Най-рисковите сектори - строителството и земеделието

Най-честният проблем е недекларираният труд
4
Най-рисковите сектори - строителството и земеделието
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През последните години като трайни рискови от гледна точка на законосъобразното полагане на труд се очертават строителството, селското стопанство, хотелиерството и ресторантьорството. Това става ясно от наблюденията на проверяващите инспектори от ИА „Главна инспекция по труда“, пише "Монитор".

Общото между тези дейности е, че в определени периоди на годината се налага наемането на голям брой работници за кратко време. Затова и ежегодно в плана на инспекцията по труда се залагат мерки и кампании, които да гарантират засилен контрол в тези дейности.

В строителството и селското стопанство е висок рискът и от трудов травматизъм, освен от използването на недеклариран труд. Ежегодно се планира и периодичен контрол в обекти с високорискови производства и дейности, каквито са добивната промишленост, металообработването и др.

На регионално ниво се следят и предприятията, в които са допускани трудови инциденти, за да бъдат обхванати и те от контрола, разясниха още от инспекцията по труда. Според инспекторите най-важно за предотвратяването на трудови злополуки е взаимната отговорност както на служителите, така и на работниците. Законодателят е дал възможност на работодателя да отстранява от работа лица, които не спазват правилата за безопасност. Работещите също могат да откажат да изпълняват дадена работа, ако могат да докажат, че тя е опасна за тяхното здраве и живот, казват още инспекторите.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: строителствоземеделие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
i kakva e gorskata bg patna mreja, kakvi sa patnite tabeli v gorskata patna mreja na bg, nito edin ministar ne dava info s grafiki, karti...kakto i za gorskata promishlenost, industria. zasto? tova e vajna chast ot meteo klimatichnata karta na bg?
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато хотелите се строят без запазване на природа и забележителности се получават бар.даци.
2
4
 
4
 
! Отговори
Селинджър с кол' преди 3 години
А когато гражданите се опитват да строят хотел се получава кимизарник.
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато селяните се опитат да построят петзвезден хотел, се получава к0чина.

Спонсорирани публикации