Ново "Бентли", къща или пълна загуба: Приключението "Биткойн"

Няколко инвеститори споделят историята си
10 фев 2021 13:49, Нели Христова
135
Ново "Бентли", къща или пълна загуба: Приключението "Биткойн"
Снимка: БГНЕС

След като Илон Мъск обяви, че Tesla е купила 1,5 млрд. долара от криптовалутата, цената на биткойна скочи до очарователните 48 хил. долара.

Ентусиастите ще ви кажат, че това е бъдещето на парите, но инвестирането в прословутата нестабилна виртуална валута може да бъде влакче на ужасите и крие риск. Ловът на нови биткойни, използвайки мощни компютри, също води до нарастване на търсенето на енергия - което не е толкова благоприятно за околната среда.

Но ето няколко интересни биткойн приключения.

"Платих за почивката си в Исландия"

Джеймс Сайе работи като технически консултант. За първи път той инвестира в биткойни през 2017 година.

"Бях притеснен да не вложа твърде много пари, затова вложих само около 500 паунда", казва той пред BBC.

"Осребрих го за 2500 лири по време на един от върховете на биткойн и имах страхотна почивка в Исландия - парите бяха полезни, Исландия е прекрасна, но скъпа", казва той.

Джеймс продал своя биткойн през 2018 година, когато цената била все още сравнително ниска, но все пак не съжалява, че е продал криптовалутата си тогава.

"Той е част от плана ми за пенсия"

Хедър Дилейни, основателка на Gallium Ventures, нарича себе си "мълчалив криптоинвеститор". Тя влага едва пет паунда в самото начало и започва бавно и стабилно да ги гради с течение на времето.

"Виждам го като дългосрочна стратегия, което означава, че бързите върхове и спадове не са тези, които ми причиняват безпокойство - въпреки че ме попитайте пак, когато съм близо до пенсионирането си, и ще видим какво мисля тогава!", казва тя.

"Въз основа на това колко съм инвестирал в биткойн с течение на времето спрямо това, което виждам днес, имам 585,41% увеличение на инвестицията си. Никога не съм го осребрявала, но конвертирах някои в други валути, тъй като пазарът се променяше. Познавам много хора, които са правили вълнуващи неща с инвестициите си, но за мен това е част от моя пенсионен план. Знам, че не съм типичен инвеститор", допълва Хедър.

"Той не получи нито стотинка обратно"

"Имахме клиент, чийто биткойн портфейл беше лесен за измама и всичките му пари бяха прехвърлени. Той беше възнамерявал да ги използва като депозит върху къща. Човекът бил изплашен от съобщенията за колебания във валутата и решил да провери портфейла си. Но кликнал върху измамна връзка, която го довела до фишинг сайт, пълен клонинг на истинското нещо", разказва Дейвид Стъбли, основател на фирма за киберсигурност 7 Elements.

Клиентът му имал 84 биткойна, а измамниците прехвърлиха 83 от тях. По това време, през 2017 г. биткойните са на стойност 475 000 долара.

"Проследихме плащането в blockchain (вид споделена цифрова публична книга) - видяхме как се прехвърля по различни портфейли и накрая стигна до портфейл, съдържащ валута от 15 милиона долара. Въпреки че окончателната самоличност на измамниците не можа да бъде идентифицирана, успяхме да замразим портфейлите, така че поне спряхме достъпа до откраднатите средства", допълва той. Клиентът му бил  раздразнен, но философски настроен. Днес тези откраднати биткойни щяха да струват £2,8 милиона.

"Купих си Бентли"

Джавед Хан е независим търговец започва своето приключение с биткойн по една проста причина - удобно е за плащане. "Моето биткойн пътуване не започна като инвестиция. Първоначално това беше форма на превод на пари, не трябваше да чакам потвърждение от банки и така нататък - беше удобно", казва той.

През 2018 година обаче той решава да остави няколко биткойна в портфейла си за да види как цените се покачват. "И преди да се усетя, виждах печалба, което ме изненада. Бях казвал на приятелите си, че го използвам като инструмент за прехвърляне на пари, не бях мислил да инвестирам в него", обяснява Джавед. "През януари 2020 г. осребрих печалбите си от биткойни и си купих Бентли в Дубай, където живея сега. Изпратих видео от шоурума на майка ми и тя се разплака, беше наистина горда."

В биткойни Джавед Хан влага само парите, които би могъл да си позволи да загуби.

"Мисля, че най-доброто време за закупуване на биткойн е, когато никой не говори за това - изчакайте шумотевицата да отшуми", казва той.

