В Черноморския регион липсва макроикономическа стабилност

Дмитрий Панкин, президент на Черноморската банка за търговия и развитие
24 мар 2021 15:44, Анисия Иванова
1
В Черноморския регион липсва макроикономическа стабилност
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След свиването на глобалния БВП миналата година всички очакваха 2021 г. да бъде годината на възстановяване за Черноморския регион, но първите два месеца ни показаха, че прогнозите са били вероятно твърде оптимистични и ще се наложи този оптимизъм да бъде пренесен догодина, тъй като в региона липсва макроикономическа стабилност. Това заяви Дмитрий Панкин, президент на Черноморската банка за търговия и развитие (ЧТБР), в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"През 2021 г. Черноморският регион няма да бъде толкова успешен от гледна точка на БВП, но това не означава, че очакваме свиване като това през миналата година - от 4,9% спад на българския БВП или 5 на сто на гръцкия", каза гостът пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Турция например се представи по-добре с ръст от 1,8%, но той бе изкуствено генериран чрез кредити от правителството и търговските банки, и сега страната е изпаднала във валутна криза", коментира Дмитрий Панкин, добявайки, че е по-добре да има налице стабилна макроикономическа политика както в България и Гърция.

Президентът на Черноморската банка за търговия и развитие сподели, че от неговата институция са очаквали в разгара на пандемията тя да се отрази изключително негативно върху техния портфейл и обслужването на кредити, но това така и не се е случило.

"Необслужваните кредити са малко на брой, но предизвикателствата, които възникаха пред нас, бяха причинени от мерките за излизане от кризата от страна на Фед и ЕЦБ и мащабно печатане на пари. Съвсем наскоро България изтегли заем с отрицателна лихва и същата ситуация се случи в Гърция - нещо, което не сме си представяли да е възможно пред 2-3 години".

"Най-голямото предизвикателство за банковата индустрия в момента е да се открият нови проекти за финансиране на фона на отрицателните или близки до нулата лихвени проценти - това е сериозен въпрос за бъдещето на инвестиционните банки", посочи събеседникът.

"Ние имаме много добри отношения с Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие, като много от процедурите ни са взаимствани от тях. Но тъй като капиталът ни е около 1 млрд. долара, ние се фокусираме върху финансиране на малки и средни проекти и предприятия", допълни той.

От разговора стана ясно, че отличителната разлика между двете европейски финансови институции и Черноморската банка за търговия и развитие е фактът, че ЧБТР притежава способността да финансира проекти, разчитащи на въглища.

"Климатичният аспект вече е задължителен при всички инвестиционни банки. Но ние смятаме, че трябва да подкрепяме нашите страни членки, особено България и Гърция, за да трансформират успешно своите въглищни централи. Не е възможно внезапно да изключим въглищата от енергийния микс. Нужно е време и редица стъпки. Затова нашата банка е насреща да помогне на държавите да извървят този път".

Целият разговор може да видите във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации