БАБХ провери картофите, няма несъответствия в произхода

НАК твърди, че германски картофи се продават като български
15 яну 2021 15:44,
12
БАБХ провери картофите, няма несъответствия в произхода
Снимка: БГНЕС

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) не откри несъответствия в обявения произход на картофите в обекти на две от търговските вериги и на една от борсите за търговия на едро в София.

Проверките са инициирани от контролния орган, който се самосезира по публикации в медиите, в които Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК) твърди, че картофи, внесени от Германия, се предлагат като български, съобщиха от агенцията.

Още по темата

БАБХ отправи покана към асоциацията и нейния председател за участие в проверката, но такова не беше осигурено от НАК.

Агенцията има готовност за извършване на съвместни проверки и с другите две институции, до които асоциацията е заявила в своята позиция, че ще сигнализира за нарушения. До този момент официален сигнал от НАК не е постъпил в БАБХ.

При проверките в обектите се констатира, че предоставената информация за потребителите в търговска зала на магазините съвпада с посочената в придружаващите картофите документи при доставка в разпределителните центрове на веригите. В търговските обекти са установени налични количества картофи, доставени от Франция и Германия, както и от български производител.

В борсата за търговия на едро са установени малки количества картофи от Германия и по-голямо количество от Франция, като страната на произход е ясно отбелязана на всяко пале. Проверените партиди са доставени в склада през месец декември 2020 година. Извършена е проследимост на количествата от същите партиди от пристигането им в склада до отпътуването им за търговската мрежа. Няма констатирани несъответствия в придружаващите документи.

Проверките на БАБХ за произхода на картофите продължават в търговската мрежа и обектите за търговия на едро и дребно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Бб преди 3 години
Щяха да ме изненадат ако бяха открили нещо.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тая комисия е същата като дквр ,корупция ,че то трябва да си много *** ,да влезеш в някоя верига ,да видите колко български зеленчуци и плодове има ))но от Германия Полша и много др държави ,и тая комисия се прави на сляпа )
9
1
 
0
 
! Отговори
до попредния трол преди 3 години
Какво има да не вярваш , бе льольо- хората са ти казали че картофите в магазина са обявени като внос, къф ти е проблемът? И в Испания повечето картофи по магазините са обявени като френски на 65-95 цента за кг. Испанските на чувал са 25кг/10?
8
0
 
3
 
! Отговори
ДА ВИ СВЕТНА ТАПАЦИ: преди 3 години
БАБХ--НЕ ОТГОВОРЯ ЗА ЦЕНООБРАЗУВАНЕТО НА СТОКИТЕ!БАБХ-ОТГОВАРЯ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ КОЛБАСИ ОТ БО КЛУЦИ, СОЯ И ИМИТАЦИИ, ЗА СИРЕНАТА С ТЕБЕШИРИ И МАСЛАТА С МАРГАРИН , ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ!АКО НЕ ВИ ХАРЕСВА ТОВА , КОЕТО СЕ ПРОДАВА В МАГАЗИНИТЕ --ПРОИЗВЕДЕТ СИ СЪЩИТЕ ПРОДУКТИ НА СЕЛО!ТОВА ЩЕ ВИ ЗАДОВОЛИ!!
7
0
 
2
 
! Отговори
кръпел преди 3 години
бабх то знаят ли каква е разликата между картоф компир и барабой ???
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В нашите магазини е пълно с вносни бок.луци на по-високи цени,но това не притеснява БАБХ.Всички шоколади,бисквити бонбони,сирена са пълни с палма,но това пак не притеснява властите.Иначе,съчувствам на картофопроизводителите,но и те добре да си правят сметките какво и колко да произвеждат.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На единия картоф пишело :Сделано от БМВ
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-важно е кои са по-качествени?Ама това някой проверява ли го?
3
1
 
7
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Офф, успокоих се ...Ама да им вярвам ли на бабх ...
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кви картофи кви 5 лева бе, белгийците събориха Брюксел бее! Докога ви е казал Бате Ви Боко да броите мухите бе журналисчета-глистчета
1
2
 
18
 
! Отговори
ГООООЛЯМ ПРАЗ преди 3 години
А МАСЛОТО И МЛЯКОТО , ДА НЕ БИ ДА Е БЪЛГАРСКО ,БЕ.....ХА,ХА,ХААААА....

Спонсорирани публикации