"Сметката ми за ток беше 600 долара на месец, когато добивах биткойни"

"Разбрах за Биткойн през 2010 г., но като хардуерен маниак, исках да го добия. В края на 2016 г. купих чифт графични карти за копане и в началото се справях доста добре с тях", разказва електроинжинерът Рохан Мускат.

"Един стартъп, който бях консултирал, ми даде няколко токена Horizon State (друга форма на криптовалута), за да платя част от пътя си, а през януари 2017 г. тези плюс моите активи бяха на стойност 40 000 австралийски долара. Реших да го търгувам малко и разследвах ботове, докато преминавах към по-голям мащаб", казва Мускат.

"Първоначално това се изплати, но сред това цената спадна. Сметката ми за електроенергия достигна 500 до 600 австралийски долара на месец, тъй като майнинг платформата се нуждаеше от толкова много енергия. В крайна сметка продадох добивната екипировка и в момента имам около 2000 австралийски долара в криптовалута. Можех да спечеля повече, ако бях скочил навън, но емоциите и рисковете при търговията ме изгориха и предпочитам да не рискувам", обяснява той.

"Биткойн ми помогна да купя къщата си"

"През 2012 г. стажувах в ИТ компания. По време на обяд си говорихме за малки начини за печелене на пари извън работа. Никой не беше чувал за биткойн, но решихме да го пробваме и прекарахме няколко седмици в него", спомня си Даниел Крокър, който е собственик на бизнес.

"Не продължи дълго, но за щастие се придържах към себе си. Изтъргувах биткойните си през миналото лято и получих половината депозит за къщата си. Все още имам малко, но това не е нещо, на което искам да закрепя бъдещето си.  Познавам хора, които са се задълбочили, но мисля, че вече имах достатъчно късмет", казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
1
 
! Отговори
коко преди 1 година
До Анонимен 71Да именно. Бъдещето на парите е в децентрализираното крипто. Но след максимум 50 години всички видове пари ще изчезнат! Просто защото няма да има нужда от тях! Цялата работа ще се върши от роботи. Човекът ще бъде едно примитивно и никому ненужно същество! Скоро след това роботите ще отлетят в Космоса и ще оставят хората да се оправят сами на Земята...
110
0
 
1
 
! Отговори
коко преди 1 година
До Анонимен 69Кой и как да я забрани като е децентрализирана?? Ще стане точно обратното! Ще забранят правителствата и банките! Те фиатните валути и без това нямат никакво покритие и са 100% измама! Единственият начин да спрат децентрализираното крипто е като спрат и забранят тока и интернета! Което е практически невъзможно!
109
0
 
1
 
! Отговори
коко преди 1 година
До ДамVISA се занимава само с фиатни централизирани активи и няма нищо общо с децентрализираните криптоактиви! Криптото няма нужда от карти и с него се работи по съвсем друг начин! Като например със студен портфейл. Така че не ги бъркай двата щата!!
108
0
 
1
 
! Отговори
Ивайло преди 3 години
До АнгелАз завиждам,но благородно.HOLD:)
107
0
 
4
 
! Отговори
Ангел преди 3 години
Чудя се колко хора ще получат инфаркт от завист ако публикувам скреен шон на 7 цифрената ми сметка в бинанс?
106
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Печалбите на валутния пазар винаги са за сметка на някой друг. Тоест, за една нощ някой забогатява, но и някой обеднява. Зависи от коя страна на монетата ще бъдеш. Дедо ви Сорос така стана най-влиятелния човек с света. Аз затова си карам кротко с акции, облигации, взаимни фондове и т.н. FOREX търговията е за авантюристи.
105
4
 
0
 
! Отговори
Станислав преди 3 години
Вече със все повече енергия се копат все по-малко биткойни и съответно няма балъци да правят изчисленията за транзакциите. Сега една транзакция минава за часове, след 2-3 години една транзакция ще минава за дни и седмици и просто ще се самосрине цялата тази система освен ако не измислят как да го оправят това с тези толкова енергоемки сметки за транзакциите.
104
2
 
2
 
! Отговори
Гробо преди 3 години
Пичови, не се прайте толкоз;))) бит-коенът го въведоха чафутите на Бойха Царот Болгарски,з а да има с какво да се забавлявате, да цъкате по комповете ден и нощ, а си купите нещо за вкъщи, некоя друга жипка, кат Бойха и така няма да се бунтувате срещу Бойха Царот Болгарски. Тва с койните, много ми мяза навремето гат бех овчерин, намеря за овцете зелена трева и те кат запасат забравят за всичко наоколо, дори за хищниците
103
2
 
