В Пазарджик и Добрич пушат най-много незаконни цигари

Делът им като цяло на пазара обаче е нисък
4
В Пазарджик и Добрич пушат най-много незаконни цигари
Снимка: БГНЕС

Устойчиво нисък дял на цигари без български акцизен бандерол на пазара отчитат от Инициативата срещу незаконната търговия, в която членуват пет тютюневи компании.

Вече традиционно те изследват празни опаковки от цигари.

Отчетените нива и през двете тримесечия на 2020 г. са по-ниски спрямо нивата от края на миналата година. За 1-вото тримесечие на 2020 г. е 1,8%, за 2-рото тримесечие е 2,6%, при 3.1% за последното тримесечие на 2019 г.

С тези данни за полугодието на тази година се бележи като цяло много нисък дял на непредназначените за българския пазар цигари, което допринася за оптимална събираемост на приходите от акциз в бюджета, посочват те в съобщение.

Фалшификатите на известни международни марки, макар и минимално, имат растеж. Както и в предишните вълни от проучването, отново сред празните опаковки се появяват непознати и неизвестни марки от типа illicit whites, които дават индикация за съществуващи канали, които променят предлаганите разновидности.

Резултати показват, че в основната извадка от 20 града има градове с нулево ниво на потребление на незаконни цигари - Асеновград и Велико Търново през двете тримесечия, а Шумен - през 1-во тримесечие на тази година. Градовете Пазарджик и Добрич обаче са с данни, които ги поставят в топ градовете с най-високо незаконно потребление, което заслужава внимание от страна на контролните органи.

Делът на незаконни цигари в Свиленград е доста динамичен във времето и към настоящия момент не може да се оформи ясна тенденция, тъй като през 1-во тримесечие нивото е било сравнително ниско – 5%, но през 2-ро тримесечие много по-високо – 23%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кво ме интересува мене кви цигари пушат в Тутракан?
2
0
 
4
 
! Отговори
Само питам преди 3 години
Вяпно е, в квартал Изток на Пазарджик винаги дими.
1
0
 
5
 
! Отговори
Русия преди 3 години
Източници, метод на изчисление, СМРАД

Спонсорирани публикации