В коронакризата бум на заемите за покупка на жилища

С 19% скочиха кредитите от 100 хиляди до 250 хиляди лева
169
В коронакризата бум на заемите за покупка на жилища
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Жилищните заеми продължават да са хит сред хората. Най-голям ръст от близо 19% за година има при заемите за граждани в размер между 100 хил. и 250 хил. лв., показват данните на БНБ. Най-често това са кредити за покупка на жилища. Разбира се, има и хора със свободни професии като адвокати и нотариуси, които взимат заеми като физически лица, но инвестират парите в бизнеса си. Често обаче те влагат средствата отново в покупката на имот - например за офис, пише „Труд“.

Още по темата

Само в рамките на третото тримесечие на миналата година заемите за домакинствата в размер между 100 хил. и 250 хил. лв. са нараснали с 1612 броя (+4,6%) и вече надминават 36,6 хил. броя. Този ръст е почти колкото през третото тримесечие на предходната година, когато тези заеми са се увеличили с 1647 броя. Оказва се, че отпускането на нови жилищни заеми почти няма разлика спрямо ситуацията преди пандемията.

В рамките на година тези най-търсени от хората заеми между 100 хил. и 250 хил. лв. са нараснали с над 5,7 хил. броя, а общата отпусната чрез тях сума от банките е над 5,28 млрд. лв.

На второ място по ръст са заемите за домакинствата в размер между 250 хил. лв. и 500 хил. лв. Те отново са предимно за покупка на жилищни имоти. За година броят на тези кредити се е увеличил с близо 18%, или с 588 броя, а за едно тримесечие ръстът им е с 4,2%.

На трето място по увеличение са заемите за граждани в размер между 50 хил. и 100 хил. лв. Те са доста по-масови, тъй като освен за доплащане при сделки с имоти, може да бъдат използвани за покупка на коли, ремонти, лечение, образование в чужбина и т. н. Тези кредити нарастват с 11% за година и с 3,9% за едно тримесечие.

Спад има при най-малките и най-големите банкови кредити за граждани - в размер под 2500 лв. и над 500 хил. лв. Но тази тенденция започва много преди коронакризата. При нужда от малки суми хората просто ползват кредитната си карта или взимат от роднини. А на хората, чиито доходи им позволяват да изплащат заем от над 1 млн. лв., все по-рядко им се налага за взимат кредит. В края на септември 2020 г. заемите за граждани за над 1 млн. лв. са само 132 броя.

При заемите за бизнеса ситуацията значително се различава от кредитирането на гражданите. През третото тримесечие на миналата година нарастват само фирмените заеми в размер над 1 млн. лв., както и тези между 100 хил. и 250 хил. лв.

При останалите бизнес кредити има спад, което показва, че повечето малки и средни фирми предпочитат да ограничат дълговете си и не разширяват дейността си. При големите фирми обаче ситуацията е различна.
През тримесечието заемите за над 1 млн. лв. са нараснали с 90 броя, а общата отпусната с тях сума се е увеличила с 422 млн. лв. и надминава 26,2 млрд. лв. Заемите за над 1 млн. лв. формират 75% от всички средства, отпуснати от банките на бизнеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
27
 
! Отговори
... преди 3 години
Всички преуспели българи и канадци явно пишат в днес бг. Управители на корпорации, с по 2-3 къщи... и в работно време драскат по форумите.
99
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Нямам колега, който да не купи къща до София да работи от там и децата му да играят на воля."Защо, преди с белезници у мазяята ли гържаха?
98
4
 
3
 
! Отговори
до 105 преди 3 години
Не се прави на интересен. Написано е пределно ясно какво е казал човкеът- "които да сменяме на всеки 2-3 години". Така правят нормалните хора с добър доход, а лаячите с БМВ Е60 се хващат разбрали, недоразбрали на част от думите и се заяждат на дребно.
97
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"да имаме с жена ми 2 чисто нови коли (постигнато отдавна)"ъъъ ... Значи отдавна са двете чисто нови коли? Ами ... тогава не са чисто нови, нали?
96
2
 
4
 
! Отговори
до 103 преди 3 години
Това ми е лимитът за спешни разходи. Точно 3,5 заплати. Повече няма смисъл да държа.
95
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 99брех, брех, че и "батко" се изкара. Внимавай с изхвърлянията, че може да ти почукат утре на вратата и ни фондове, ни имоти ще останат.
94
10
 
11
 
! Отговори
до 99 преди 3 години
Ипотечните лихви към момента са 3 пъти по-ниски от доходността, която може да ти даде кой да е инвестиционен фонд. Само отбелязвам. Само мaлoyмник би държал толкова пари в банка без да прави нищо с тях. В банка държа джобни пари за спешни разходи (не повече от 50к лв.), а останалите циркулират насам-натам, за да носят доходност.
93
9
 
11
 
! Отговори
до 99 преди 3 години
Нека ти обясня. И аз ги имам тези пари, но лихвите на кредитите в момента са 2.20% за ипотечен (това ми дадоха като премиум клиент). Готови пари за имот не давам никога- въртя ги из фондове. Не си дорасъл, моето момче, да спориш с успелите батковци.
92
12
 
