Кога и как ще се възстанови икономиката на България от кризата?

То ще бъде по-плавно, въпреки ваксината
30 дек 2020 22:30, Нели Христова
35

"Изпращаме безпрецедентна в икономическо и социално отношение година. Без прецедент в моя професионален опит. Тази криза, която ни застигна, е доста различна от кризите, които сме имали преди. Тя беше синхрон за целия вят. Възникна по едно и също време, без отлагане. Но ние ще възстановяваме икономиката и в България, и в Европа със здрав финансов сектор. Нещо много различно от това, което се случи през 2008 - 2009 година", каза главният икономист на Българска банка за развитие (ББР) Илия Лингорски в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че кризата не е била резултат на бизнес цикъла.

"Самата пандемия предизвика изключително много социални и други проблеми, които се отежняват от икономическата ситуация. Но в България кризата ни завари с публични финанси от една страна, а от друга страна - банкова система в много добро състояние. Това е състояние, постигнато в продължение на години преди това. В резултат на правилни политики, както и едно предвиждане за готовност за поемане на всякакви рискове както в частния сектор, така и в публичния", коментира още Лингорски пред Bulgaria ON AIR.

Специалистът припомни, че през март витаеше страх и беше трудно да се правят прогнози.

"Повечето прогнози отиваха към по-страшното, но не се случиха. По-малко лошите данни от второто и третото тримесечие предизвикаха оптимизъм, който накара анализаторите да си кажат: "Това ще бъде V образно възстановяване, много бързо ще се случи, особено след идването на ваксината. След това видяхме, че отиваме на по-плавно възстановяване", допълни Лингорски.

Според него е важно и какви ще бъдат структурните промени в процеса на възстановяване.

"От една страна виждаме, че тази криза беше един ускорител за дигиталния сектор, а и като цяло за дигитализацията на много бизнес процеси. Самата ситуация го наложи. Но от другата, предвид и политиките, които са на ниво ЕС, говорят за продължаващо и вече по-високо приоритизиране на подкрепата на инвестициите, особено когато става въпрос за една по-зелена икономика, която е с по-ефективно използване на ресурсите", категоричен е експертът.

А по думите му 2020 година е потискаща за инвестициите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
6
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 3 години
За БГ правилния път(без чужди инвеститори-спекуланти) е леката промишленост и развито селско стопанство...Всичко друго е голяма грешка с тежки отрицателни вероятни последици!!!
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я ние сме имали - икономика, а ас мислех, че костов я унищожи напьлно
23
0
 
5
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 3 години
Не кога и как ще се възстанови икономиката на БГ, а колко дълго и дълбока ще бъде още кризата!?...".Икономиката " на БГ е на патерици и протези,защото е в ръцете на чужди инвеститори и спекуланти грабители работещи за свои интереси....
22
0
 
5
 
! Отговори
Кратко и ясно преди 3 години
...Никога.
21
0
 
10
 
! Отговори
Друг Помнещ преди 3 години
Когато цъфнат налъмите.Радой
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И така да е,поне се хранеха стотици хиляди семейства от тия браншове. А сега трябва някой друг да ги храни.
19
1
 
12
 
! Отговори
Коменданте Че Говада преди 3 години
Какъв е приносът в БВП на така наречената икономика от услугите на хотелиерския бизнес и на ресторантиорския бизнес у нас. ОТГОВОР ПОД 10%
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коя икономика ...милиони се подаряват на хотелиери кафеджии,ресторантьори ,тия ли са бизнеса тук )
17
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога !! България ще фалира !!! Населението поголовно ще обеднее !!!!
16
3
 
14
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Когато свалим крадливото управление на ГЕРБ !!!
15
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Криза има само за пpocтите и мързеливите мрънкачи
14
22
 
26
 
! Отговори
Надежда всяка ... преди 3 години
ГЕРБ + КОВИД = 20 години брутална бедност и криза. Не се надявайте на нищо добро в близко време.
13
2
 
23
 
! Отговори
V преди 3 години
Няма резултати а се купуват ф16 на не реална цена. Как може да се отдалечаваме все повече от Румъния .Чехия да изпреварва Испания и тука да се преизбират едни и същи некадърници въпреки че няма резултати а България става все по лошо за инвестиране място .И при доклади важни за инвеститорите пише с големи букви - НЕ ИНВЕСТИРАЙТЕ В БЪЛГАРИЯ .Трябва да се смени властта.Явно нещо е счупено в медиите .Не може при такива резултати тия толкова дълго да се задържат на власт.
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как собствено потребление генерирано от 50% от себестойността на създадения икономически продукт може устойчиво да поддържа икономическия оборот?
11
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 90-те години насам каква икономика има България!
10
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато върбата роди круши
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Икономиката се движи ЕДИНСТВЕНО от напечатаните и раздавани хартишки, под формата на потребителски, инвестиционен и бизнес кредит ... а и това нямакак да е друго яче, след като трудовия доход, който на теория би следвало да изкупува създадения целокупен икономически продукт, е не повече от 50% от себестойността му . Останалата част от тази себестойност се пада на механизация/роботизация, матирияли и суровини, ноу-хау, и цена на привлечен финансов ресурс.
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"ВАКСИНАТА" - която осигурява краткотраен имунитет - която не предотвратява разпространение на вируса -която има неясни дългосрочни ефекти - доста "плавно" ще се случват нещата.
7
0
 
15
 
! Отговори
ЖивкоТодоров преди 3 години
Той подчерта, че кризата не е била резултат на бизнес цикъла.===Кризата я организираха под предлога Ковид , понеже щеше да бие много на очи, ако 10-12 години след фалита на Лемън, беха фалирали Ананас Брадърс ;))
6
1
 
21
 
! Отговори
V преди 3 години
Това обаче по никакъв начин не изключва наличието на очевидния личен интерес на Румъния по отношение на Молдова и редица региони на Украйна - също. Превеждал съм го с гугала .ТА тука пише - НЕ ИНВЕСТИРАЙТЕ В БЪЛГАРИЯ .Доходите на населението са два пъти по малко а борба с герберасо корупцията няма .В същия доклад пиче че по доходи на глава от населението Чехия изпреварва Испания . А България все по зле от Румъния а тиквата го преизбират 11 години .Нема такава държава

Спонсорирани публикации