7
 
! Отговори
Както написах в друг преди 3 години
Както написах в друг форум.ХоДл-вам от 2015. От началото на този булрън кеширах около 160000 лева. По банка, чисти, вече декларирани и приети от НАП.Ако не си прекалено алчен и не се правиш на трейдър пари могат да се изкарат. Много по лесно и да се загубят тъй-като пазара е манипулиран и въобще не е ясно накъде сочи.Към момента не е за инвестиция в крипто, цената е прекалено висока за влизане и по вероятно да загубите парите си отколкото да изкарате нещо.
102
5
 
10
 
! Отговори
мафиозо преди 3 години
Повечето дето пишат нямат никаква идея. Нещата са прости, като в покера. сядат на масата хора с различна сума пари, някои много други малко. Като станат, общата сума си остава същата само, че едни са забогатяли, други обедняли. За да продадеш на по-висока цена трябва някой да купи след теб. Има моменти в които истерията спихва и тогава може да се играе "късо" на борсите и пак да се печели, но не се залъгвайте, че сте голяма работа, че сте изкарали за 1 апартамент днес - утре ще загубите 2...
101
3
 
0
 
! Отговори
V преди 3 години
Тва дет съм го писал да не ва отчайва ;) Ако не вярвате на Сатошито или на Виталик просто си дръжте парите в няколко криптовалути така ще намалите риска. НООО имайте винаги едно на ум. ВЪВ ВСЯКА ИНВЕСТИЦИЯ БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ ИМА РИСК. И в банката да си държите парите може да фалира банката. Така че пишете само хубави работи за Сатошито и Виталик че ако им дойде мен.зи.са мой да свирят край на мача :)))))))))
100
5
 
8
 
! Отговори
Ккк преди 3 години
Тези, които си мислят, че разбират от всичко, много дразнят нас, тези които наистина разбираме от всичко
99
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До VУспех с намирането на достатъчно бърз компютър. Засега, разбиването на криптирани данни, ще отнеме на един масивен дата цънтър, дето гори повече ток от малка европейска страна само 5-10 милиона години.
98
4
 
4
 
! Отговори
V преди 3 години
До ДО V 102А знаете ли как действат криптиращите програми ? Биткойна и американските военни използват една и съща програма за криптиране. Само че всеки си има свой уникален ключ за криптиране .Затова нито военните могат да дешифрират биткойна ниото Сатошито може да дешифрира на военните комуникациите. Военните имат няколко ключа бойни и тренировачни .Бойните се държат в касата на всеки обект и се сменят само при реална бойна обстановка а Сатошито държи ключа на биткойна ;)
97
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До VТея на дъртите, де се събират на панелката пред вас.
96
1
 
11
 
! Отговори
Натоши Сакото преди 3 години
Наточили са брадвата и само чакат още маймуни на клона. Браво на тарикатите !
95
5
 
8
 
! Отговори
Балонджия преди 3 години
Купих си тристаен ново строителство с печалбата от инвестицията ми в Етириум. Не се оплаквам.
94
4
 
1
 
! Отговори
V преди 3 години
А знаете ли кво си мислих аз ? Въпроса със сигурността на криптовалутите е сред най дискутираните и най забулените тайни на планетата. Никой не си ги споделя по разбираеми причини. ОБАЧЕ ако тоя Сатоши Накамото създателя на биткойна пожелае да го деактивира може да го направи ;) И тогава край на филма с биткойните :))) Това е реална заплаха .А тука питат кой ще загуби щом толкова много хора печелят. Ами естествено хартиените пари ще загубят доверие и стойност.
93
6
 
1
 
! Отговори
V преди 3 години
А знаете ли кво си мислих аз ? Въпроса със сигурността на криптовалутите е сред най дискутираните и най забулените тайни на планетата. Никой не си ги споделя по разбираеми причини. ОБАЧЕ ако тоя Сатоши Накамото създателя на биткойна пожелае да го деактивира може да го направи ;) И тогава край на филма с биткойните :))) Това е реална заплаха .А тука питат кой ще загуби щом толкова много хора печелят. Ами естествено хартиените пари ще загубят доверие и стойност.
92
7
 
1
 
! Отговори
V преди 3 години
А знаете ли кво си мислих аз ? Въпроса със сигурността на криптовалутите е сред най дискутираните и най забулените тайни на планетата. Никой не си ги споделя по разбираеми причини. ОБАЧЕ ако тоя Сатоши Накамото създателя на биткойна пожелае да го деактивира може да го направи ;) И тогава край на филма с биткойните :))) Това е реална заплаха .А тука питат кой ще загуби щом толкова много хора печелят. Ами естествено хартиените пари ще загубят доверие и стойност.