8
 
! Отговори
до 97 преди 3 години
Моята мечта е бая по-различна. Да завърша топ университет с отлична диплома (постигнато). Да построя кариера и постоянно да уча нови неща- това и правя по цял ден. Да съм ръководител в добра компания (постигнато), да имам заплащане много над средното за страната (постигнато от 10 години насам и постоянно расте), да имам вила и къща в София (постигнато), да имаме с жена ми 2 чисто нови коли (постигнато отдавна), които да сменяме на 2-3 години за нови (това и правим). Да образовам децата си.
91
4
 
4
 
! Отговори
до 86 преди 3 години
как купуваш куща за 90 000 евро на кредит, без да имаш пари в брой??? аз имам 150 000 евра в банката и още нищо не съм купил, гледам само за инвестистионни имоти...но са много скъпи сделките, за сега по мое наблюдение или просто не ми предлагат хубавите сделки.
90
7
 
7
 
! Отговори
до 96 преди 3 години
Да ти кажа, ударихме джакпота със съседи. Канадци с 2 дечица- разкошни симпатяги, програмисти. Другите ми съседи са архитект и дизайнерка с малко детенце, а третите- отново ИТ специалисти с 3 деца. Не се краде, кметицата на селото е много симпатична и изпълнителна, радва се на новите жители. Масово нови или реновирани къщи, абе- красота. Още не мога да повярвам какво купихме за колко малко пари. Даже все по-често го използваме за постоянно жилище и прекарваме доста време там хоум офис.
89
1
 
7
 
! Отговори
Бай Пешо преди 3 години
До 86Ако търсиш природа, чист въздух, добри съседи и парцел поне декар избягай поне 40км. от София. По-близо няма. Пълно е със сноби. Ако е имало отдавна е изкупено и на това място направен Делта-Мелта хил, и прочие "отровени" комплекси, за хора обичащи робството и затвора.
88
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте писали за апартаменти! Бумът е за закупени КЪЩИ. Целият ИТ сектор в София (разбирай 150 000 души) накупи къщи по време на кризата.
87
3
 
5
 
! Отговори
Бай Пешо преди 3 години
До Анонимен 88Да банките са инвеститора, и печелят. Обаче като спрат хората да им купуват тези кутийници, банките по между си ще се надцакват ли? Не, ще започнат да се отървават. В момента балона се държи от изпрани пари голяма част от които идват от Европа по различни програми. Като спре Европа да дава, защото и те нямат, тогава какво ще се пере? Виж че Европа е на прага на огромна криза, която не се е усетила, защото още са затворени. Като ги отворят ще видят щетите от бурята.
86
3
 
5
 
! Отговори
До 86 преди 3 години
Подкрепям. Апартамент не бих купил, но виж- къща до София е точно това, което търся в момента. Разбира се, не от смешните комплекси тип Делта Хил и подобни за сноби без особено висок доход. Търся двор поне декар и половина, гледка, природа, чистота, добри съседи.
85
1
 
19
 
! Отговори
Голям майтап..... преди 3 години
Бнките и строителните тарикати събраха парите на провинциалните *** !Като са рекли София та София....Не след много време ще им съберат и "новите жилища".
84
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички безработни вече брокерчета са влезли да коментират и да надуват балона. Ситуацията е смешна направо. Много глупави хора има в бг, затова и с такива манипулации брокерчетата успяват да надуват балона вече 2 години. Не си ли взехте поука от 2008г? Не бяха ли същите статии и приказки за безкрайно увеличаване на цените и "инвестиране"?
83
0
 
18
 
! Отговори
Sw до 78 преди 3 години
Точно това се опитвах да кажа в началните постове под статията. По - луди ли са банките, да дадат кредити на ***, на никаква лихва при "растяща инфлация"? Печелят нещо - вярвайте! Ама *** акъл акъл, мисли че ще го "върне" заема след 2-3 години, като удари "хиперинфлацията" и с 2-3 заплати е готов. Да-а ама не. Свърши тая мътна вода 96-99 г.. Понапечели се някой друг *** покрай големите кредитни милионери, но не и сега. Банките си знаят сметките. По -хитри са от нас, не се напъвайте.
82
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо няма да падне и няма как да падне, защото банките са и инвеститори, и държат строителните фирми, и някои от брокерските къщи. Само дето "инвестират" парите, които се вкарват в тях, после прибират лихвите от ипотекираното жилище. Който си мисли, че такъв пазар в регулиран от нещо друго, много има да се надява на нещо добро.
81
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно верни новини. Нямам колега, който да не купи къща до София да работи от там и децата му да играят на воля. Въпреки че имаме вила в Симеоново, там въздухът е мръсен и взехме имот на 30км от града- басейн, прекрасна гледка, готова за живеене къща за има няма 90 000 евро. Изплащаме я за 5 години с жена ми и забравяме. Това е профилът на купувача- квалифициран човек със заплата поне 2 пъти над прага. Няма как сервитьор да купи каквото и да е, например.

Спонсорирани публикации