Европейската комисия) БТПП смята, че всяка промяна в данъчната система на страната може да създаде не само неяснота, но дори и хаос сред бизнеса и гражданите и възможност за негативен ефект върху събираемостта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
4567890 преди 3 години
НАЧИ ДВА МЕСЕЦА КРИЗА И ДА НЕ ПЛАЩАТ 2 ГОД. НАПРАЙТЕ СМЕТКА ЗА ДВА МЕС. КВИ МИЛИОНИ ПЕЧЕЛЯТ. КАТО ЗА 2 ГОД.У ЕВРОПАТА.АС ПЪК КАЗВАМ ДАН ПЛАЩАТ 20 ГОД. НЕ ДВЕ.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не плащат даньк печалба ми да поискат и да не плащат заплатиДьржавата да ни принуди да работим насила за да дебелеят и карат нови бентлита , докато хората изнемогват нали им дават - 60/40 че са обеднели , а за хората нищо300 ч направиха допьлнителният труд законен Няма такава дьржава
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До УточнениеТя България за това е на този хал защото сте много почтени и си внасяте всички данъци. Ха -ха! Как ли пък не не ме карай да се смея. На един честен бизнесмен В България има десет нечестни. Няма да говорим за схемите за източване на ДДС, как се правят фалшиви ведомости с половин заплати и т н. А за големите крадци за тях пък хич няма да говорим. Това е то големият бизнес в България.
32
2
 
2
 
! Отговори
Уточнение преди 3 години
До 31 и 34Бизнесът не бил плащал осигуровки и данъци.Ами кой ги плаща бе, ?Работникът казва: "Аз искам да взимам чисто Xлв. " и работодателят му дава повече от Х, за да може след удръжките да останат чисто Хлв.Че производителността на труда и на фирмите е ниска в Бг, е отделен въпрос. Затова няма за хубави заплати и осигуровки.
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бизнесът може ли да се ритне отзад? Не му ли стига че краде на поразия? И осигуровки и заплати не плаща. Казвам го защото имам лични наблюдения А иначе искат - държавата това, държавата онова. Каква държава след няма приходи в бюджета? А той не се пълни като се намаляват данъците. Нито когато се укриват такива. Направо *** че го разбери.
30
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно умно предложение.Дано го приемат.
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В целият ЕС къде е най ниският Корпоративен данък(печалба)??? Коя е най бедната страна в Европа???
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От общи данъчни приходи в бюджет 2019 година са влезли около 23 милиарда лева!ЛЕПТАТА на така нареченият"бизнес"е 2.6 милиарда лева!
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки път, когато прочета "бизнеса", се сещам за бизнеса от деветдесетте, когато въпросния "бизнес" реализираше огромни без данъчни печалби.
26
1
 
2
 
! Отговори
Гошу тъпото преди 3 години
аз искам 2 години да спа,,,,,,,,,,,,,,,на малдивите,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много по - ефективно ще е да има данък печалба, но потребителите да не плащат ДДС. По този наичн потребителите ще могат да купуват повечер от производителите и ще има по - голямо завъртане на парите в реалната икономика, от където ще дойде и реален ръст, а не да се фокусират средствата в онези, които искат да карат мерцедеси и беемвета.
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Приходи в бюджет-2019 от Корпоративен данък 2.6 милиарда лева! Приходи в бюджет-2019 от данък върху доходите на физически лица 3.6 милиарда лева!Бананова република която нищо не произвежда! И някой пак реве и е недоволен!
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най добре да не се плащат данъци, и без това парите отиват в джоба на корумпираните
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз искам да не работя две години.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2 години без данък и ще останем съвсем без болници.
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами то и аз като физическо лице не искам да прибират 10% от всеки един лев!
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак ще измислят схема да се нагушат приближените до властта, а истински работещите ще пият по една студена вода, разбира се на тяхна си сметка.
18
0
 
13
 
! Отговори
Умен Министер преди 3 години
Аз предлагам освен 2 години без данък печалба - 2 години да не се дават и заплати -така Бизнеса ще се съживи и ще бъде конкурентноспособен- Отделно робите ще избягат завинаги и Бизнеса няма да се товари да им плаща осигуровки и какво ли не -ваучери дрехи и т.н.! най накрая Бизнеса ще се отърве от робите,,и КНСБ КТ Подкрепа ще изчезнат завинаги -както и Инспекция по Труда и Бюрата по Труда!!
17
0
 
4
 
! Отговори
ТИЯ СЪВСЕМ СЕ преди 3 години
ЗАБРАВИХА, АЛООУ, 21 век сме КАПИТАЛИЗЪМ, ДЕМОКРАЦИЯ, не сме във ФЕОДАЛИЗМА
16
0
 
3
 
! Отговори
А МОЖЕ И НА ВАС преди 3 години
МАМАТА без да ви плащаме

Спонсорирани публикации