В България плащаме най-ниски разходи за електроенергия в ЕС

30 яну 2021 10:16, Александър Попов
142
В България плащаме най-ниски разходи за електроенергия в ЕС
Снимка: БГНЕС

В България разходите за електроенергия остават най-ниски в ЕС, показва анализ на данните на Евростат за 2019 г., направен от Института за енергиен мениджмънт (ЕМИ). България е на последно място сред държавите-членки на ЕС с пълна крайна цена за електроенергия от 0,0976 евро/кВтч, около три пъти по-ниска от най-високата, която плащат в Германия - 0,2992 евро/кВтч. Нашите цени са съпоставими с тези в Турция и Молдова. При сравнение със съседните пазари се вижда, че домакинствата в Румъния плащат с 42% по-високи сметки за електроенергия, а тези в Гърция - със 70% повече. Електроенергийните разходи на домакинствата в западните ни съседки на свой ред са средно с 18% по-ниски от българските.

Анализът разкрива един любопитен факт - мрежовите разходи в България (0.0256 евро/кВтч) са 2 пъти по-ниски от средните за ЕС и са 3-4 пъти по-ниски от страните-рекордьори - Белгия, Лихтенщайн и Германия. Експертите изразяват тревогата си, че при все по-амбициозните цели и драматични изисквания пред мрежовите компании, мрежовите цени в България остават устойчиво сред най-ниските нива не само в ЕС, но са на 35-то място от 38-те европейски държави. След нас са само Република Северна Македония, Малта и Грузия.

Ако все по-високите изисквания към мрежите в следващите десетилетия не намират своето отражение в сметките на крайните потребители чрез съответни ценови решения и регулаторни интервенции, би било логично за тяхното развитие, модернизация и дигитализация да се насочи публичен ресурс, посредством специфични инструменти за подкрепа, европейски средства, публично-частни партньорства, нисколихвено финансиране и т.н., заключават експертите от ЕМИ.

В досега оповестените стратегии, програми, планове и многогодишни финансови рамки на националните институции този факт не изглежда да се отчита, предупреждават те.

Целият анализ може да прочетете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още по темата: цена на тока
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не само тока ни е най-нисък, най-ниски са заплатите, пенсиите, детските, стандарта на живот, здравеопазването и .........
91
6
 
22
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
В "бедна" Русия горивата и тока са 2 пъти по-евтино от Българско, а заплатите им са със 100 долара повече, цените на храните са еднакви. Нали сме в ЕС, щяхме да ходим всички на почивка н Канарските острови, както твърдеше преди 32 г днес евродупетатът Александър Йорданов от СДС/ГЕРБ?
90
0
 
19
 
! Отговори
Подготвят ни преди 3 години
за следващото увеличение и то не малко явно...
89
1
 
32
 
! Отговори
God преди 3 години
Хайде сега кажете 1 германец какъв % от дохода си дава за най-скъпият ток в ЕС и колко дава 1 българин за най-евтиния (уж) ток в ЕС. Ако се гледат номинални стойности, то и горивата ни минавата за евтини, но като ги прекараме през покупателната способност на българина нещата се оказват доста по-различни.
88
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само дето това е чиста цена за KW а отделно се добавя пренос и достъп до мрежата, както се начисляват и липсите(кражбите). В Гърция тока е по-скъп, но там пък в цената влиза данък битови отпадъци. Тоест заплащаш си толкова битови отпадъци колкото ток си консумирал. Ако имаш имот, който не ползваш през цялата година не му плащаш и битовите отпадъци за разлика от в България.
87
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А, България колко ВЕЦ-ве и един АЕЦ, остава да плаща повече от другите страни. А, радиацията от АЕЦ и пораженията по реките от ВЕЦ-вете, кой ще плати?
86
0
 
22
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Тая рекламна статия пак сте я пуснали. Поне всеки би трябвало да е наясно,че в рекламата истината изобщо не е задължителна.
85
3
 
