Спад с близо 70% на преките чужди инвестиции за година

Най-големите инвеститори са от Нидерлания и Германия
38
Спад с близо 70% на преките чужди инвестиции за година
Снимка: БГНЕС

Преките чужди инвестиции в страната за януари 2021 г. са в размер на 32,7 млн. евро, обявиха от БНБ.

Те намаляват със 75,7 млн. евро (-69,8%) спрямо същия месец на миналата година, когато инвестициите бяха 108,4 млн. евро, допълва "Труд".

Привлеченият дялов капитал (вноски на чуждестранни компании в капитала на български дружества, както и постъпления по сделки с недвижими имоти в страната) е положителен и възлиза на 4,5 млн. евро за януари 2021 г.

Той е по-голям с 57,2 млн. евро от привлеченият дялов капитал през януари 2020 г., когато той е бил отрицателен в размер на 52,7 млн. евро.

Нетните инвестиции на чуждестранни граждани и фирми в недвижими имоти са положителни в размер на 0,1 млн. евро, колкото бяха и през първия месец на миналата година.

Реинвестираната печалба от страна на чуждите инвеститори в български дружества през януари е положителна и възлиза на 29,8 млн. евро, при положителна стойност от 120,7 млн. евро за същия месец на миналата година.

През януари 2021 г. промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и техните компании майки зад граница по финансови, облигационни и търговски кредити е отрицателна и възлиза на минус 1,6 млн. евро, при положителна стойност от 40,4 млн. евро за януари 2020 г. Това означава, че българските дружества са върнали повече заеми, отколкото са взели.

Най-големите нетни потоци от преки чужди инвестиции в страната през януари 2021 г. са от Нидерландия (23,9 млн. евро) и Германия (6,8 млн. евро).

По предварителни данни нетните преки инвестиции на български компании в чужбина за януари 2021 г. възлизат на 1,8 млн. евро, при 11,6 млн. евро за януари миналата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
голям смях преди 3 години
В един и същи ден Тиквата тръби , че имаме инвестиции, БАН че са намаляли с 70%. Ах, тези БАН..... клатят правителството...та може ли Тиквата да лъже или да е некомпетентен? Следователно учените от БАНТ лъжат или са некомпетнтни. В края на краищата те не са на нивото на Тиквата--той е "чел "дори и Винету - 7 пъти. Как може да се чете главен герой в роман - само Тиквата знае. Аз лично чета романи, в които има и герои. А той чете самият герой! Евала.
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Инвестициите за тази година достигнаха 12 лв. Ай честито!
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойче, рушветите дето бизнеса ги дава на ГЕРБ не са инвестици... Това се нарича корупция. Прави разлика моля те, че ставаш за смях.
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е резултат от девиза на ГЕРБКрадене, крадене, крадене
31
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На мангизите ,които българите прашат от чужбина ,Чужди Инвестиции ли им казвате ?!Защото ,други ,там ,просто -Няма!
30
0
 
18
 
! Отговори
Копирайтър преди 3 години
Отварям Днес.бг и чета следните две новини, почти една до друга:1. Борисов: Инвестициите се увеличават въпреки пандемията2. Спад с близо 70% на преките чужди инвестиции за годинаГледам, гледам и си мисля, тия съвсем за канарчета почнаха да ни вземат. Особено главния чекмедже паша на републиката.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В следващите дни ще има драстични кадрови промени в ръководството на БНБ.Много накриво стъпаха. Ще падат глави.
28
4
 
5
 
! Отговори
ГЕРБ преди 3 години
Пълни глупости и фашшиви новини разпространява БНБ!!Г-н Борисов каза, че инвистиците в България растът!!Незабавна оставка и съд за цялото ръководство на БНБ!!
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Намалили са със 70% прането на пари през България ли, защото тука чужди инвестиции няма.
26
1
 
10
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Със тази статия се даказва че боко чекмеджето е най големия лъжец в републиката
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гарантирано от ГРОБ!
24
1
 
9
 
! Отговори
мак преди 3 години
Пък един от.ка.чен вика, че не само не намаляват, но и се увеличават. Наистина ни мисли за де.б.или вярващи във всичко, което плещи.
23
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отварям Днес.бг и чета следните две новини, почти една до друга:1. Борисов: Инвестициите се увеличават въпреки пандемията2. Спад с близо 70% на преките чужди инвестиции за годинаГледам, гледам и си мисля, тия съвсем за мезе почнаха да ни вземат. Особено главния чекмеджар на републиката.
22
1
 
10
 
! Отговори
Ужаст преди 3 години
Това беше ритуално самоубийство от страна на шефа на БНБ. Да каже баце, че инвестициите растат и ти след това да кажеш, че имат 70% спад ... това си е армагедон.Да пали свещ, тоя началник на БНБ и да се моли Бат Бинето да не го халоса с томахавката по кратуната или да не му завре лулата на мира така, че да му умори и хемороидите!Това се нарича малшанс!
21
0
 
7
 
! Отговори
математик преди 3 години
колко са 70% от 0?
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой е луд да инвестира в територия, която евентуално ще е първа линия?
19
0
 
15
 
! Отговори
Спеца преди 3 години
Че кой е луд да инвестира в мафиотска държава , на която "Капо де тути капи" е самия премиер?Даже родната мафия си изнася парите в разни офшорки и фондове зад граница!Защото познава нрава на Будата - кради , граби , убивай !
18
1
 
13
 
! Отговори
Нека преди 3 години
Да ни заобикалят всички,да умираме от глад,но Тиквата да е добре....всеки народ кове сам съдбата си.
17
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви чужди инвестиции още ще намаляват?! Още когато мутрите завзеха властта през 2009 година, чуждите инвестиции на практика спряха.
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди една годинаКиро Брейка нали Ви каза. че ще фалирате!!!Мутафчийски нека да ви храни сега

Спонсорирани публикации