Пандемията "изяде" книгата, 30% спад на продажбите

През месеците април и май пък спадът бил драстичен - до 70%
Обновена: 1 дек 2020 11:57 | 1 дек 2020 11:57,
10
Пандемията "изяде" книгата, 30% спад на продажбите
Снимка: БГНЕС

С 30% са спаднали продажбите на книги през тази година вследствие на пандемията, отчита Асоциация "Българска книга".

Данните са от проучване, проведено от браншовата организация сред книгоиздатели и книготърговци.

Наблюдава се общ спад при продажбите на книги между 20 и 30 процента за периода януари-октомври 2020 г. спрямо същия период през 2019 г., показва анкетата. Повече от половината от участвалите книгоиздатели и книготърговци посочват месец април като месеца с най-малко приходи, следван от май. Именно през този период спадът в продажбите на книги е между 50 и 70 на сто.

Значителна част от анкетираните - 72 на сто, заявяват, че само частично са успели да възстановят дейността си след тежкия удар, нанесен върху книжния бизнес в периода март-май, а 18 процента продължават да изпитват изключителни сериозни затруднения. Близо 30 процента от анкетираните са били принудени да намалят служителите си с до 20 на сто спрямо общия брой на персонала от преди пандемията.

Шейсет на сто от респондентите споделят, че имат увеличение на приходите от онлайн продажби спрямо тези във физически обекти, докато 31 процента нямат промяна в пропорционалното разпределение на приходите онлайн и от физически обекти и реализират същите продажби от собствените си онлайн магазини като преди кризата.

Намаляването на ДДС за книгите от 20 на 9 на сто като временна мярка в подкрепа на сектора е довело до повишение на печалбата според 37 на сто от участниците в проучването. 85 процента смятат, че е наложително мярката да стане постоянна, както от години е в европейските държави.

Освен намалената ставка на ДДС за книгите да стане постоянна мярка, представителите на бранша, участвали в проучването, са на мнение, че следва да се отделят значително повече средства за обновяване на библиотечните фондове, да се предприемат решителни действия за борба с интелектуалното пиратство и да се предвиди заплащане на правата и на възнагражденията за отдадени под наем книги.

В анкетата, проведена от Асоциация "Българска книга" в началото на месец ноември, участват 67 респонденти, от които 77,6 на сто издатели, шест процента - книготърговци, и 16,4 на сто съчетаващи двете качества, се казва в текста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
0
 
! Отговори
До лорда преди 3 години
Също така преди ,,смешници" трябва да има запетая, защото е обръщение.
8
2
 
0
 
! Отговори
До лорда преди 3 години
,,На Еднолижният" трябва да е с кратък член, защото е допълнение, а не подлог. ,,20 ст" - липсва точка след съкращението. Отивай да сипваш обяда на пенсионерите в старческия дом в О.К., че един часът минава!
7
1
 
4
 
! Отговори
Митко 21 см преди 3 години
Какви книги - ще ми искат 15 кинта са топ хартия. Имам си Киндъл, в Замунда та качват всички книги на Ел. Вариант. Без пари....разбрахте ли - без пари
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Телевизията и смартфона изядоха книгата. Сега четенето би трябвало да е във възход, но от друга страна вярващите в локдауна и стоящи с маски вкъщи не се славят като четящи книги, а като гледащи БТВ.
5
4
 
2
 
! Отговори
Лорд британски преди 3 години
*** акат във всяка тема , вие не можете да пишете грамотно камо ли да четете клонинги на Еднолнижният ..... за 20 ст на пост клечите тука смешници
4
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е от пандемията! Хората вече все по-рядко ползват хартиен носител, било то учебници, било то художествена литература! Не намирам нищо лошо в това, даже напротив.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Книги онлайн колко ти душа сака, само да ти се чете!
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кви книги...Все по трудно човек на ира нещо за четене,главно класика.
1
2
 
6
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
Що бе?По литература логика пандемията като затвори народа би трябвало той да се затвори,лежи и по цял ден да чете книги като няма какво да прави!Поредните тарикати дето от скука ще зейнат и тях да подпомагаме!

Спонсорирани публикации