Година пандемия: Спад на износа, 170 000 загубени работни места

Бизнесът иска мерките да бъдат облекчени откъм бюрокрация
15
Година пандемия: Спад на износа, 170 000 загубени работни места
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Загубихме в износа 8%. Вносът спадна с 10%. Ръст на безработицата - около 170 000 са ефективно загубените работни места. Тревожното, което се случи е отказ от инвестиции и спад на потреблението. Светът задлъжня драматично. Световният дълг е около 350% от БВП на човечеството. В България ръстът на външния дълг е 2,3 млрд. лева“. Това обобщи пред БНР Радосвет Радев, изпълнителен председател на Българската стопанска Камара, една година след началото на пандемията.

С коментар по темата се включи Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика и доцент в Софийския университет. Според него е важно да се фокусираме върху това, което предстои.

„В България бяха натрупани добри фискални резерви, които позволиха малко бавно и ненавреме, но да се омекоти ударът... Спадът при БВП е по-малък с около половин процент заради ограничение на държавните разходи специално за заплати. Това донякъде обяснява доброто поведение на данъците. Още не знаем колко фирми ще фалират. Знаем, че има забавяне на обещаното. Около 1,4 млн. души не са включени в каквато и да е схема“, каза той.

В предаването „Неделя 150“ Радев посочи, че е било добре мерките да бъдат облекчени откъм бюрокрация.

„От потреблението на българския пазар липсват парите от българските гастарбайтери. Показателен е фактът, че има ръст на депозитите на населението. Кризата направи хората изключително предпазливи. Някои от мерките бяха направени така, че бяха достъпни за не повече от 10% от стопанските субекти на страната“, коментира той.

Станчев допълни, че процент от фискалния резерв е можело да се използва за временно прекъсване на плащането на преките данъци.

„Не беше направено нищо за увеличаване на разхода за здравеопазване, за да се посрещнат нуждите. По-добре от България фискално е Люксембург и можеше да се разчита на нови заеми, за да послужат те на най-засегнатите по политически причини сектори. Имаме квази данъци и можеше да се спестят пари“, каза той.

Радосвет Радев подчерта, че в една криза се създават нови икономики, стандарти и процеси, „но нашата страна няма и окото да ги види, и дързостта да ги подкрепи“.

„Наливането на свръхликвидност в световната икономика е началото на изключително опасен процес на инфлация и преоценка нагоре на стойността на всички активи в света. Мисленето на управленците трябва да е в посока как да създадат адекватните правила, за да може бизнесът да стигне до своя стопански резултат. Трябва да се положат усилия да се докарат в България тези неслучили се инвеститори“, подчерта той.

И двамата се обединиха около мнението за ефективността на мярката за мораториума по кредитите. Радев обаче попита какво ще се случи в началото на април, когато тази „ваканция“ свърши.

Според Красен Станчев е странно как България губи инвестиции в сравнение със страни, съседни или в сходно с нашето положение.

„В плана за възстановяване и устойчивост няма елементарни неща, които са българска добавена стойност, патенти, които могат да се развият. Например в областта на енергетиката“, каза той.

Според него частният сектор се изтласква от икономиката и това е голям проблем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Джулиъс преди 3 години
И при тези всички факти те ми обяснявят как пазара на имоти цъфти и няма никакъв проблем. Всички си купуват жилищаи и са щастливи като инвестират в това с 30 годишен кредит на възможно най-високите цени на кв.м. Скоро нещо ще се случи , нещо ще се пукне.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми това беше целта. Сега когато 50 % от населението остане без работа ще приемат каквито ограничения решат да им наложат, само и само да оцелеят по някакъв начин. Така или иначе крайната цел е хората да останат без доходи, без жилища, без право на наследство, за да са доживотни роби на системата. Вирусчето е просто детска игра, в сравнение с кризата, която ни чака.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 11Явно не знаеш къде се намираш ,но остани без работа и тогава може би ще разбереш , но ще е по трудния начин ...
9
4
 
13
 
! Отговори
Факт преди 3 години
С две висши от чужбина и 2 чужди езика от юни 2020 не мога да си намеря работа.
8
5
 
4
 
! Отговори
Presspapie преди 3 години
Zeitgeist също е добре да с гледаИ както всяко ново нещо е добре забравено старо природата иска нови поколения деца възрастните с протезите са в тежест на другите биологични видове с които човечеството се е изхранвало милиони години не може възрастните повече от децата да ядът млади агнета,телета,прасета пилета риби и т.н.Трябва масова раждаемост и пирамидална форма на възрастово разпределение т.е.Много млади малко стари
7
1
 
9
 
! Отговори
Продължение от 6 преди 3 години
Забележете, че не казвам, че вирус няма! Има го по агресивен, но не е както други действително смъртоносни вируси като ебола и.т.н. Със зелената пропаганда не успяха да генерират следвоенна ситуация, та вируса дойде точно - не много смъртоносен в сравнение с други вируси (починали от свински грип около 4,1 млн), но тогава нямаше нито маски нито локдаун! Хора четете, образовайте се! Всичко това добре е описано в книгата на Klaus Schwab-The Great Reset! Може би я има и на други езици!
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Капитализма като система изисква растеж - повече оборот, повече печалба и.т.н. Това състояние се генерира с агресия или война, които актуално са опасни защото всички са въоръжени - много или малко! Лъжливата епидемия е чудесно средство за генериране на следвоенно състояние без особено много загинали - икономиката е срутена, индустрията се reset-ва, хората доброволно стоят в къщи от страх (както при бомбандировки по време на война). Това е новото средство за управление на робите!
5
1
 
18
 
! Отговори
Край преди 3 години
Мерките да се облекчат от "бюрокрация". Вие май нещо не разбрахте. Властта вече е държавата. Суверена е държавата. Народа е раята извън нея. ББ качва заплатите на държавните служители и ги увеличи. Бордовете на държавните дружества вече са от 5 /ПЕТ/ човека. Държавата не ослужва хората тя ще ги мачка.
4
2
 
18
 
! Отговори
факт преди 3 години
Изкуствено създадена световна икономическа криза. Не разбирам за какъв световен дълг от 350% пишете... Отрежете лихвите и длъжниците ще се налага да си търсят пари от заемодателите...
3
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
170000 по-малко, пък безработицата не се вдига?
2
25
 
9
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Ръст на безработицата - около 170 000 са ефективно загубените работни места. Брутална лъжа, направо им се чудя на акъла на тия дето с няколко на кликвания на мишката може лесно да видиш, че говорят глупости, за 2020 г са около 60 000
1
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една година психо терор

Спонсорирани публикации