В България плащаме най-ниски разходи за електроенергия в ЕС

30 яну 2021 10:16, Александър Попов
142
В България плащаме най-ниски разходи за електроенергия в ЕС
Снимка: БГНЕС

В България разходите за електроенергия остават най-ниски в ЕС, показва анализ на данните на Евростат за 2019 г., направен от Института за енергиен мениджмънт (ЕМИ). България е на последно място сред държавите-членки на ЕС с пълна крайна цена за електроенергия от 0,0976 евро/кВтч, около три пъти по-ниска от най-високата, която плащат в Германия - 0,2992 евро/кВтч. Нашите цени са съпоставими с тези в Турция и Молдова. При сравнение със съседните пазари се вижда, че домакинствата в Румъния плащат с 42% по-високи сметки за електроенергия, а тези в Гърция - със 70% повече. Електроенергийните разходи на домакинствата в западните ни съседки на свой ред са средно с 18% по-ниски от българските.

Анализът разкрива един любопитен факт - мрежовите разходи в България (0.0256 евро/кВтч) са 2 пъти по-ниски от средните за ЕС и са 3-4 пъти по-ниски от страните-рекордьори - Белгия, Лихтенщайн и Германия. Експертите изразяват тревогата си, че при все по-амбициозните цели и драматични изисквания пред мрежовите компании, мрежовите цени в България остават устойчиво сред най-ниските нива не само в ЕС, но са на 35-то място от 38-те европейски държави. След нас са само Република Северна Македония, Малта и Грузия.

Ако все по-високите изисквания към мрежите в следващите десетилетия не намират своето отражение в сметките на крайните потребители чрез съответни ценови решения и регулаторни интервенции, би било логично за тяхното развитие, модернизация и дигитализация да се насочи публичен ресурс, посредством специфични инструменти за подкрепа, европейски средства, публично-частни партньорства, нисколихвено финансиране и т.н., заключават експертите от ЕМИ.

В досега оповестените стратегии, програми, планове и многогодишни финансови рамки на националните институции този факт не изглежда да се отчита, предупреждават те.

Целият анализ може да прочетете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още по темата: цена на тока
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Онзи ден КЕВР вдигна цената на газта!Честито, избиратели!
111
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази лъжа наскоро я писахте и пак ви се смяхме.Да не би да мислите, че като я попетите и някой ще вземе да ви повярва?
110
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега по повод това проучване ще вдигнат цените на тока щот не може да сме по-назад от Европа, ама понеже не може да се вдига всичко заплатите ще останат за по нататъка.
109
0
 
3
 
! Отговори
хх преди 3 години
Гл уп ако,но не плащаме най-ниския ток,производство и крайна цена,кажи колко е разликата-80%
108
0
 
11
 
! Отговори
Беселина преди 3 години
Тази т.нар. "новина" ни подготвя за увеличение на цените на тока.
107
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"X" Doubt.
106
1
 
8
 
! Отговори
Истина преди 3 години
В България заплатите на мнозинството са многократно по-ниски дори от пенсиите в Европа да ен говорим че б корумпирана олигархия върши геноцидна политика срещу безработни, инвалиди и др, социално слаби. Щом по време на кризата пенсионерите станаха по-добре от безработните и болните т.к поне има някакви средства за оцеляване а и някои близки до властта имат големи пенсии и отделно и заплати Като тръгнете да сравнявайте цение с ЕС не гледайте като коне с капаци както конмунистите избили милиони
105
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми нема кой да крадът... Оставиха хората на просяща тояга. На хората им остана да ги избият и после да умрат...
104
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евростат да пристигнат и да изкарат месец на БГ заплата и БГ пенсия и да си платят тока и нека пишат тогава доклади ...даже ще им останат и жълти стотинки за самочувствие ...
103
0
 
14
 
! Отговори
дърт преди 3 години
300лева пенсия, 160 лева ток - без пари работа!
102
0
 
17
 
! Отговори
ЕДНО ЗОМБИ преди 3 години
ТЕЗИ ДЕТО ГО ИЗЧИСЛИХА ЗАЩО НЕ СРАВНЯТ ЗАПЛАТИТЕ И ПЕНСИИТЕ В европейския ви съюз И ТОГАВА ДА ГОВОРЯТ И ПИШАТ !!! СТИГА СТЕ СЕ ПОДИГРАВАЛИ С ИЗМЪЧЕНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД И ВЪРВЕТЕ ПО ДЯВОЛИТЕ !!!
101
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам 180 лв ток за една отопляема стая с климатик и работя за 670 лева кво му е евтиното дибили.
100
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как така най-ниски разходи? Веднага да се поправи това недоразумение, от другия месец двоен скок на цените, да се затворят два блока на Козлодуй и никакво строене на Белене... Казах!
99
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни глупости!Евтина манипулация!Я извадете на едно средностатистическо немско 4-членно семейство колко % от семейния доход отиват за разход на ток и колко на същото българско!
98
3
 
28
 
! Отговори
Xaxi преди 3 години
Еййййй *** мръсни... 400 лева ток за миналият месец и 300 за този месец... С две економични печки... Миналата година за същия период седейки в къщи по 120 лева ток съм плащал... Какви тапотии говорите ... Най скъпите услуги са в Бг благодарение на Бойко продажника и сие. Гръм да ви утепе !!!!!
97
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и заплатите са най ниски, ама никой не пише за това.
96
0
 
18
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Абе само забележете, че тая новина е таГната и вече 24ч стои сред новите, а отдавна трябваше да е на 3 или 4 страница назад.Май наистина ни подготвят за увеличение.Та сега ни омайват."Спокойно Гошо, спокойно" казваше на прасето бай Стамат докато точеше ножа си.
95
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера КЕВР увеличи, отново, цената на природния газ.И от поне 10 години у нас електроенергията изобщо не е най-евтината в Европа.Мазнярите - писачи няма кого да манипулират отдавна. Не знам как ще заработват след пролетта. Но те са безгръбначини, ще се лепнат просто за следващия гостоприемник, като всеки ***.
94
0
 
29
 
! Отговори
Пак се почна... преди 3 години
А нещо за доходите да кажете?!Искате цени като във Франция, ама заплати като в колониите.
93
0
 
34
 
! Отговори
Гурбетчия преди 3 години
Леле мале периодично чета тези Haгли поръчани статии. Ужас в България е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО скъпо. И ако се има предвид че има пенсионери които живеят с 300 лева и че има много хора които работят за 700/800 лева цените в това число и цената на електричеството в България е ПРЕКАЛЕНО висока

Спонсорирани публикации