Расте интересът към скъпите вина, 2021 се очертава годината на розето

Общият белег на нашите продукти, независимо от стила, е вкусът, споделят от избата в Съединение New Bloom Winery
22 мар 2021 13:58,
Расте интересът към скъпите вина, 2021 се очертава годината на розето
Източник: New Bloom Winery

Увеличава се интересът към по-скъпите вина, сочат пазарните данни за консумацията в годината на пандемията. Това говори за повишаване на винената култура у нас, категорични са пазарните анализатори. За съжаление, ръстът не може да компенсира загубите за премиалната категория от затварянето на заведенията и обемите, които минават от там, но ясно говори, че българинът иска да пие по-качествени вина, макар и у дома.

Друга интересна тенденция е, че категорията на червените и в по-малка степен белите вина губят обеми, за сметка на  розовите вина. Ако тези тенденции се запазят, 2021 година ще бъде годината на розето, прогнозират винените експерти. Тези вина са подходящи за консумация и на обяд, и на вечеря, а се съчетават и много по-лесно с различни видове храна, коментираха от избата в Съединение New Bloom Winery, които произвеждат марки в средния и премиалния клас.

Продиктувано от стоенето вкъщи, се увеличава консумацията на вина в bag-in-box разфасовки (вино в кутия) като водеща е вече тази от 3 л., която измества традиционната стъклена бутилка от 750 мл.

"Общият резултат за вината от реколта 2020 е, че успяхме да запазим постигнатото досега качествено ниво, а в доста случаи да има и постижения. Така че новите вина показват една много приятна плодовост, добра сортовост, галеща свежест и паметна хармония“, сподели един от най-големите специалисти във винения бранш и главен енолог на New Bloom Winery - Владимир Влъчков. Според експерта можем да очакваме много добри до отлични бели, розе и червени вина от реколта 2020.

„От тази реколта успяхме да постигнем много добри резултати при розе вината. Във всички вина от сериите, които произвеждаме - Verano Azur, PIXELS, Face 2 Face имаме много интензивен аромат, като стиловете при трите отделни марки са ясно разграничими. Всяко едно от розетата подхожда на различен тип храна, обстановка и настроение“, допълва Гено Танев, обявен за най-добър млад енолог на България и също част от екипа на New Bloom Winery.  В New Bloom Winery вече бутилират белите и розе вината в сериите Verano Azur и PIXELS.

От технологична гледна точка, реколта 2020 беше трудоемка заради сгъстеният период на узряване на гроздата от различните сортове. В последните няколко години се наблюдава по-ранно зреене, което при някои сортове стига до петнадесетина дни преди нормалното за сорта. От червените вина New Bloom Winery може да се похвали с много добри резултати със сортовете Дорнфелдер и Регент, които са запазена тяхна марка.

„Климатичните условия бяха благоприятни за развитието и доброто узряване на гроздата, получените вина са с наситени цветове и много добър потенциал за отлежаване, достойни за вината от серията Face 2 Face, но те имат доста път да извървят до пускането им на пазара“, казва младият енолог.

„Общият белег на нашите вина, независимо от стила, е вкусът на виното. Това е неизменна наша цел, стремежът към хармонични, вкусни вина и индивидуалност“, обобщи философията на избата Владимир Влъчков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

Още от

Спонсорирани публикации