Газът у нас с до 20% по-евтин от този в Европа, как?

Шефът на "Булгаргаз": Подкрепата е за потребителя и индустрията
26
Газът у нас с до 20% по-евтин от този в Европа, как?
Снимка: БГНЕС

Цената на природния газ у нас е по-ниска е с 15-20% от тази на европейските борси.

Има търсене на газ, особено в Азия и това оказа влияние върху цените. Цените започнаха значително да нарастват. Същевременно ние успяваме да задържим ниски ценови нива, от които да се възползва българският потребител. Това коментира изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов пред БНР.

Още по темата
По думите му в тези условия - на значителен ръст на цените на европейските газови пазари, по-ниската цена от "Булгаргаз" е пряка подкрепа и за конкурентноспособността на българската индустрия.

По-евтиният газ от Азербайджан е един от факторите да се задържа поскъпването на синьото гориво.

"Ниската цена идва от доставките от Азербайджан, които са факт от 31 декември 2020 година, както и от новия ценови механизъм по договора с "Газпром". Това спомага "Булгаргаз" да продава на по-ниски цени в сравнение с тези на европейските газови пазари“, каза Николай Павлов.

Договорът на "Булгаргаз" с Азербайджан е за 25 години по 1 милиард кубични метра на година.

"Булгаргаз" е договорил с доставчика от Азербайджан временно газът да бъде получаван на гръцка територия, като срокът за временния маршрут на доставка е от 31 декември миналата година до 30 септември на настоящата.

За този период "Булгаргаз" ще получи газ в обем приблизителен на 225 милиона кубични метра, като само за първото тримесечие по-голямата част от тези количества ще бъдат доставени на българския пазар.

В момента абсолютно всички количества газ се пласират на пазара, обобщи Николай Павлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: природен газБулгаргаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
13
 
9
 
! Отговори
serhg преди 3 години
Браво за което!!! На малограмотния с коментар номер 1-казвам газа от Азербайджан идва по връзката с гръцката система на Кулата!! Благодарете на Бойко за това, ама надали-щото сте овЦе!!!
4
1
 
13
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
ако и заплатите бяха само 20% по-ниско от средно-европейските, то тогава можеше и да срявняваме!
3
1
 
2
 
! Отговори
Сатира преди 3 години
Супер!
2
10
 
3
 
! Отговори
ТОДОР ЖИВКОВ преди 3 години
Благодарение на Русия и Г.азпром
1
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И от къде идва газта от Азербейджан в България?По коя тръба?Интерколекторна връзка с Гърция няма, не знам как идва този газ до нас. Или е по-скоро на принципа на прихващането, но физически няма как да стане,Май пак заблуди и полуистини ни сервират, ако не и откровенни лъжи.Иначе добре, че цената е по-ниска, но как го усещат българите по джоба си?Като им вдигате парното .