Приемаме еврото, но дали това ще повиши цените у нас?

България ще е готова да смени лева през 2023 или 2024 г.
Обновена: 1 окт 2020 20:49 | 1 окт 2020 20:31, Камелия Цветанова
53
Приемаме еврото, но дали това ще повиши цените у нас?

България ще е готова да приеме еврото през 2023 или 2024 г. Прогнозата е на управителя на БНБ Димитър Радев, според когото това няма да повиши цените у нас.

Цветана Бонева живее в Гърция от почти 30 г. и е била свидетел на приемането на еврото в южната ни съседка през 2001 г. Според нея цените на продуктите от първа необходимост са се вдигнали драстично.

"Хората, които предлагаха кафе решиха, че 32 цента е много ниска цена за едно кафе и че е нормално да се продава за 1 евро", обясни Бонева.

Икономическа логика за увеличение на цените няма, а ако все пак се стигна до поскъпване, то ще е минимално, казва икономистът Георги Ганев. И дава пример с деноминацията на българския лев преди 21 години.

"През 1999 г. на 5 юли България махна три нули от своите пари. Всичко беше разделено на 1000, точно както като се влезе в еврозоната всичко ще се раздели на 1,95583", каза Ганев.

А докато страната ни е в чакалнята на еврозоната, тя ще трябва да докаже, че е способна да поеме всички отговорности, свързани с членството ни в еврозоната. Условие, което по презумпция се смята за изпълнено от всички държави още с влизането им в ЕС.

"За България в прессъобщението, което беше публикувано при приемането ѝ в чакалнята изрично беше споменато, че ще се следи много стриктно върховенството на закона в България. Докато няма върховенство на закона в България, няма да има членство в еврозоната и това може да отнеме много време", допълни Ганев.

А като част от пътя на България към еврозоната от днес Европейската централна банка поема под своя директен надзор пет български банки.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: цениевро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гаранция че ще се вдигнат цените и без да се приеме еврото така че тоя лъже !
27
6
 
9
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
СТАТИЯТА Е ТЕНДЕНЦИОЗНА И ИМА ЗА ЦЕЛ ДА ПЛАШИ ХОРАТА. ГЪРЦИЯ НЕ Е БИЛА ВЪВ ВАЛУТЕН БОРД И ТОВА Е МНОГО ОСНОВНА РАЗЛИКА С БГ.
26
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гербавите престъпници смазаха финансово нацията!
25
7
 
14
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
1000 лв заплата дали няма да стане 500 евро,а цените да си останат същите,само че в евро? Ако стане ,значи автоматично обедняваме 2 пъти!
24
6
 
2
 
! Отговори
Сраври до 22 преди 3 години
Като не интересува си стой кротко и ходи се моли да ти вдигнат заплатката и чакай някой да даде наготово. Ако не си разбрал, това време свърши...
23
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 12Ти пък много знаеш какво значи... Много се съмнявам, защото си такъв буквояд какъвто трудно можеш да видиш. Тук не говорим за политика а за икономика. Я ми кажи кои са държавите които приеха еврото. Най - богатите икономически. Факт. Това имам предвид. А знайно е че всяка смяна на валута помита дребните доходи и дребните спестявания. А в България повечето са така, прекалено е бедна. Нека първо се позамогне. Първо коня после каруцата. Но явно на теб няма какво да ти се обяснява.
22
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Приемането на еврото ще бъде супер за тези дето ограбиха България и са милионери и милиардери и ще стъжни живота на обикновените хора.
21
2
 
5
 
! Отговори
Амидофен преди 3 години
СРАВРИ Знаеш ли колко ни интересуват твойте далавери в Евро зона и кой знае къде. Хич, ама хич. Аз в чужбина не съм ходил. Искам тук да съм си добре. Ама от такива ,, държи палци на краката,, като теб не става нищо.
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кои са петте банки под надзор.Можеше да ги напишете.
19
6
 
3
 
! Отговори
Ч?км?дж? преди 3 години
Както и преди 1990, така и след 2000 година лефчето е на фиксиран курс, т.е. менте.
18
3
 
9
 
! Отговори
Ставри преди 3 години
Не се обаждай, все пак не си бай Ставри - бъдещия съпруг на тиквоний, за когото наистина се отварят Големи възможности Отзадзе.
17
18
 
8
 
! Отговори
Сраври преди 3 години
Простия народ така и не разбра, че ЕС и еврото са НОВИ ВЪЗМОЖНОСТИ, и всеки може да се възползва ако има малко акъл. Но нали сме свикнали винаги някой да дава, да гледаме да краднем малко, някоя далаверка...
16
5
 
15
 
! Отговори
Алоууу преди 3 години
Не беше толкова отдавна. Спомнете си как в Италия и Гърция ревяха от надутите цени .Пък,ако не помните в интернет ще ги има записите от тогава. Като ги знаем нашите какви са спекуланти умножавайте поне по две .Та ей тва ще се случи,минимум.
15
4
 
8
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Ще настане още по голяма скъпотия ,отколкото е сега герберастката такава...само банкерите ще намажат филийката....
14
4
 
9
 
! Отговори
Амидофен преди 3 години
Всичко да се реши с референдум. Дали да чакаме щата Тексас да приеме Еврото. Пък, после ние.
13
5
 
5
 
! Отговори
До 12 преди 3 години
Май не си ходил скоро на лекар! Вземи та *** на психолог а след това на гинеколог, че при васГендарите всичкобе възможно
12
5
 
16
 
! Отговори
Амидофен преди 3 години
За да има България и лев, са си дали живота хиляди будители. И патриоти. Сега с лекота се приема еврото.
11
12
 
10
 
! Отговори
до 8 преди 3 години
Ти всъщност осъзнаваш ли какво означава приемането на еврото? Мислиш, че това е за да ограбят народа и да вземат пенсията на баба Пенка? Ей такъв *** народ си заслужава управляващите, президента, и си гарантира най-ниското ниво не само в Европа, с и в целия свят... Такъв мат'ряла...
10
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цените ще се повишат най малко десет пъти. Нормално се увеличават двойно или тройно в другите държави но в Беге лакомите частници ще ги увеличат главоломно. В момента много стоки в Германия са по евтини от българия а след въвеждане на еврото не ми се мисли. Много ми е добре в Германия
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 9За коя шайка говориш? Догодина има избори. Не се знае кой кум кой сват. До 2025 / 26 кой знае още какви ще ги ядем и от кого.

Спонсорирани публикации