5
 
! Отговори
няма бе,човек преди 3 години
До MmmmmЗа кой да гласуваме?За мая общата или за слафчу?Или за бабикяните?Просто няма за кой!А това дето го пишеш си го знаем,не откривай топлата вода!
84
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С най малките заплати....
83
0
 
14
 
! Отговори
НЕКради преди 3 години
Тва са глупости. Плащаме загуби пренос (разбирай кражби), задължения към обществото. Бизнесът който е в производството, вече е на свободен пазар, а там цените са двойно по-големи през зимните месеци, плаща се cos-fi дори за капацитивен товар - съответно пак потребителите плащат тоя масраф, защото това формира крайната цена на продуктите, които консумираме всеки ден (далеч по-определящо отколкото пряката крайна цена на енергията за домакинствата)
82
0
 
39
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Супер новина.Чувствам се по богат от немеца.Да го бяхте казали на баба Зорка от 6тия етаж, дето след 50г.стаж едвам взимаше 300лв пенсия. Зимата си пускаше парното в едната стая от 17 до 6ч сутринта, а чиниите си миеше със студена вода, че да пести от бойлер.Дъщеря й я намери завита под два юргана...Наглеци долни.... КЕВР ни сваля по пет кожи, а медиите ни обясняват колко сме добре.Поредната чудесна статия.
81
0
 
18
 
! Отговори
А ДОХОДИТЕ ????? преди 3 години
В БГ сме със най- мизерните доходи в ЕС !!!!
80
7
 
2
 
! Отговори
д-р Иванов преди 3 години
Цената на тока не ни вълнува. Има ТЕЦ - топло навсякъде, топла вода без лимит , цената е по малка в сравнение с отопление с клими и бойлер. Другите дгд.
79
10
 
3
 
! Отговори
До Константинов преди 3 години
Виж съседите, някой да не се е вързал за теб, иначе не ти вярвам. За четири членно семейство, освен изброените от теб уреди захранваме микровълнова, компютър, два лаптопа, 4 смартфона и два телевизора, греем се с два климатика пет помещения така, че да ходим на къс ръкав. Готви се всеки ден, къпем се всеки ден. Последната сметка за ток ни е 190 лева.
78
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нежно ни готвят за нови цени на тока...
77
0
 
4
 
! Отговори
Няма значение преди 3 години
А бе ***,кажи колко е цената за крайния потребител,не лъжи хората колко е цената на производството,едното нищо общо няма с другото,в БГ колко плащат на работниците дали 2500евро,или 1500лева?да не говориме заосигуровките и др,
76
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде пак,някой си отбива водата отдалеч...Очаквам тия дни да почнат главочите от КВЕР да мелят,така и така,не може,в ЕС да имаме най евтиния ток,засрамете се.
75
12
 
4
 
! Отговори
Кочо преди 3 години
С най ниски заплати и пенсии сме в ЕС, но всеки член от семейството е с кола. Ако бяхме с по висока заплата, кой знае по колко коли ще имаме?
74
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Аз не познавам човек, който да работи под прага (дори близко до прага), освен наш приятел учител, който взима около 1500лв., но работи и в ...което не е много, но е ок като заплата. И лекари познавам, които работят уж за 2000лв., ама по разни пера и пътеки докарват петцифрени суми. Иначе си прав- на минимална работят само чистачите."Аз да! Наркооп Кнежа, обл. Плевен.Продавачите взимат част от почти МРЗ, (не средна!) в стока, иначе пари само част.
73
2
 
6
 
! Отговори
У преди 3 години
За да неутрализирате малко от малко повишенията които 100% ще има, сменяйте уреди, крушки, кой каквото може! Където може изолирайте тавани и стени. Най-много харчат бойлери, отопление(ако са радиатори). Скоро гледах бележки от преди 10-15г и сме харчили около 2пъти по-вече ток. Имаме приятели в Дрезден, които намалиха консумацията до почти нулева, там имат и данъчни облекчения. Цялата къща е в панели, термопомпи, но могат и да продават ток-имат два ел-мера-входящ и изходящ. Тук още не може!

Спонсорирани публикации