В България плащаме най-ниски разходи за електроенергия в ЕС

30 яну 2021 10:16, Александър Попов
142
В България плащаме най-ниски разходи за електроенергия в ЕС
Снимка: БГНЕС

В България разходите за електроенергия остават най-ниски в ЕС, показва анализ на данните на Евростат за 2019 г., направен от Института за енергиен мениджмънт (ЕМИ). България е на последно място сред държавите-членки на ЕС с пълна крайна цена за електроенергия от 0,0976 евро/кВтч, около три пъти по-ниска от най-високата, която плащат в Германия - 0,2992 евро/кВтч. Нашите цени са съпоставими с тези в Турция и Молдова. При сравнение със съседните пазари се вижда, че домакинствата в Румъния плащат с 42% по-високи сметки за електроенергия, а тези в Гърция - със 70% повече. Електроенергийните разходи на домакинствата в западните ни съседки на свой ред са средно с 18% по-ниски от българските.

Анализът разкрива един любопитен факт - мрежовите разходи в България (0.0256 евро/кВтч) са 2 пъти по-ниски от средните за ЕС и са 3-4 пъти по-ниски от страните-рекордьори - Белгия, Лихтенщайн и Германия. Експертите изразяват тревогата си, че при все по-амбициозните цели и драматични изисквания пред мрежовите компании, мрежовите цени в България остават устойчиво сред най-ниските нива не само в ЕС, но са на 35-то място от 38-те европейски държави. След нас са само Република Северна Македония, Малта и Грузия.

Ако все по-високите изисквания към мрежите в следващите десетилетия не намират своето отражение в сметките на крайните потребители чрез съответни ценови решения и регулаторни интервенции, би било логично за тяхното развитие, модернизация и дигитализация да се насочи публичен ресурс, посредством специфични инструменти за подкрепа, европейски средства, публично-частни партньорства, нисколихвено финансиране и т.н., заключават експертите от ЕМИ.

В досега оповестените стратегии, програми, планове и многогодишни финансови рамки на националните институции този факт не изглежда да се отчита, предупреждават те.

Целият анализ може да прочетете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още по темата: цена на тока
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е цинично!Как ще ни сравняват с Германия,като там средната заплата е 3,500 евро!
31
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ХахахаТрябва да плащаме 3 апартамента и 5 Катуна които крадат. Това било оправдание,че плащаме най-ниския ток в ЕС.Кога е НАРОДНИЯ СЪД!!!
30
2
 
19
 
! Отговори
Проста зависимост преди 3 години
Повече Аец по-ефтин ток повече панели и перки по скъп ток.
29
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нахални и безсрамни като банкянския комунистотнесено към доходите - цената на тока е най-висока в българиятокива писачи направо са си за въжето обслужват чужди интелреси
28
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама то и доходите ни са най-ниски в ЕС?!?А иначе, в Гърция общите разходи за ток, вода и локално парно излизат около 35 - 40 евро, иначе казано не повече от 3-4% от заплатата, докато в Гербаво - Пеевски Бантустан излизат, особено зимата, излизат около 100 евро, иначе казано около 20% от заплатата...Честито другари!
27
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутрата в затвора!!!
26
12
 
7
 
! Отговори
Олбрайт преди 3 години
Не е честно българите да плащат толкова ефтин ток.
25
3
 
32
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
Що не напишете дали в Германия 80% от заплатата ти отива за ток?Пишете простотии колкото още повече да намразваме Тиквата дето преди много години обеща 1500 лева минимална заплата и 500 лева минимална пенсия!
24
1
 
11
 
! Отговори
Tanasis преди 3 години
Време е да ги увеличите
23
2
 
47
 
! Отговори
Непозната преди 3 години
Евростат какво казва за размера на заплатите в България, да не би да са най-високите в Ес? Да не говорим храната колко е по-скъпа в България от останалите страни в ЕС. Голямо безобразие. И имат нахалството да ни занимават с тези стъкмистики.
22
40
 
5
 
! Отговори
! преди 3 години
Цената на тока е ниска благодарение на водената политика на г-н Борисов и ГЕРБ. Ако Станишев ни беше заробил с руският аец сега щяхме да плащаме по ?1 на час.
21
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това което плащаме като разход всъщност са пари кам партията. Не сте ли чували за "обръчите от фирми"?
20
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Признавам си.Гениални са управителите в измишльотините как да ни скубят.Сега измислили да им броим по 400 лв за технически паспорт на сграда.Освен това пак сменяме топломери и водомери,въпреки,че моят топломер е дистанционен...
19
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нормално в друга държава за 15 години тока не е изгасвал нито веднъж, в републиката на мутрите всеки път като се прибера я тока изгасне я водата спре но от български нагли некадърни връзкари толкова
18
1
 
39
 
! Отговори
А преди 3 години
Нещо да напишете за една група, която изобщо не плаща, а другите и поемат разходите?И не заблуждавайте хората, че няма такова нещо, защото енергодружествата така или иначе си прибират парите и за тях е без значение от кого!
17
15
 
0
 
! Отговори
Данко преди 3 години
Мога да си позволя да плащам, щот имам много разходи
16
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стоиш на студено щото няма с какво да си платиш "ефтиния ток"
15
7
 
16
 
! Отговори
Ельоменат преди 3 години
Всъщност цената на тока не е проблемът тук. Тя е наистина малка. Проблемът е, че след него имаш още толкова като цена разни такси и данъци. Да вдигнат тока и да махнат тези данъци не е проблем.
14
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахах да бръкнем сутрешно на русофилите в
13
7
 
5
 
! Отговори
До 13 преди 3 години
То аз и в Австралия не съм живял, но мога със сигурност да напиша че там има кенгура и са доста по умни от тебе.