В България плащаме най-ниски разходи за електроенергия в ЕС

30 яну 2021 10:16, Александър Попов
142
В България плащаме най-ниски разходи за електроенергия в ЕС
Снимка: БГНЕС

В България разходите за електроенергия остават най-ниски в ЕС, показва анализ на данните на Евростат за 2019 г., направен от Института за енергиен мениджмънт (ЕМИ). България е на последно място сред държавите-членки на ЕС с пълна крайна цена за електроенергия от 0,0976 евро/кВтч, около три пъти по-ниска от най-високата, която плащат в Германия - 0,2992 евро/кВтч. Нашите цени са съпоставими с тези в Турция и Молдова. При сравнение със съседните пазари се вижда, че домакинствата в Румъния плащат с 42% по-високи сметки за електроенергия, а тези в Гърция - със 70% повече. Електроенергийните разходи на домакинствата в западните ни съседки на свой ред са средно с 18% по-ниски от българските.

Анализът разкрива един любопитен факт - мрежовите разходи в България (0.0256 евро/кВтч) са 2 пъти по-ниски от средните за ЕС и са 3-4 пъти по-ниски от страните-рекордьори - Белгия, Лихтенщайн и Германия. Експертите изразяват тревогата си, че при все по-амбициозните цели и драматични изисквания пред мрежовите компании, мрежовите цени в България остават устойчиво сред най-ниските нива не само в ЕС, но са на 35-то място от 38-те европейски държави. След нас са само Република Северна Македония, Малта и Грузия.

Ако все по-високите изисквания към мрежите в следващите десетилетия не намират своето отражение в сметките на крайните потребители чрез съответни ценови решения и регулаторни интервенции, би било логично за тяхното развитие, модернизация и дигитализация да се насочи публичен ресурс, посредством специфични инструменти за подкрепа, европейски средства, публично-частни партньорства, нисколихвено финансиране и т.н., заключават експертите от ЕМИ.

В досега оповестените стратегии, програми, планове и многогодишни финансови рамки на националните институции този факт не изглежда да се отчита, предупреждават те.

Целият анализ може да прочетете тук


142
Още по темата: цена на тока
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Онзи ден КЕВР вдигна цената на газта!
Честито, избиратели!
124
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази лъжа наскоро я писахте и пак ви се смяхме.
Да не би да мислите, че като я попетите и някой ще вземе да ви повярва?
123
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега по повод това проучване ще вдигнат цените на тока щот не може да сме по-назад от Европа, ама понеже не може да се вдига всичко заплатите ще останат за по нататъка.
122
0
 
3
 
! Отговори
хх преди 1 месец
Гл уп ако,но не плащаме най-ниския ток,производство и крайна цена,кажи колко е разликата-80%
121
0
 
6
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
В България получаваме и най-ниските заплати в ЕС изедни.ци ненаядени !!
120
0
 
11
 
! Отговори
Беселина преди 1 месец
Тази т.нар. "новина" ни подготвя за увеличение на цените на тока.
119
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"X" Doubt.
118
1
 
8
 
! Отговори
Истина преди 1 месец
В България заплатите на мнозинството са многократно по-ниски дори от пенсиите в Европа да ен говорим че б корумпирана олигархия върши геноцидна политика срещу безработни, инвалиди и др, социално слаби. Щом по време на кризата пенсионерите станаха по-добре от безработните и болните т.к поне има някакви средства за оцеляване а и някои близки до властта имат големи пенсии и отделно и заплати Като тръгнете да сравнявайте цение с ЕС не гледайте като коне с капаци както конмунистите избили милиони
117
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми нема кой да крадът... Оставиха хората на просяща тояга. На хората им остана да ги избият и после да умрат...
116
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Евростат да пристигнат и да изкарат месец на БГ заплата и БГ пенсия и да си платят тока и нека пишат тогава доклади ...даже ще им останат и жълти стотинки за самочувствие ...
115
0
 
14
 
! Отговори
дърт преди 1 месец
300лева пенсия, 160 лева ток - без пари работа!
114
0
 
17
 
! Отговори
ЕДНО ЗОМБИ преди 1 месец
ТЕЗИ ДЕТО ГО ИЗЧИСЛИХА ЗАЩО НЕ СРАВНЯТ ЗАПЛАТИТЕ И ПЕНСИИТЕ В европейския ви съюз И ТОГАВА ДА ГОВОРЯТ И ПИШАТ !!! СТИГА СТЕ СЕ ПОДИГРАВАЛИ С ИЗМЪЧЕНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД И ВЪРВЕТЕ ПО ДЯВОЛИТЕ !!!
113
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имам 180 лв ток за една отопляема стая с климатик и работя за 670 лева кво му е евтиното дибили.
112
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как така най-ниски разходи? Веднага да се поправи това недоразумение, от другия месец двоен скок на цените, да се затворят два блока на Козлодуй и никакво строене на Белене... Казах!
111
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пълни глупости!
Евтина манипулация!
Я извадете на едно средностатистическо немско 4-членно семейство колко % от семейния доход отиват за разход на ток и колко на същото българско!
110
3
 
28
 
! Отговори
Xaxi преди 1 месец
Еййййй *** мръсни... 400 лева ток за миналият месец и 300 за този месец... С две економични печки... Миналата година за същия период седейки в къщи по 120 лева ток съм плащал... Какви тапотии говорите ... Най скъпите услуги са в Бг благодарение на Бойко продажника и сие. Гръм да ви утепе !!!!!
109
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То и заплатите са най ниски, ама никой не пише за това.
108
0
 
18
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 1 месец
Абе само забележете, че тая новина е таГната и вече 24ч стои сред новите, а отдавна трябваше да е на 3 или 4 страница назад.
Май наистина ни подготвят за увеличение.
Та сега ни омайват.
"Спокойно Гошо, спокойно" казваше на прасето бай Стамат докато точеше ножа си.
107
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вчера КЕВР увеличи, отново, цената на природния газ.
И от поне 10 години у нас електроенергията изобщо не е най-евтината в Европа.
Мазнярите - писачи няма кого да манипулират отдавна. Не знам как ще заработват след пролетта. Но те са безгръбначини, ще се лепнат просто за следващия гостоприемник, като всеки ***.
106
0
 
29
 
! Отговори
Пак се почна... преди 1 месец
А нещо за доходите да кажете?!
Искате цени като във Франция, ама заплати като в колониите.