Тежки няколко дни за "тъмния интернет" - арести, присъди и изчезнали пари

Българинът Росен Г. Йосифов бе осъден на 121 месеца затвор
20 яну 2021 18:30, Нели Христова
13
Тежки няколко дни за "тъмния интернет" - арести, присъди и изчезнали пари
Снимка: БГНЕС
През последните 10 дни се случиха много неща в света на "тъмния интернет".
Още по темата

Миналия понеделник властите затвориха DarkMarket, уебсайт, който беше описан като "вероятно най-големият нелегален пазар в "тъмния интернет", след ареста на основния му оператор в Германия. В същото време, в което уебсайтът беше свален - сървърът му беше изключен. Той беше натрупал близо половин милион потребители и повече от 2400 доставчика, които колективно размениха криптовалути Bitcoin и Monero на стойност около 170 милиона щатски долара.

Това беше голяма постижетие за прокурорите по транснационална киберпрестъпност и голяма загуба за потребителите в тъмната мрежа. Но това беше и само първото от поредица забележителни събития.

Три дни по-късно без предупреждение, друг нелегален пазар, наречен Yellow Brick Market (YBM), изчезна от тъмната мрежа - заедно с всички криптовалути на своите потребители. YBM регулира транзакции чрез финансова договореност, известна като "ескроу", където пазарът държи парите, докато купувачът получи продуктът си и след това освобождава средствата по сметката на продавача. Когато YBM изчезна, тези средства си отидоха заедно с него.

Все още не е ясно дали администраторите на пазара умишлено са избягали с пари на потребителите, или правоприлагащите органи са арестували хората, които стоят зад него. Макар че конфискациите на пазари често идват с публично съобщение от властите, не е нечувано пазарите да изчезнат безследно - и както Darknetlive посочва, YBM има история на периодично изчезване от мрежата.

Освен това анонимният журналист на darkweb @dark.fail разкри в Twitter, че има слухове, предполагащи, че работник в DarkMarket също е работил в YBM. Възможно е - макар и трудно да се потвърди - двете изчезвания в рамките на няколко дни да са били свързани.

Ден след като YBM изчезна, собственикът на базирана в България борса за криптовалути беше осъден на 121 месеца затвор. 53-годишният Росен Г. Йосифов притежаваше и управляваше RG Coins: платформа, използвана от измамници и онлайн престъпници и предполагаемо създадена с цел пране на пари.

Съдът заключи, че "Йосифов и неговите съзаклятници са участвали в престъпна конспирация, която е участвала в мащабна схема за онлайн измама, а нейна жертва са станали поне 900 американци“. Парите, взети от измамените жертви, бяха конвертирани в криптовалута - доминиращата валута на тъмната мрежа - и прехвърлени на перачи на пари онлайн като Йосифов.

В продължение на три години се установи, че българинът е изпрал пет милиона долара чрез RG Coins.

След това, в понеделник, точно седмица след затварянето на DarkMarket, баща и син в Холандия бяха осъдени на три години и половина затвор за продажба на наркотици в тъмната мрежа. Установено е, че дуото е продавало и изнасяло големи количества MDMA, 2C-B и кокаин чрез незаконни онлайн пазари - бащата опакова и изпраща наркотиците, докато синът контролира сметките.

Разследващите нахлуха в домовете им в малките холандски градове Апелтерн и Беунинген миналия август, като иззеха 6795 грама MDMA, 32 грама кокаин, 39 грама амфетамин, 36 LSD таба и 351 грама 2C-B от първия, както и като 50 раздела LSD и 1,9 грама MDMA от последния.

И бащата, и синът бяха осъдени на 42 месеца, минус времето, изтърпяно по време на предварителното задържане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
IT-спец преди 3 години
До Анонимендобре казано, това няма да спе продажбите докато има търсене, а и тор мрежата не се ползва само за това, аз примерно дърпам торенти през тор, така неползвам vpn и няма кой да ме следи кво правя... тор мрежата може да се използва за много неща и не само нелегални...
8
0
 
4
 
! Отговори
Евро геи преди 3 години
Кьрвавият режим на -транс сексуалните започнаСлава на - бабаидьн
7
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма нищо лошо да се продават наркотици в нета. Къде да се продават, пред училищата ли ? Властите дето се правят на много загрижени сами продават наркотици и оръжия и контролират криминалните структури. Решил някой шанаджия да си направи някой лев в кризата, и айде да го осъдим. Да ама не. Продължаваме да продаваме по други канали. Докато има клиенти ще има и дилъри. НИКОГА няма да може да ни спрете. Хакери, дилъри, аутсайдъри. Бием ви по фланговете. Няма да ни превърнете в северно корейци
6
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На бедният и гладен ганньо, 30 години му пеят мантрата за свободният капитализъм и пазарна икономика и той решил, че е определен да бъде милионер! Наивен "рибар"! Ами сеги....???
5
1
 
1
 
! Отговори
всевиждащото окно преди 3 години
тъмният интернет е като в средновековието,драпат там тъмните сили на Дракула и Адвокатът му и рептилиите на Сашко,абе с една дума падналите Ангели
4
12
 
11
 
! Отговори
Ловнанeгpивтъмнанощ преди 3 години
"Зайчарника" в Банкя и хасиендата в Барселона също са хакнати, очакват се арести.
3
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Присъди за вашия че крадете Новините на Дойче Веле?Поне при Борисовото фирменно Управление няма да стане
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия не разбраха, че тоя тъмен нет е примамка на службите. Вадят големите риби и остават малките да плуват за да изглежда правдоподобно.
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еее стига ееее!

Спонсорирани публикации