Къде са местните стоки по щандовете?

Продуктите са малко, нарушения има, глоби не
16
Къде са местните стоки по щандовете?
Снимка: БГНЕС

Местните стоки трудно се намират по щандовете на хранителните магазини у нас. 540 местни производители на храни успяха да пробият родните вериги след приемането през пролетта на постановление №70 от Министерски съвет за предоставяне на достатъчно място в хипермаркетите за регионални стоки. Толкова са сключените нови договори на основата на приетото постановление, съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите.

Проверка на "Телеграф" в търговските обекти обаче установи, че местните стоки буквално трябва да се търсят с лупа и пак трудно могат да се намерят. Някои вериги още пролетта обявиха, че ще ги обозначават със специални етикети, а други – че са ги разхвърляли сред останалите стоки.

В един от софийските обекти на голяма верига има обособен щанд за местни стоки, на които могат да се намерят сирене, кашкавал, кисело мляко извън познатите ни индустриални производители, но той е с размери едва метър на метър. В други обекти от същата верига обаче такива щандове няма.

Въпреки това Българската агенция по безопасност на храните, която е натоварена с контрола по изпълнение на постановлението, досега не е налагала глоби за нарушения, независимо, че такива очевидно има. Връчени са само 44 предписания на бизнес операторите, като в голямата си част те са за неспазване на изискването за поставени обозначения по подходящ начин, от който да бъде видно за потребителите, че предлаганите продукти са произведени от регионални производители. Всички предписания са изпълнени в срок и затова няма наложени санкции с акт за установяване на административно нарушение, посочиха от МЗХГ. Припомняме, че глобата за неизпълнение по Закона за извънредното положение, стигаха до 25 000 лева и до 50 000 лева при повторно нарушение. А срокът на действе на постановлението бе до края на годината.

По данни на БАБХ търговските вериги, попадащи в обхвата на ПМС№70, са 23 с около 800 търговски обекта. Те са задължени да предлагат регионални храни, произведени в съоветната област или съседните на нея.

Въпросът с местните стоки във веригите стана отново актуален след като преди десетина дни Европейската комисия изпрати т.нар. мотивирано становище, в което отново се иска задължението веригите да предлагат местни стоки да отпадне. Това е втората стъпка в процедурата след официалното уведомително писмо до България през май.

Според Еврокомисията страната ни налага на търговците на дребно дискриминационни мерки, защото те трябвало да третират по-благоприятно местните хранителни продукти като мляко, риба, месо, яйца, мед, плодове и зеленчуци. Подобно задължение противоречало на свободното движение на стоки, което се гарантира от чл.34 от Договора за функционирането на Европейския съюз. Създаването на предимства за местните храни дискриминирало техните вносни анолози. Ограничавала се и свободата на търговците сами да решават какъв да е техният асортимент и те се принуждавали да адаптират веригите си на доставка. България има срок до 30 декември да отговори на аргументите на Брюксел. След това ЕК може да реши да отнесе случая до Съда на Европейския съюз.

И докато Брюксел ни плаши със съд за това, че се опитваме да защитим местното производство, други европейски страни водят последователна политика да налагат регионалните продукти.

Такива примери са Финландия и Франция. Финландия е твърдо ориентирана към протекция на местните си производители. Там щандовете са с фински плодове, зеленчуци и сирена, но има и много холандски, които са по-евтини.


16
Още от Страната
С или без вечерен час: Ресторанти и кафенета празни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Име преди 2 седмици
Абе има такъв момент, че си защитават родните стоки на запад. Ама мога за германия да ви разкажа, по магазините е пълно с холандски и испански домати, чушки, турски череши и пр. и не съм чул да се мрънка толкова. Испанците и турците имат много слънце и дълъг сезон, вадят по две реколти на година и им излиза евтино. А холандците са много добри с парниците, просто са на светлинни години пред другите - дори и немците го признават. Ние не знам къде сме - май нито при едните нито при другите...
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
за 2019 год. в България е имало внос на над 44 хил. тона палмово масло ..
11
0
 
4
 
! Отговори
Ех преди 2 седмици
И в Дания местните им стоки са на първо място и после другите...магазините им са 90% датски и много малко чужди и хората бойкотират някой.ако не праща данъците си в тяхната държава.Големи националисти са и затова са добре.А ние мачкаме родните производители.глупаци сме ние.българите.че така лесно се кланяме на всички.Къде са посланиците да дадат инфо в другите европейски държави как си бранят местните стоки и услуги?И какви са тия македонски магазини вече в Бг за? Те там ни мразят.а ние толеранс
10
1
 
2
 
! Отговори
От къде преди 2 седмици
“родно” производство? Колко са се захванали с това и колко се произвежда?
Каквото беше, беше лятото - сезонните зеленчуци.Сега, ако е родно, трябва да е оранжерийно.Колко декара са оранжериите у нас? Какво, колко и най вече КАК се произвежда зеленчук в тези оранжерии? По полето е само пАбирок, бАберки-последните зеленчуци.Вкусни са,но неугледни на вид.Такива няма да купите.Почваме след малко сушените, замразените и консервираните. Слана мина.Вносните са Менделеева таблица,хербаризирани,трайни
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Държавата е безсилна, от нас зависи. По добре неугледен чесън от някоя бабичка на улицата, отколкото чесън като от реклама идващ от Китай в Супермаркет
8
5
 
7
 
! Отговори
Хаха преди 2 седмици
Толкова пък комплексиран народец като българския не се среща. Все го мачкали, поробвали и използвали. Пазарът се определя от търсенето. Много често хората изобщо не търсят и избират българските нискокачествени и измамнически продукти. Сирена с палмови масла, колбаси пълни с кой знае кви л...а, пък и често на по-висока цена
7
2
 
8
 
! Отговори
до мак преди 2 седмици
Ако наистина се чудите, защо за Франция има привилегии, а за България не - защото за всички държави в западана Европа ние от изтока ( и всички съседи) винаги сме били будали и все още сме. За тях ние сме пазар за по-нискокачествените им стоки + евтина работка ръка + членски внос за ЕС. Като цяло, ЕС ни вреди жестоко. Също така много добре се знае, че всички уж-помощи за България реално погледнато отиват в едни джобове и кюлчета, ама никому дреме. Западът никога не е бил наш приятел.
6
0
 
5
 
! Отговори
мак преди 2 седмици
По какъв начин бг стоките застрашават вносните и "свободно движение", щом са малко и на малки площи по магазините? Малко ли са чужди стоки, та родните са им трън в очите? Явно това изискване скоро ще отпадне, щом могат да съдят "опърничавите". Не вярвам властите да се опълчат и да защитят родно производство. Но защо Франция може, а България я тормозят?
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нали ЕК скръцна със зъби... Дотам с родните стоки.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
правилно, евросубсидиите не ги плаща наглия български бей, той само ги краде, даже няма нужда от тях затова си купува джипове аудита да гази хората че и тръгнал да задължава магазините какво да продавали
3
0
 
0
 
! Отговори
До 2 преди 2 седмици
В Италия са 1 евро килото....
2
2
 
0
 
! Отговори
Русия преди 2 седмици
Банани БАНАНИ БАНАНИ
1
0
 
2
 
! Отговори
Ето там са преди 2 седмици
В Западна Европа при производителите си....