Туроператорите дължат 60 млн. лв. за отменени пътувания

До дни изтича срокът, в който трябва да върнат парите
Обновена: 12 мар 2021 09:58 | 12 мар 2021 09:49, Камелия Цветанова
13
Туроператорите дължат 60 млн. лв. за отменени пътувания
Снимка: БГНЕС

Туроператори дължат приблизително още 60 млн. лв. на своите клиенти за предплатени, но отменените заради COVID-19 пътувания. В периода юни - юли 2020 г. сумата се изчисляваше на 155 - 160 млн. лв., или със стотина милиона повече. Това заяви за „Монитор” Любомир Николов - член на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

Въпреки значителния размер на натрупаните задължения към туристите, резервирали пакетни пътувания през изминалата година, помощите за сектора закъсняват.

Още по темата

„Като целева помощ сме получили 1% от оборота, като при някои фирми той спада до 0,01%”, поясни Николов. По думите му финансирането по държавната помощ от 51 млн. лв. за възстановяване на суми на пътници, чиито ваканции са анулирани поради COVID-19, е изплатена на едва една десета от туроператорите.

Според последните данни в сайта на туристическото ведомство, валидни към 1 март 2021 г., общият брой на подадените заявления по нея достига 579, като те са за малко над 31,611 млн. лв. Оценителната комисия към министерството е подготвила документите, с които може да стартират преводите към 86 фирми с изрядни документи.

''Туроператорите правят всичко възможно да възстановят поне част от средствата на своите клиенти, но парите остават блокирани в контрагенти в чужбина. Вече година те се борят да не фалират, защото това би довело и до загуба на пари за туристите”, поясни той.

За да предпазят желаещите да пътуват в условия на пандемия, много от туроператорите повишават застрахователния си лимит за задължителната полица „Отговорност на туроператора”, която при нормални обстоятелства е изградена на оборота от предходната година.

Засега все още е трудно да се определи с точност колко от туристите, пострадали от отмяната на пътуванията, са се възползвали от една от трите предоставяни им опции - ваучер за друга ваканция на същата стойност, смяна на датата на пътуването или възстановяване на средствата. Данните относно едно- или двугодишните ваучери зависят основно от ограниченията в дестинациите, които предлага самият туроператор. От бранша обаче смятат, че между 40 и 60% от клиентите ще изберат почивка на различно място от първоначалното им намерение.

Срокът за връщане на пари за отменени пътувания е до една година от датата на анулирането му и важи за резервации, които са направени до декември 2020 г. Очаква се той да изтече до дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Муттри сър преди 3 години
АМИ ДА ГИ ВЪРНАТ КВО СЕ ПРАЕЯТ НА МОТИКИ АЗ АКО ИМ ДЪЛЖА ЩЕ МЕ ПРЕБИЯТ И ЩЕ СИ ГИ ВЗЕМАТ СЪДЕТЕ ГИ ИЛИ ЗА КОКОШКА НЯМА ПРОШКА ЗА МИЛИОНИ НЯМА ЗАКОНИ
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При демокрацията и пазарната икономика е така - пари само се вземат, пари не се връщат.
9
0
 
3
 
! Отговори
иванова преди 3 години
А някой проверява ли по веригата къде са останали тези пари?Всичко ли,което са платили авансово клиентите, е преведено на туристическите дестинации? Като беше решено да им се плати ПРОЦЕНТ ОТ ОБОРОТА-РЕВНАХА,ЗАЩОТО ПРЕДНИТЕ ГОДИНИ НЕ СА ОТЧИТАЛИ ВСИЧКИ ПРИХОДИ!Е,писна ни да се дават пари на калпак,без сметка,без условия.Сигурно има места,където да се подпомагат дейности с по-голямо основание
8
1
 
5
 
! Отговори
4epa преди 3 години
ЯЛИ И ПИЛИ СЕГА НЯКОЙ ДА ИМ ПЛАТИ СМЕТКАТА - АБЕ СОЦИАЛИСТИ4ЕСКА РАБОТА !!!!!
7
1
 
4
 
! Отговори
4epa преди 3 години
КРЪВ ПОВРЪЩАТ ПАРИ НЕ ВРЪЩАТ !!!!!!!!!!!!!!!! ВЪПРОСА 4Е СА ИЗХАР4ИЛИ КОМИСИОНИТЕ А НЯКОЙ И ГЛАВНИЦАТА - АБЕ ПЛАНИРАНА ЗАГУБА КАТО ПРИ ЦОЦИАЛИСТИТЕ !!!!!!!
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
turoperatorite sa arogantni kradci, koito sa vzeli parite na klientite, paharchili sa chujdite pari, a klientite sa poluchili samo prazen vazduh i nisto ot onova, deto sa platili...snimkite na turoperatorite na stenite v supermarketite do stenite s snimkite na vsichki djobni kradcii i kradilivi kasieri, prodavachi, bankeri, kradlivi partiini lideri, agenti i tehnite kradlivi semeistva...;-)))
5
0
 
6
 
! Отговори
Хотелиер преди 3 години
Хотелите, които не са работили заради кризата са върнали на 100 % парите, преведени от туроператорите . Да ги възстановят обратно на клиентите си. Защо искат от държавата.Къде да го изхарчили. Извършени услуги няма нито от туроператора, нито от хотелс
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оня измисленият"доцент"Драганов на оня измисленият "институт"по туризъм,нещо няма ли мнение по въпросът?
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е къде да тези пари ? Някой по веригата се прави на ударенТук не говорим за единични откази от предплатени услуги, а за проблем в целия свят
2
0
 
15
 
! Отговори
русенец преди 3 години
А вие не искате ли да ги върнете? Не сте ги изяли и изпили, нали? Предполага се, че с капарото сте платили услуги, които ТЕ СА ИЗВЪРШЕНИ. Значи има от кого да си вземете парите, които ДЪЛЖИТЕ и не е нужно да ги искате от държавата. От друга страна сте ЗАСТРАХОВАНИ .:) Или това не е вариант, понеже нашите застрахователи са до един бивши мутри и не са свикнали да дават, а само да вземат. Та, оправяйте се или просто фалирайте.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че малко ли е?