В България плащаме най-ниски разходи за електроенергия в ЕС

30 яну 2021 10:16, Александър Попов
142
В България плащаме най-ниски разходи за електроенергия в ЕС
Снимка: БГНЕС

В България разходите за електроенергия остават най-ниски в ЕС, показва анализ на данните на Евростат за 2019 г., направен от Института за енергиен мениджмънт (ЕМИ). България е на последно място сред държавите-членки на ЕС с пълна крайна цена за електроенергия от 0,0976 евро/кВтч, около три пъти по-ниска от най-високата, която плащат в Германия - 0,2992 евро/кВтч. Нашите цени са съпоставими с тези в Турция и Молдова. При сравнение със съседните пазари се вижда, че домакинствата в Румъния плащат с 42% по-високи сметки за електроенергия, а тези в Гърция - със 70% повече. Електроенергийните разходи на домакинствата в западните ни съседки на свой ред са средно с 18% по-ниски от българските.

Анализът разкрива един любопитен факт - мрежовите разходи в България (0.0256 евро/кВтч) са 2 пъти по-ниски от средните за ЕС и са 3-4 пъти по-ниски от страните-рекордьори - Белгия, Лихтенщайн и Германия. Експертите изразяват тревогата си, че при все по-амбициозните цели и драматични изисквания пред мрежовите компании, мрежовите цени в България остават устойчиво сред най-ниските нива не само в ЕС, но са на 35-то място от 38-те европейски държави. След нас са само Република Северна Македония, Малта и Грузия.

Ако все по-високите изисквания към мрежите в следващите десетилетия не намират своето отражение в сметките на крайните потребители чрез съответни ценови решения и регулаторни интервенции, би било логично за тяхното развитие, модернизация и дигитализация да се насочи публичен ресурс, посредством специфични инструменти за подкрепа, европейски средства, публично-частни партньорства, нисколихвено финансиране и т.н., заключават експертите от ЕМИ.

В досега оповестените стратегии, програми, планове и многогодишни финансови рамки на националните институции този факт не изглежда да се отчита, предупреждават те.

Целият анализ може да прочетете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още по темата: цена на тока
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
30
 
! Отговори
22 преди 3 години
АМА СМЕ И С НАЙ-НИСКИ ДОХОДИ ОТ ЗАПЛАТИ, НАЛИ !!!!!!!!!!!!
71
2
 
9
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Вежте спадовете на ел.напрежението в мрежата ни.И да се оплачете - глас в пустиня !Знаете ли, колко процента най-много може да варира ел.напрежението в Германия ?!Там може да си потърсиш правата, ако получаваш ел.енергия извън стандарта им.
70
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заплатата на учители се плаща от заплатата на работници в заводите.А заводи няма поради лошата обраьованост на населението.Ето затова учителят не заслужава 1500 лева защото няма кой да му ги плати а такъв няма защото работниците са зле образовани от същите тези учители и чуждите инвеститори ни отбягват защото ням добри работници
69
1
 
7
 
! Отговори
Vako преди 3 години
До 67аха ясно работите за западни държави.Тоест чужденец в собственната държава.Щото не вярвам да ви плащат колкото на техните граждани за същата работа.
68
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я сега дайте една статия ....Колко електроенергия може да си купи българин и германец със средна работна заплата при тези цен------12 евра месечна такса за 4500 квт годишно ..
67
1
 
15
 
! Отговори
Истината преди 3 години
И кво от това ?А заплатите 100 процента по малки от тези в ЕС.И излиза че пак най скъп ни е тока .
66
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тия реактори в белене работят вече в уккрайн мисля... така , че не ги мислете
65
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Споко. С толкова умни правителства скоро ще започнем да внасяне от навън, защото все е крадлива ***. Тия реактори в Белене ще ръждясат и ще плащаме на "наш човек" за да се "отървем" от тях. Толкова за българската пр0ст0тия и "безкръвната революция".Навремето са избивали предните до девето коляно, зада се знае, че няма да се подсмърча по старото. Ние кого убихме? Всеки, който е бил в политиката трябва да се очисти, за да дойдат нови и после и тях...
64
13
 
5
 
! Отговори
до 70 преди 3 години
Ами айде смятай. 3500 бруто е средната заплата в Германия, демек 2100 евро нето. У нас средната заплата е 1400лв. (в действителност е над 2000, че сигурно и повече заради заплатите в плик). Демек 1100лв. нето. Разликата е под 4 пъти (дори с взет сив сектор предвид). Ако го махнем, ще стане 2.5 пъти. Смятай сега и цените на тока. Ама *** обича да си лае как е 20 пъти по-беден от европееца, което далеч не е така. Факт, че важни професии са нископлатени у нас. Не може учител да взима 1500лв...
63
3
 
15
 
! Отговори
До днеса преди 3 години
Я сега дайте една статия ....Колко електроенергия може да си купи българин и германец със средна работна заплата при тези цени .....
62
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бъде истински европейци! Да се дигне цената! Заплатите разбира се, не е нужно да се вдигат, и това е европейско.
61
16
 
5
 
! Отговори
до 67 преди 3 години
Аз познавам няколко души, които работят под прага- синът ми, който е студент и работи за 2500лв. в немска компания, както и жена ми, която е на половин ден за 2800лв. в американска компания, но паралелно има и свой малък бизнес. Мисълта ми е- ние сме образовани хора и взимаме добри доходи, както и всички около нас. Осъзнавам, че доста народ работи за малко пари, но 90% от хората с ниски заплати сами са си ги избрали и примирили с това. Да, лекари и учители взимат малко, което е тъжно...
60
18
 
6
 
! Отговори
до 60 преди 3 години
Аз не познавам човек, който да работи под прага (дори близко до прага), освен наш приятел учител, който взима около 1500лв., но работи и в частно училище, и уикендите в една Академия за деца, та сумарно докарва 5к месечно, което не е много, но е ок като заплата. И лекари познавам, които работят уж за 2000лв., ама по разни пера и пътеки докарват петцифрени суми. Иначе си прав- на минимална работят само чистачите.
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ххаахаххаба
58
0
 
21
 
! Отговори
AC/DC преди 3 години
Това е нагла, опашата лъжа, освен това има чести прекъсвания на захранването и сериозни отклонения в напрежението и то не само по селата.
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали е капитализъм( но в България)?Що сме най-беднив ЕС?
56
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 60 Не всичко е такова, каквото си мислиш, че е.
55
23
 
6
 
! Отговори
до 51 преди 3 години
Кой работи на минимална, освен чистач и мияч, би ли ми казал? Че даже на нашата чистачка в офиса даваме 1100лв. и работи на още едно място на минимална на половин ден. Минималната заплата е инструмент на сивата икономика. Уж всеки я взима, ама дефакто под масата взима поне двойно.
54
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обаче ревеме, че ТЕЦ-овете са на загуба и инало нужда от субсидии. Без тея субсидии, цената на тока ще стане 2-2.5 пъти по-висока.
53
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А за над 30% установиха от Евростат че не могат да си позволят да се отопляват нормално. Добре че зимата не е като в Германия, примерно. Токът от Аец-а е повече за износ, а за българите остава скъпия ток от веи-та и тецове. Когато се повишаваха горивата по света и токът тук се повишаваше с оправдание че цените били свързани и международните цени. Световните цените на горивата паднаха, но нито тока, нито газта, нито отоплението с ТЕЦ намали цената си.

Спонсорирани публикации